[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kori Udovički, ministarka energetike, dobila bitku sa Sindikatom EPSa

Tražili socijalni program,
dobili subvencije

Sindikalci izlazili iz štrajka i oslabili pregovaračku poziciju

BEOGRAD - Posle tri nedelje štrajka radnika Elektroprivrede Srbije, iako se početne pozicije Sindikata i Ministarstva rudarstva i energetike nisu približile, postignut je dogovor i potpisan je Sporazum o prekidu obustave rada.

Kad se pogleda potpisani dokument, jasno je da je Sindikat dobio ono što je Ministarstvo ponudilo još na početku, tako da se postavlja pitanje zašto je dogovor odlagan i tako naneta šteta EPS-u od nekoliko desetina miliona dinara.

Glavni zahtev Sindikata, zbog čega je i počeo štrajk, kako su govorili sindikalci, bilo je zaustavljanje izdvajanja JP za podzemnu eksploataciju uglja.

Dnevno gubili 3,5 miliona dinara

Da nije bilo rudara na ulicama Beograda i njihovog kampovanja ispred Ministarstva u trajanju od 36 sati, pitanje je da li bi Sindikat dobio i ovakav sporazum. Na kraju, najveću štetu pretrpeli su sami rudari jer ih je svaki dan štrajka koštao gubitaka u vrednosti od 3,5 miliona dinara.

V. Spasić

- Odluka republičke Vlade je nezakonita, jer je izdvajanjem rudnika, prekršen Zakon o EPS-u. Tražimo da Ustavni sud odlučuje o zakonitosti ove odluke - isticali su predstavnici Sindikata. Ministarka Kori Udovički kategorički je tvrdila da nema govora o povlačenju ove odluke i zaposlenima u JP za PEU je ponudila garancije da neće biti otpuštanja, pre donošenja socijalnog programa.

U potpisanom Sporazumu nema odluke o zaustavljanju izdvajanja rudnika, već samo o dodatnim subvencijama u narednoj godini. Sindikalci su tražili i potpisivanje Aneksa člana 87 Posebnog kolektivnog ugovora koji bi sadržao socijalni program za višak zaposlenih u EPS-u. I ovaj zahtev nije ispunjen, već je dogovoreno da se nastave pregovori o zaključenju Aneksa u narednom periodu, što je nastavak onoga što se dešavalo i pre početka štrajka. I zahtev da se prvo donese Strategija razvoja energetike, pre zakona o energetici, takođe nije ispunjen.

Činjenica je da je Sindikat, sa svakim novim danom obustave rada, pristajao na sve manje ispunjavanje svojih zahteva, što se do sada nije dogodilo. Kada je, u protekle dve godine, Sindikat EPS-a štrajkovao, uvek je dobijao ono što je tražio. Da li su sindikalci, ovog puta, izgubili bitku sa Ministarstvom i čelnim čovekom Kori Udovički, zbog toga što ih članstvo nije podržalo i nije sprovodilo odluke o fazama štrajka ili su shvatili da su im zahtevi neumereni?

Više sindikalnih organizacija u delovima EPS-a u TE Nikola Tesla, Kostolac- Kopovima, Elektrosrbiji, Elektrotimoku izašlo je iz štrajka, a očigledno da i Kolubara ovoga puta nije ozbiljno štrajkovalo. To je oslabilo pregovaračku poziciju Sindikata.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:10h

Mlinski silosi poluprazni

17:17h

Krediti Čačanske i Kontinental banke: Automobili na 48 meseci

17:25h

Imućni poreski obveznici mirni do jeseni

17:32h

Prioritet su sistemi za navodnjavanje i krediti

17:41h

Epilog štrajka Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije

17:49h

Od privatizacije 578 miliona evra

17:58h

Carina CG dostavila dokumenta o izvozu šećera

17:07h

Vlasnik tvrdi da je prevaren

17:15h

Italijanska parlamentarna Komisija istražuje kupovinu Telekoma Srbije

      


FastCounter by LinkExchange