[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 6. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas provera unetih želja, u nedelju konačne rang-liste

Više mesta nego đaka

Skoro 30 odsto đaka nije prošlo iz matematike, što je znak za uzbunu

BEOGRAD - U bazi podataka Republičke upisne komisije registrovano je 17.000 učenika koji su završili osmi razred osnovne škole, a nisu raspoređeni u prvom delu upisnog kruga. Od tog broja, samo 10.200 učenika izrazilo je želje da nastavi školovanje u trogodišnjim i četvorogodišnjim školama, što znači da se 6.800 učenika nigde neće upisati - kaže prof. Bojan Ristić iz Ministarstva prosvete i sporta, uz napomenu da je slično bilo i prošle godine.

Od 10.200 učenika koji žele da uče dalje, oko 8.000 ima položen kvalifikacioni ispit u prvom ili drugom, popravnom ispitnom roku. Za ove kandidate u trogodišnjim ili četvorogodišnjim školama ima 21.000 mesta. Pre dva dana završena je predaja spiskova sa željama, a konačne rang-liste biće objavljene u nedelju, 6. jula. 4. jul predviđen je za kontrolu tačnosti unetih želja, koje učenici mogu da prekontrolišu u svojim matičnim osnovnim školama.

Prilika

Po objašnjenju dr Refika Šećibovića, pomoćnika ministra prosvete, po Zakonu je dozvoljeno da učenici prelaze iz škole u školu i posle upisnog roka. To praktično znači da će đaci koji su se upisali, na primer, u Mladenovačku gimnaziju, moći da pređu u neku od beogradskih gimnazija - ali samo pod uslovom da u odeljenju ne bude više od 30 mesta.

Iako nije bilo mnogo prigovora posle drugog upisnog kruga, članovima Komisije za žalbe jadikovali su učenici koji su na popravnom ispitu preskočili prag znanja. Najčešća žalba je bila da su za džabe ponovo izlazili na testiranje, kad im je izbor za konkurisanje kasnije bio skučen, jer su najatraktivnija mesta u četvorogodišnjim školama bila popunjena već u prvom krugu.

- Prve analize upisa pokazuju da su se neke stvari ipak dogodile. Ima prigovora da upis dugo traje, možda je i tako, ali ovakav tip upisa daje realniju raspodelu. Jeste da smo počeli sa konkursom još u maju, ali na taj način omogućavamo deci koja nisu prošla na prijemnom za specijalizovane i umetničke škole da se na miru pripreme za redovne škole. Ono što zabrinjava je to da sada imamo veliki pad praga znanja, naročito u gimnazijama. Veliki broj, skoro 30 odsto učenika, nije položilo ispit iz matematike.

To je znak za uzbunu, alarm za osnovne škole da analiziraju upisne rezultate svojih đaka. Prvi rezultati, na primer, pokazali su da Kragujevačka gimnazija upisuje učenike sa više bodova, jer su na ispitima u osnovnim školama osvojili više poena, za razliku od beogradskih, gde je prag znanja u prvom krugu bio znatno niži. Prag znanja povećan je i u nekim vojvođanskim školama. I matematičari bi trebalo da naprave analizu i utvrde da li su zadaci koji su se našli na ispitu 14. juna zaista bili toliko teški - kaže za "Glas" prof. dr Refik Šećibović, pomoćnik ministra prosvete.

On napominje da su prvi rezultati upisa pokazali i da nam je potrebna drugačija škola i da su otreznili one koji uporno tvrde kako "naša deca sve znaju".

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:10h

Danas provera unetih želja, u nedelju konačne rang-liste

16:17h

Kakva će u svetu biti klima u narednih sto godina?

16:25h

Slobodan Vučetić o probijanju roka za formiranje Suda SCG

      


FastCounter by LinkExchange