[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 4. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Savet ministara još nije razmatrao zahtev Amerike

Odvojen potpis na
sporazum sa SAD ?

PODGORICA (Tanjug) - Ministar Srbije i Crne Gore za ekonomske odnose sa inostranstvom Branko Lukovac izjavio je da Savet ministara još nije razmatrao predlog SAD da SCG potpiše Sporazum o izuzumanju američkih državljana od odgovornosti pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Lukovac je Radiju "Slobodna Evropa" rekao da Savet ministara nije imao priliku da to pitanje razmatra, jer se traže rešenja koja će voditi računa o potrebi da se ne samo sačuvaju, već i unaprede odnosi sa SAD, ali i nastavi proces približavanja i integracija u evroatlantske strukture. Navodeći da su predstavnici Srbije i Crne Gore "u stalnim kontaktima sa predstavnicima SAD", on je izrazio uverenje da će se doći do rešenja koje će voditi računa o očuvanju međusobno dobrih odnosa.

Tražimo kompromis

Lukovac je potvrdio da je Crna Gora posebno osetljiva na odnose sa SAD, naglasivši da CG ima "veći stepen saradnje sa SAD nego sa EU". "Zbog toga razumem specifičnost pozicije Crne Gore, što je, takođe, jedan od razloga koji motiviše Savet ministara da traže rešenja koja će zaštiti odnose i sa Vašingtonom, i sa Briselom", rekao je Lukovac.

"Naša dilema nije da li SAD ili Evropska unija, već opredeljenje: i Amerika i Brisel", rekao je Lukovac, komentarišući vest da su SAD uskratile vojnu pomoć Srbiji i Crnoj Gori. On je objasnio da bi se "uskraćivanje američke vojne pomoći, ako bi ostalo na snazi, odnosilo tek na narednu fiskalnu godinu, koja u SAD počinje 1. oktobra". Crnogorski ministar inostranih poslova Dragiša Burzan potvrdio je da Srbija i Crna Gora mogu odvojeno potpisati ugovore sa SAD o neizručenju njenih državljana.

"Odlaganje naše odluke nastalo je upravo zbog želje da se sa Srbijom usaglase stavovi u vezi sa zahtevom Vašingtona", kazao je Burzan podgoričkim medijima. On je najavio da će, ukoliko se između Beograda i Podgorice oko tog pitanja ne postigne saglasnost, "svako izaći sa svojim stavom".


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Savet ministara još nije razmatrao zahtev Amerike

17:20h

Predstavnici Evropske komisije upozoravaju: Akcioni plan još nije gotov

17:30h

Crnogorska opozicija pred odlukom da trajno napusti parlament

17:35h

Brisel hoće organizaciju dijaloga Beograda i Prištine

17:40h

Sinoć održana sednica Predsedništva DOS-a

17:45h

Živković najavio: Vlada uskoro usvaja strategiju za Kosmet

17:55h

Eparhija raško-prizrenska ne veruje u iskrenost poziva za povratak Srba

18:00h

Zvanično završena ruska mirovna misija na Kosovu

18:10h

Hag: Šljivančanin odbio izlazak na suđenje

22:50h

Šešelj pristao da ga ispita istražni sudija iz Beograda

23:05h

Dokazni materijal Beograda o OVK nije dovoljan za optužbe

      


FastCounter by LinkExchange