[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 4. 7. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle punih deset godina od otmice 19 putnika iz voza u Štrpcima

Poslanici traže istinu

Dragan Janjić: "Zločin učinjen u našoj kući i mi tu prljavštinu moramo počistiti"

BEOGRAD - Prošlo je više od deset godina od otmice iz voza u Štrpcima i ubistva 19 ljudi, i sada, kada je parlament Srbije usvojio Zakon o ratnim zločinima, taj strašni događaj iz naše prošlosti bi trebalo da bude jedan od prvih slučajeva kojim će se pozabaviti i do kraja istražiti specijalni Tužilac za ratne zločine i naši sudovi, rekao je juče na konferenciji za štampu u Skupštini, Zeldžo Hurić, poslanik DOS- Reforma Srbije.

On je, u ime Odbora za koordinaciju iz Pljevlja rekao kome su se sve obraćali, tražeći zvanične informacije o rasvetljavanju tog slučaja i merama koje su zvanični organi preduzimali.

- Čim se otmica dogodila, mi smo se angažovali da se ti putnici spasu, ali su oni ubijeni, izjavio je Hurić, u ime Odbora iz Pljevlja. - Kasnije smo bili primorani da zaustavimo svoje aktivnosti, sve do 5. oktobra, kada smo se aktivitali i zahtevali od novih vlasti da tu otmicu tretiraju kao prioritetan slučaj. Slali smo zahteve na više adresa, a odgovor smo dobili samo od predsednice Skupštine Nataše Mićić. Sada imamo i inicijativu Odbora za predstavke.

U najnovijoj inicijativi Odbora za predstavke i predloge, od Republičkog tužioca, MUP-a i Ministarstva pravde traže se tačne, pune i detaljne informacije o slučaju Štrpci, i o preduzetim radnjama policije i sudstva kako bi se sve najzad rasvetlilo i kako bi se kaznili počinioci i nalogodavci tog zločina.

Članovi Odbora za predstavke, Tomica Đurašković i Dragan Janjić, kažu da se apeluje na državne organe da što pre dostave Odboru informacije o slučaju Štrpci, s obzirom na to da Odbor ne može da naredi procesuiranje tog događaja. Oni su još rekli i da postupak otežava to što se otmica dogodila u vreme rata na teritoriji RS, ali da će oni kao poslanici insistirati da državni organi učine sve što se može.

- Mi smo u Odboru preduzeli sve šta možemo, ali su nam ograničene mogućnosti. Zločin je učinjen u našoj kući i mi tu prljavštinu moramo počistiti, rekao je Janjić novinarima.

Odbor za predstavke će o svemu obavestiti i Odbor za bezbednost, kako bi oni preduzeli radnje u okviru svoje nadležnosti.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:03h

Poslanici traže istinu o otmici 19 putnika iz voza u Štrpcima

16:10h

Slobodan Vučetić: Ažurni i nezavisni od raznih očekivanja

16:18h

Sindikat obrazovanja dao rok Vladi do 20. avgusta

16:26h

Milan Panić namerava da kupi jednu farmaceutsku kompaniju u Srbiji

16:33h

Dom zdravlja u Boru angažovao privatno obezbeđenje

16:41h

Rasprava o amandmanima o zakonu o zapošljavanju

16:50h

Predstavljen zbornik radova o ustavnim promenama

16:59h

Bojan Pajtić o Radiodifuznom savetu

      


FastCounter by LinkExchange