[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Obaveštajci Stejt departmenta osporavaju zaključke CIA o Iraku

Biološko oružje (ni)je pronađeno

Stručnjaci SAD tvrde da su došli do nekoliko miliona dokumenata o programima razvoja biohemijskog naoružanja

VAŠINGTON (Tanjug) - Obaveštajna služba Stejt departmenta osporila je zaključak CIA da su misteriozna vozila pronađena u Iraku bila pokretne laboratorije za izradu biološkog oružja.

Obaveštajci Stejt departmenta, prenosi "Njujork tajms", naveli su u poverljivom memorandumu od 2. juna da je preuranjeno za zaključak da su ta vozila dokaz iračkog programa bionaoružanja, kao što to predsednik Buš tvrdi. Objavljivanje memoranduma dosad je najjasniji znak neslaganja obaveštajnih agencija. Izveštaj o sumnjivim iračkim vozilima prvobitno je bio pripremljen za Belu kuću, a predsednik Buš ga je naveo kao dokaz da je Irak zaista imao program biooružja, kao što su SAD neprestano tvrdile, iako drugih dokaza nije bilo.

Američka TV En-Bi-Si juče je javila da su stručnjaci SAD u Iraku pronašli velike količine opreme i dokumenata o oružju za masovno uništenje. Oni su navodno došli i do nekoliko miliona dokumenata o programima razvoja biohemijskog oružja iz vremena režima Sadama Huseina. TV navodi da su joj američki zvaničnici rekli da dokumenta i delovi opreme koji su do sada nađeni dokazuju da je Irak aktivno pokušavao da napravi ili kupi oružje za masovno uništenje, ali su upozorili da do sada nije nađen nijedan konkretni dokaz da je Sadam Husein kupio ili razvio takvo oružje.

En-Bi-Si tvrdi i da je dobila potvrdu da je jedan irački naučnik predao američkim agentima planove i ključne delove centrifuge za obogaćivanje uranijuma, sakrivene u rupi u jednom dvorištu. Izvori TV mreže tvrde da su pronađena i uputstva koja se odnose na gas VX. Jedan američki vojnik juče je poginuo, a drugi je ranjen prilikom napada na vojnu patrolu na putu za aerodrom u Bagdadu. Američko vojno vozilo je najverovatnije naletelo na minu. U napadu je ranjen i jedan Iračanin.


vesti po rubrikama

^svet

16:32h

Obaveštajci Stejt departmenta osporavaju zaključke CIA o Iraku

16:40h

Drogira se 200 miliona ljudi

16:52h

Razgovori Bler - Putin: Na redu nafta i gas

17:00h

Uhapšen lider Liberalne Rusije Mihail Kodanev

17:11h

Redovan godišnji sastanak SAD i EU

17:20h

Bleru orden za rušenje Sadama

17:32h

Madrid: Vodič za žrtve zločina

17:40h

Bopal: Autobus sleteo u reku, poginulo četrdesetoro

17:49h

Avion sleteo na autoput

 
     


FastCounter by LinkExchange