[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 27. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niško iskustvo u kreditiranju poljoprivrednika

Projekti "sa manom"

NIŠ - Opštinski Fond za razvoj poljoprivrede u Nišu i ove godine okončao je konkurs za dodelu kredita za podršku projektima u oblasti poljoprivrede, pre svega u oblasti stočarstva, ratarstva, voćarstva, pčelarstva i nabavku poljoprivredne mehanizacije. Od ukupno 206 prispelih zahteva za kredit, odobreno je 90, što znači manje od polovine. Fond je inače za ovu godinu obezbedio za kreditiranje poljoprivrednih projekata 19,5 miliona dinara, što je desetostruko više u odnosu na prošlu godinu, kada su krediti prvi put deljeni.

- Uslovi za dobijanje kredita bili su isti kao u prošloj godini, ali mnogi koji su podneli zahteve ne ispunjavaju te uslove, objašnjava šef opštinskog Odseka za poljoprivredu Zoran Filopović. Najvažniji uslov je da se imovina nalazi na području opštine, zatim da se dostavi potvrda o vlasništvu ili zakupu parcele na kojoj bi se odvijala planirana proizvodnja, i sve to uz priložen proizvodni program (biznis plan).

Uz to je bilo nužno priložiti i menicu u iznosu većem od vrednosti kredita, ili hipoteku na imovinu kao zalog za sigurnost vraćanja kredita. Jedan od uslova koji se izgleda najmanje dopao poljoprivrednicima, bila je obaveza preuzimanja najmanje jednog radnika sa evidencije nezaposlenih, kome bi se uplaćivali svi doprinosi u vreme trogodišnjeg trajanja kreditnog aranžmana.

Ovaj niški model kreditiranja poljoprivrednika već su preuzele i opštine Kragujevac, Kruševac i Čačak.

M. D.


vesti po rubrikama

^Niš

15:30h

Niško iskustvo u kreditiranju poljoprivrednika

        


FastCounter by LinkExchange