[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na Slovenskoj plaži u Budvi - bandži skokovi svojevrsna atrakcija

U ambis za 30 evra

Skače se sa visine od 42 metra, a kran je postavljen pod uglom od 45 stepeni

Prvo se penješ u nebo, bandži kabina te nosi uvis, na 42. metru staje. Pogledaš dole, zjapi ambis, vidiš minijaturne kupače. Koncentrišeš se nekoliko trenutka, raširiš ruke i skočiš nadole, ka vodi i dubini. Elastična lijana te zaustavi na dva metra od vode. Vrati te ka nebu desetak metara, pa opet padaš dole. Posle nekoliko minuta ostaneš da visiš nad vodom, a adrenalin ti sve vreme skače ko lud. Eto, to je bandži skok - priča trinaestogodišnja Nataša Pejanović iz Budve, učenica sedmog razreda i jedna od velikog broja devojčica koje na budvanskoj Slovenskoj plaži, hrabro i odvažno, izvode atraktivne skokove sa visokog bandži krana, prvi put tu postavljenog pre godinu dana.

Ima li straha?
- Naravno, strah od visine je urođen. Prvi put kad sam skočila nisam mnogo razmišljala, što manje razmišljaš to bolje. I moja sestra Iva(15) nije se plašila visine. Danas su skakali iz našeg društva i Gordana (14), i Vidoje Vuković(10).

Devojke hrabrije

I ovog leta mlade devojke čine dve trećine bandži skakača sa krana na Slovenskoj plaži, dok se mladići, prema rečima Gorana Kadića, začudo, do sada nisu mnogo pokazali kao hrabri i odvažni. Pre skoka svaki skakač je dužan da potpiše izjavu da nije pijan, da ne koristi drogu i da nema urođenu srčanu manu. Svaki skakač dobija besplatno majicu sa znakom bandži asocijacije i diplomu za uspešan "let".

Radojko Planić (48) iz Lazarevca, koji odmor provodi u Budvi, svakodnevno s ushićenjem posmatra mladiće i devojke i kaže:
- Brate, treba imati veliko srce za skok s ovolike visine. Ne bih se usudio ni za kakve pare, ali mladi su izgleda hrabriji od nas starijih, mada bi trebalo da bude obrnuto. Stvarno fenomenalno skaču, ja sam inače limar, peo sam se zbog posla i na crkve visoke pedeset metara, ali nisam skakao s njih.

Bandži džamping je jedan od ekstremnijih sportova, a na naše prostore došao je tek pre nekoliko godina. Najpre je kran instaliran na Adi Ciganliji, a zatim u Budvi, na popularnoj Slovenskoj plaži. Goran Kadić (25), Beograđanin, sa još dvojicom prijatelja uložio je početne finansije i nije se pokajao. Puna četiri meseca je na moru, a ni zarada nije za bacanje. Jedan skok se naplaćuje 30 evra.

- Prvi zvaničan bandži skok na ovakav način izveden je u Engleskoj pre trideset godina. Inače, ovaj sport potiče iz Nove Gvineje. Legenda kaže da su muškarci na Gvineji, na taj način kod devojaka dokazivali svoju muškost i punoletstvo. Činili su to pomoću biljne lijane, kaže Kadić.

Bandži kran na glavnoj budvanskoj plaži visok je pedeset metara i postavljen je pod uglom od 45 stepeni. Skače se sa visine od 42 metra. Vezovi( "karabinjeri") mogu da izdrže težinu od 4,5 tone. Slobodan pad iznosi petnaest metara i u tom trenutku "lijana" se izduži i do 250 odsto. Gornja kaskaderska granica inače iznosi 36 metara.

- Sve je automatizovano, osim jednog jedinog prekidača. Postoji i trostruki sistem sigurnosti. Svakodnevno se vrše temeljite kontrole kompletnog sistema - nastavlja Goran Kadić.

- Sigurnost je stopostotna, sve je bezbedno, a mogući su i skokovi u dublu što posebno koriste zaljubljeni parovi. Nas sedmoro je obučeno za ovaj posao zahvaljujući saradnji sa američkom asocijacijom"Naba". Donja granica u težini skakača je 30 kilograma a gornja do 220 kilograma. Najčešće skaču mladi od 12 do 30 godina, a imali smo lane i jednu odvažnu gospođu iz Novog Sada koja je, i pored svojih 58 godina, hrabro ušla u kabinu i napravila bandži skok. Najmlađi skakač bio je jedan osmogodišnji dečak iz Rusije.

TEKST I FOTO: DRAGAN STODIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:06h

Kompanija "Dureks" sprovodi internet istraživanje o seksu

15:32h

Tragači za blagom pustoše arheološka nalazišta u blizini Bora

15:54h

Na Slovenskoj plaži u Budvi - bandži skokovi svojevrsna atrakcija

16:18h

Kako je pomoravska žitnica pretvorena u veliku baštu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange