[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pozorišni debi Abasa Kjarostamija

U Rimu kod Talije

Priča o mukama Huseina, unuka muslimanskog proroka Muhameda i velike svete figure Šiita

RIM (Beta-AFP) - U Teatru Indija u Rimu premijerno je izveden prvi pozorišni komad iranskog režisera Abasa Kjarostamija, dobitnika Zlatne palme u Kanu 1997. godine. Komad "Ta'ziye", čija je premijera održana 18. juna, izvodiće se do 8. jula na otvorenoj sceni avangardnog ogranka gradskog teatra. Mala kružna arena, načinjena od drveta, izgrađena je posebno za taj komad, a oko nje se nalazi šest filmskih ekrana.

Prisustvujući tradicionalnom komadu u izvođenju iranske pozorišne trupe, gledaoci su na ekranima mogli da vide iransku publiku koju je režiser snimio na izvođenjima istog komada u rodnoj zemlji. Snimci nisu prevođeni. Režiser filma "Ukus trešnje" oduševljen je svojim gledaocima, snimljenim u gro planu, čija uloga, kako kaže, "nije manje značajna od uloge glumaca".

Kako bi snimio reakcije iranske publike, Kjarostami je komad predstavio u najzabačenijim krajevima zemlje, za čije je stanovnike to bila jedina predstava u životu. Ulaz je bio besplatan. Komad podseća na molitvu ili religijsku povorku, iako je od 18. veka u dramaturškoj formi. Reč je o priči o mukama Huseina, unuka muslimanskog proroka Muhameda i velike svete figure Šiita. U Iranu postoji više od 1.200 verzija te priče.

Abas Kjarostami odabrao je jednu od njih, koja govori o danu Huseinove smrti, najdramatičnijem trenutku njegovog mučeništva. Paralelno s tim, reditelj je sakupio 1.400 minuta snimaka montiranih u jednoipočasovni film, koji neprekidno teče u pozadini komada.

Kjarostami (63) se pozorištem nije bavio od srednje škole u Teheranu. Direktor rimskog teatara, glumac Đorđo Albertazi, pozivao ga je u više navrata da postavi Šekspirovu "Oluju", ali je Kjarostami uvek odbijao. Posle Rima, komad će 13. i 14. jula biti izveden u Antičkom teatru u Taormini na Siciliji.


vesti po rubrikama

^kultura

16:03h

Pozorišni debi Abasa Kjarostamija

16:10h

Rekordna narudžbina "Harija"

16:19h

Džoana Rouling piše šestu knjigu

16:27h

Džoni Alide velikim koncertom proslavio 60. rođendan

16:34h

Predstavljena poezija Jovana Jovanovića Zmaja

16:42h

Miloš Paramentić, novi direktor gradske Direkcije festivala

16:50h

U više od sto zemalja širom planete obeležava se Svetski dan muzike

16:59h

Naš debitant Miloš Petričić na festivalu u Karlovim Varima

17:07h

Odabrano četrnaest filmova za predselekciju Sinelinka

17:14h

Đorđe Balašević u Koprivnici

17:25h

Umetnost slovenskih naroda u Rimu

      


FastCounter by LinkExchange