[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sindikat Elektroprivrede Srbije ušao u drugu fazu štrajka

Zatvaraju se šalteri
u elektrodistribucijama

Ova faza predviđa i neizlazak ekipa na teren u slučaju kvarova i manju proizvodnju uglja za 50, a struje za 10 odsto

BEOGRAD - Sindikat zaposlenih u Elektroprivredi Srbije započeo je juče u 14 sati drugu fazu štrajka. Ova faza predviđa zatvaranje svih šaltera u elektrodistribucijama, neizlazak ekipa na teren u slučaju kvarova i remonata, smanjenje proizvodnje uglja za 50 odsto i struje za deset odsto. Ipak, postoje nedoumice koliko je štrajk uzeo maha u Elektroprivredi Srbije.

U Sindikatu kažu da je prva faza uspešno sprovedena i da se nastavlja drugom fazom kako je i planirano. Slobodan Ružić, zamenik ministra rudarstva i energetike, rekao je juče da ni prva faza nije postojala i da se nada da radnici u EPS-u neće ući u drugu fazu "samo zbog odbrane interesa male grupe ljudi iz Sindikata". "Štrajka, dodaje on, za sada nema ni u jednom preduzeću EPS-a, osim u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom uglja." Slično je potvrdio i Nikola Rajaković, predsednik UO EPS-a.

Nismo nepopustljivi

- Svaki dan ćemo pozivati Sindikat na pregovore, kao što smo činili i do sada. Nismo nepopustljivi. Odluka o izdvajanju rudnika ne može se ukinuti, o tome se ne može pregovarati. Sve ostalo je "na stolu". Ipak, mislim da su radnici EPS-a mnogo umereniji od svojih sindikalnih vođa - naveo je Ružić.

Ministar nas ignoriše

- Ulazak u drugu fazu je proizvod ignorantskog stava resornog Ministarstva i odsustva želje sa njihove strane za otpočinjanje dijaloga o našim zahtevima. Već dva meseca bezuspešno pokušavamo da započnemo dijalog sa resornim ministrom u želji da se sva sporna pitanja reše i da do štrajka ne dođe. Na sve naše zahteve nije odgovoreno i zato odgovornost leži na Ministarstvu i poslovodstvu EPS-a - kažu u Sindikatu.

Zakon predviđa da se u slučaju štrajka u EPS-u radi sa 90 odsto kapaciteta. Ružić i Rajaković, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, naglasili su da se Zakon mora poštovati i da njegovo nepoštovanje povlači za sobom posledice i toga radnici moraju biti svesni. Zamenik ministra istakao je da radnici u rudnicima sami sebi nanose najviše štete, jer "svaki dan štrajka u rudnicima košta četiri miliona dinara".

U cilju smirivanja situacije Upravni odbor EPS-a, na sednici održanoj preksinoć, odlučio je da od Ustavnog suda zatraži da ubrza ocenu zakonitosti odluke republičke Vlade o izdvajanju JP za PEU, koju je zatražio Sindikat.

- Ni u jednom trenutku nismo doveli u pitanje svrsishodnost ili zakonitost odluke o izdvajanju rudnika. Ne vidimo nijedan suštinski razlog ili argument da se ova odluka ne sprovede, ili ne nastavi izdvajanje sporednih delatnosti iz Elektroprivrede Srbije. Mislimo da je izdvajanje nasušna potreba EPS-a. Ne vidimo, takođe, razloge za štrajk, već samo gubitke i dalekosežne posledice koje može da donese. Obustava rada može da ugrozi sve što smo uradili u prethodnom periodu tako da, ako se nastavi, postoji opasnost da sledeća zima bude teža nego što smo planirali - rekao je Nikola Rajaković.

UO predložio je Sindikatu i da se na sedam dana "zamrzne" štrajk, dok Ustavni sud ne donese odluku, a da se u tom periodu nastave pregovori sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Na drugoj strani, Centralni štrajkački odbor Sindikata juče je odbio predlog o "zamrzavanju" štrajka jer, kako kažu, to ne vodi rešavanju problema već samo njihovom odlaganju. Uprkos svemu, pregovori "sindikalaca" sa Ministarstvom i poslovodstva EPS-a nastavljeni su i juče. I Kori Udovički, ministar rudarstva i energetike, juče je otišla u Resavicu, sedištu JP za PEU da bi pregovarala sa zaposlenima u rudnicima.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:20h

Sindikat EPS ušao u drugu fazu štrajka

16:29h

Uljari smatraju da nedavno poskupljenje ulja nije ugrozilo standard

16:37h

IFC i MFB potpisale ugovor o kreditu

16:44h

Zašto je produžen rok za prijavu imovine veće od 20 miliona dinara

16:53h

Udruženje provajdera Srbije i Crne Gore: Nove cene propast za internet

17:00h

Radnici požarevačke mesare ponovo blokiraju puteve

17:11h

Udruženje štediša traži slobodu za Dafinu Milanović

      


FastCounter by LinkExchange