[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 21. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Drugi dan samita lidera članica Evropske unije u Porto Karasu

Ustav EU u maju 2004.

Tri novine - uvođenje funkcije predsednika, funkcije šefa diplomatije i promenu načina odlučivanja koji sistem veta zadržava samo u određenim oblastima

PORTO KARAS (Beta) - Evropska unija će svoj prvi ustav dobiti maja iduće godine, odlučili su juče lideri članica EU drugog dana samita u letovalištu Porto Karas na grčkom poluostrvu Halkidiki.

Šefovi država ili vlada "petnaestorice" podržali su na jučerašnjem sastanku nacrt evropskog ustava i odlučili da pregovori o sadržini prve ustavne povelje EU počnu oktobra ove, a završe se do 1. maja iduće godine. Oni žele da taj dokument bude potpisan i stupi na snagu pre izbora poslanika Evropskog parlamenta, juna 2004. Nacrt ustavne povelje pripremala je 16 meseci Evropska konvencija pod predsedavanjem bivšeg šefa francuske države Valeri Žiskar D'Estena.

Nacrt ustava predviđa tri novine - uvođenje funkcije predsednika EU, funkciju šefa diplomatije EU i promenu načina odlučivanja kojom se predviđa da sistem veta ostane samo u određenim oblastima. Predsedavajući EU, premijer Grčke Kostas Simitis i predsednik EK Romano Prodi, ocenili su pred novinarima da je jučerašnji dan istorijski, ali i izbegli da odgovore na niz pitanja o kontroverznim rešenjima u nacrtu.

Suzavac

Grčka policija bacila je juče suzavac na oko 4.000 antikapitalističkih demonstranata koji su krenuli u protestni marš u selu Marmarasu, udaljenom oko pet km od Porto Karasa. Anarhisti, koji su juče protestovali, bacali su kamenje na policajce i pokušali da zaobiđu blokade. Lidere EU čuva 15.000 uniformisanih policajaca.

Jedina tačka nesloge bilo je to što je Simitis rekao da je nacrt "kompromis na kom se dalje može dobro raditi", dok je D'Esten izjavio da nacrt "nije kompromis, nego... uravnotežena sinteza" različitih stavova. Prodi smatra da je u sporu među članicama EU o mnogim konkretnim tačkama u nacrtu "suština problema glasanje i pravo veta". D'Esten je na pitanje zašto u nacrtu ustava nije pomenuto da se EU "zasniva na hrišćanskoj civilizaciji" odgovorio da o tome nije bilo saglasnosti i dopustio da se zaključi da verska odredba neće biti ni uneta.

Evropski lideri su se dogovorili da ulože 140 miliona evra za zaštitu spoljnih granica EU od ilegalne imigracije. Takođe, do kraja 2004. planira se i uvođenje novih pasoša EU koji će sadržati i otiske prstiju.

Samit EU završen je popodnevnim zasedanjem na kojem su doneti zaključci o radu koji je započet preksinoć. Predsednik Grčke Kostis Stefanopulos priredio je sinoć zvaničnu večeru kojom se Atina oprostila od šestomesečnog predsedavanja EU. Lideri EU rad nastavljaju danas pre podne zasebnim samitom EU - zapadni Balkan. Lideri EU juče su saopštili da će prijem zemalja zapadnog Balkana zavisiti od ispunjavanja kriterijuma za to.


vesti po rubrikama

^balkan

16:03h

Drugi dan samita lidera članica Evropske unije u Porto Karasu

16:10h

Protest lecima i grafitima protiv papine posete

16:17h

Snažna eksplozija kod Dervente

16:25h

Srušila se zgrada internata verske škole u Turskoj

16:33h

Akcija Sfora nadomak Gackog: Pretresena kuća poslanika RS

16:41h

Bugarska: Špijuniraju ministre

16:50h

Nastavljeno suđenje Radoslavu Brđaninu u Hagu

17:05h

Hag ima dokaze protiv Gotovine
      


FastCounter by LinkExchange