[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako je Svetlan Sekulić, učitelj iz sela Pašina Ravan, ispod Povlena, napravio bazen u školskom dvorištu

Đacima s ljubavlju

Učo, za angažovanje oko izgradnje seoske crkve, odlikovan ordenom "Svetog Save"

Početkom septembra 1963. godine samohrana majka Radojka Sekulić iz bajinobaštanskog sela Ćeranići poslala je sina jedinca na školovanje u tadašnje Titovo Užice. Tako je plavokosi štrkljasti Svetlan postao đak učiteljske škole "Želimir Željo Đurić". Tih godina bio je to veliki finansijski izazov i za imućnije seljake, a pogotovo za siromašnu Radojku.

Kad se jesen počne primicati kraju i dođe vreme klanja poseka, ova hrabra i nepokolebljiva seljanka proda varošanima iz Bajine Bašte svinju koju je hranila za posek, pa sve pare pošalje svome školarcu, da plati stan i hranu. Istim putem odu jagnjad, rakija, jaja... Ona zadovoljna kad ima hleba, pasulja, i krompira...

O Vidovdanu stiže u selo njeno čedo sa svedočanstvom o završenom prvom razredu učiteljske škole. Pozove komšije na "divka" kafu, pusti pokoju suzu, jer za dva-tri dana momčić opet odlazi od kuće.

- Udružio sam se sa majstorima zidarima, nosio im celog letnjeg raspusta kamen, ciglu, malter, na gradilištima oko Valjeva i Uba - kaže Učo, koga danas tako zovu ne samo đaci, već i porodica. - Tako sam dolazio do para da kupim knjige, odeću, obuću... jer majka nije mogla namaći za sve. Da mi oca Milisava ne ubi hrast prilikom sečenja, kada sam zakoračio u dvanaestu godinu, čini mi se da bi sve bilo drugačije. Ali šta ćeš, valjda sudbina takva.

Sa diplomom učitelja ode na odsluženje vojnog roka. Po povratku navrati u OŠ "Stevan Joksimović" u Rogačici, gde je stekao osnovno obrazovanje. Dojučerašnjeg svog đaka lepo primili i uz to ponudili mu posao u zabitom i besputnom selu Pašina Ravan, ispod planine Povlen. I tako poče s jeseni 1972. godine učiteljska karijera Svetlana Sekulića.

Posle višesatnog pešačenja i pređenih skoro trideset kilometara, stiže u selo, ne sluteći da će i danas biti tu. Pronađe školskog poslužitelja Vitomira Vasića koji ga odvede do škole, tačnije do stare kuće. Mladi učitelj odmah započeo akciju da sagradi pravu školsku zgradu, pa pedesetak učenika posle dve godine konačno dobilo koliko-toliko pristojne uslove za rad.

Okupi Učo svoje seljane u dugim zimskim noćima, pa im priča kako bi se lepo živelo i ovde, samo da ima struje. Ideja polako sazrevala, pa 1980. godine zasvetli prva sijalica. Stigoše radio-aparati, televizori, pegle, po koji električni šporet i mašina za pranje... Tri godine pre toga, vojska sagradi put od Valjeva do Rogačice, i to asfaltni. Kolovozna traka prođe baš posred Pašine Ravni. Tako ovo selo najzad dobi izlaz u svet.

I dalje ne miruje Učo. Vodio akcije oko seoskih puteva i vodovoda. U školskom dvorištu napravio mini bazen, pa sada svaki učenik u seoskoj školi ima gde da nauči da pliva. Onda reše da grade crkvu. Mislili Pašinoravanci dugo koga da izaberu za predsednika građevinskog odbora. Na kraju zaključili da će najbolje biti da na to mesto postave baš Uču. Tako i bi. Kao i prethodnu, i ovu akciju uspešno priveli kraju. Na stotinak metara od škole niče crkva Svetog Petra i Pavla.

Kad dođe dan osvećenja, stiže izaslanik patrijarha Pavla, gospodin Stefan, žički episkop, i uruči Uči orden "Svetog Save", kojim ga "za njegov posebno uložen trud na izgradnji i opremanju hrama Svetih apostola Petra i Pavla na Pašinoj Ravni" odlikovao Sveti arhijerejski Sinod SPC-a.

Uča je jedini zaposlen u sedmočlanoj porodici, koja i dalje živi u školskom stančiću od tridesetak kvadrata. Majka Radojka odavno nije među živima.

- Učo nam je sila. Meni je izučio troje dece - priča Svetozar Prokić, za stolom, u ćošku kafane na Pašinoj Ravni.
- I meni je učio dvoje dece - dodaje vlasnik kafane Milorad Vasić - a uskoro će i unuku.
- Da smo ga tražili lučem, što kaže narod, ne bi ovakvog učitelja našli - konstatuje i ujedno naručje novu turu pića nekadašnji njegov đak Mirko Vasić.

Ni posle trideset godina ovaj prosvetar se nije umorio. Skoro učitelj zamolio bivše đake na radu u Švajcarskoj da sakupe novac za asfaltiranje puta od škole do crkve. Do sada prikupili oko 100.000 dinara.

M. ANDRIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:18h

Grupa entuzijasta pokrenula inicijativu za obnovu kapelice na Rtnju

15:40h

Specijalni turistički let brodom "Sojuz" organizuje medeni mesec u kosmosu

16:17h

Reporteri "Glasa" na sportskim igrama u Institutu za neuropsihijatrijske bolesti u Padinskoj Skeli

16:40h

Kako je Svetlan Sekulić, učitelj iz sela Pašina Ravan napravio bazen u školskom dvorištu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange