[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Specijalni turistički let brodom "Sojuz", po ceni od 20 miliona dolara

Medeni mesec u kosmosu

Američke i ruske agencije postigle dogovor da u orbitu pošalju dvoje avanturista početkom 2005.

NJUJORK (Tanjug) Bogati avanturisti, željni da zavire u tajne kosmosa, imaće priliku da već početkom 2005. godine polete u orbitu komercijalnim turističkim kosmičkim brodom, po ceni od "samo" 20 miliona dolara.

Dogovor o tome je upravo postignut na na najvišem nivou, između agencija Amerike i Rusije koje se bave ispitivanjem kosmosa. One su, kako je objavljeno u Njujorku, spremne da organizuju kosmičke letove samo za turiste.
"Mogli bi to da budu otac i sin, ili mladoženja i mlada, zajedno u kosmosu", izjavio je prvi čovek američke kompanije "Kosmičke avanture" Erik Anderson na konferenciji za novinare u NJujorku, javljaju agencije.

Kako se sada planira, poletanje turista-kosmonauta biće sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Let će trajati 10 dana.
"U kosmos nije mogao da poleti svako, ali posle 40 godina od prvog kosmičkog leta čoveka, 'Kosmičke avanture' nude priliku privatnim licima sa istraživačkim duhom, kao što ste možda baš i vi, da posetite orbitalnu kosmičku stanicu", piše u oglasu objavljenom preko interneta na adresi www.spaceadventures.com.

Prema izjavama predstavnika kompanije "Kosmičke avanture", za takav turistički poduhvat je interesovanje pokazalo desetak ljudi. Dve osobe za prvi let biće izabrane u roku od 60 do 90 dana i zatim će imati pripreme u Zvezdanom gradu, kosmonautskom centru nedaleko od Moskve. Prvenstveno će biti pripremani za "doživljaj" bestežinskog stanja, a moraće da prođu i rigorozne medicinske preglede pre nego što se otisnu iznad oblaka.

U kosmosu su dosad, kao turisti, već bili 2001. američki biznismen Denis Tito i 2002. južnoafrički bogataš Mark Šatlvort. NJihove letove je pomogla američka kompanija "Arlington" iz Virdžinije, u saradnji sa vladom Rusije i Međunarodnom kosmičkom stanicom. Tito i Šatlvord su bili prvi turisti u kosmosu, ali su leteli u istraživačkim ekipama, što znači da su njihove avanture delimično finansirale ruske i američke agencije za istraživanje kosmosa.

Prvi komercijalni turistički letovi za kosmos biće finansirani isključivo iz džepa avanturista. Štaviše, moraće da plate i za hranu, lekove, vodu i sve ostalo što je potrebno. Uz to, pošto će ići da posete MKS, nosiće i "ponude" kosmonautima-naučnicima.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:18h

Grupa entuzijasta pokrenula inicijativu za obnovu kapelice na Rtnju

15:40h

Specijalni turistički let brodom "Sojuz" organizuje medeni mesec u kosmosu

16:17h

Reporteri "Glasa" na sportskim igrama u Institutu za neuropsihijatrijske bolesti u Padinskoj Skeli

16:40h

Kako je Svetlan Sekulić, učitelj iz sela Pašina Ravan napravio bazen u školskom dvorištu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange