[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 6. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Porodična tragedija u Krčedinu poslednji je primer koliko je opasno kupanje u rekama

Voda uzima danak

Nepredvidiva korita, virovi i nanosi peska mesta su za obavezno izbegavanje

Ovogodišnje visoke temperature napunile su sve plaže duž Save, Dunava i Savskog jezera, gde hiljade kupača traži osveženje. Ko u blizini ima reku ili jezero, rado pobegne od vrućine u hladnu vodu. Ipak, poznavaoci vodenih tokova i ljudi koji žive kraj reke upozoravaju da koliko god voda može da osveži, isto toliko može da bude opasna.

Nepredvidiva rečna korita, virovi, nanosi peska koji stvaraju nestabilna ostrvca okružena plićakom, smrtonosna su mesta koja upućeni izbegavaju. Tragedija koja se pre tri dana dogodila u Krčedinu, kada su se u Dunavu utopili Miloš Rajkov (67) i njegova unučad četvorogodišnji Lazar, petogodišnji Aleksa i Danijela Maksimović (23) otkrivaju nam pritajenu ćud reke. Peščani sprud, koji je reka na delu Dunava zvanom "Skela" stvorila prošle zime, mamio je stotine kupača da se tokom vikenda baš tu rashlade.

Čuva dete iz kafića

Prošlog vikenda spasilac na Adi prilazi majci čije se četvorogodišnje dete igra u plićaku. On ga izvadi iz vode i upozori majku da je opasno da dete bude samo. Patrolirajući pored više hiljada kupača, spasilac opet opazi isto dete, samo, u plićaku. Ponovljeno upozorenje majci dozvalo je i oca iz obližnjeg kafića koji reče da pije pivo i gleda sina kako se kupa, ispričao je slučaj jednog iz tima spasilaca upravnik Kupališta Duško Marković, ukazujući na opšte neznanje o tome koliko velika voda može biti opasna.

Na istom mestu, u utorak su iz obližnje vikendice osveženje potražili deda i unuci. Dok su se igrali u plitkoj vodi, dečaci su se odjednom našli u viru, deda i Danijela su pokušali da ih spasu, i svi su nestali pod vodom. Dosad su nađena samo tela najmlađeg Alekse i najstarije unuke Danijele.

Leto još nije ni počelo, a reke su već uzele svoj danak. U maju je Sava odnela život jedanaestogodišnjeg Marka Koneskog, koji se sa svojim vršnjakom igrao u plićaku kraj stepeništa, u neposrednoj blizini Novog železničkog mosta. Iako je odmah zaplivao, dečak nije mogao da se spase jer je ga je zahvatio vir. Na omiljenom beogradskom kupalištu Adi Ciganliji istog meseca su se udavila tri mladića. Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih da sezona kupanja počinje tek 15. juna i da zbog velike razlike u temperaturi vode i vazduha dodir pregrejanog tela sa hladnim jezerom može biti koban, još neuređene plaže bile su krcate kupačima.

"Uzrok svih nesreća, u poslednjih 10 godina, koliko sam ja ovde, isključivo su ljudski nemar, neopreznost, velika opuštenost i opšte neznanje o tome koliko voda može biti opasna. U prilog tome govori činjenica da se za 10 godina nije udavila nijedna baba, nijedan deda, već uglavnom deca predškolskog uzrasta i srednjoškolci", upozorio je direktor JP "Ada Ciganlija" Predrag Petrović.

- Najopasnija kategorija koja posećuje Adu nisu odrasli neplivači, jer oni oprezno ulaze u vodu i zaustavljaju se čim im voda dosegne kolena. Najviše rizikuju poluplivači koji misle da su plivači, pa kad uđu u jezero idu dokle god ih noge nose", priča Petrović, podsećajući ljubitelje Savskog jezera da se kupaju u bivšem rečnom koritu, čije je dno neravno, puno strmih nagiba koji naglo vode u dubinu. To je posebno opasno za decu koja bez strogog nadzora roditelja začas mogu iz plićaka dospeti u dubinu.

Vratimo plivanje u škole

Veliki broj beogradske dece školskog uzrasta ne ume da pliva, a taj procenat se iz godine u godinu povećava. U osnovnim školama i na fakultetima plivanje više nije kao nekad sastavni deo fizičkog vaspitanja, narod je siromašan, bazeni skupi, pa deca uče da plivaju na Adi. Ada je poslednje i najopasnije mesto gde deca treba bez nadzora stručnjaka da nauče da plivaju. Stoga je pre tri godine organizovana besplatna škola plivanja na Adi. Rezultati su odlični i samo tokom prošle godine 1.200 mališana postali su plivači.

"Neki roditelji dovedu decu na Adu, ostave ih u plićaku da se brčkaju, pa skoknu u obližnji kafić na pivo. Trenutak nepažnje i deteta nema na vidiku. Ne znaju da plivaju, ne mogu ni kratko da se održe na površini, ne zovu u pomoć i, ukoliko neko nije u neposrednoj blizini, dete se utopi. Prošlog vikenda naši spasioci su izveli troje dece, koja su se igrala u plićaku, a da im porodica nije bila u blizini", revoltirano kaže sagovornik "Glasa". Ukazujući da ovo JP koordiniranim radom svih službi prelazi granice standarda i propisa za uređenje i obezbeđenje plaže na Adi, Petrović je apelovao na mlade koji najviše vole zabavu na plaži da ne piju po velikoj vrućini, jer visoke temperature pojačavaju dejstvo alkohola, kao i opijata.

"Na Adi je već postalo pravilo da se svako ko popije dva piva ojunači da prepliva 200 metara široko jezero. Piće im da hrabrost, pa odmah navale da se plivanjem dokažu pred društvom. To je jedan od najčešćih uzroka utapanja", priča on.

T. Kaluđerović


vesti po rubrikama

^hronika

18:16h

Porodična tragedija u Krčedinu poslednji je primer koliko je opasno kupanje u rekama

18:24h

Rečna policija uspe da spasi oko 90 odsto utopljenika

18:30h

Saobraćajna nesreća u Novoj Božurni: Poginuli otac i sin

18:39h

Radnici "Borbe" osumnjičeni za iznudu

19:45h

Radnik Okružnog zatvora Novak Terzić tvrdi isto što i njegov kolega Slavomir Banđur

19:57h

Policija tvrdi da je Banđur bio nesiguran na poligrafskom testiranju

20:05h

Slučaj premlaćivanja u autobusu uzburkao nišku javnost

20:13h

Ceca u pritvoru da ne bi uticala na bivšeg direktora "Obilića"

20:17h

Kompjuteri protiv šverca
   


     


FastCounter by LinkExchange