[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 20. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sindikat EPS-a najavljuje radikalne mere i nestašicu struje

Štrajk kao odbrana radnih mesta

Ministarka energetike Udovički odbija razgovor sa bukačima u sindikatu

BEOGRAD - Struja će od 1. jula, verovatno, poskupeti za 10 do 15 odsto, a da li će građani i po ovoj novoj ceni moći da plate svoje račune, zavisiće od dubine njihovog džepa, ali i Sindikata EPS-a. Naime, zaposleni u EPS-u započeli su u ponedeljak štrajk koji bi u nekoj od sledećih faza mogao da drastično podigne prodaju sveća i drugih sredstava za osvetljenje, kako se bar ne bi sedelo u mraku ako već ne može ništa da se radi.

Ljubomir Gerić, generalni direktor EPS-a, rekao je da neće biti restrikcija ako "sindikalci" budu poštovali zakon. Važeći, takozvani "Šešeljov" zakon, predviđa da su zaposleni dužni da rade i održavaju 90 odsto kapaciteta.

Sindikati najavljuje da se ovo neće poštovati, jer je to besmisleno, već da će biti krajnje radikalni. To znači, mrak bi prvo prema najavama, pre svega, mogao da snađe Republičku vladu i institucije, a zatim i građane. Šta je izazvalo ovaj konflikt?

Sindikat zaposlenih u EPS-u 23. juna najavio je štrajk uz sledeće uslove: nezakonita odluka Vlade Srbije o izdvajanju JP za podzemnu eksploataciju iz EPS-a, kršenje posebnog kolektivnog ugovora, nepostojanje energetske strategije i kvalitetnih rešenja u Predlogu zakona o energetici. Posebno se naglašava da nije potpisan aneks člana 87 kolektivnog ugovora kojim se reguliše višak zaposlenih.

Pisma i odgovori

- Iako smo štrajk radnika Elektroprivrede Srbije najavili još 23. maja, niko iz Republičke vlade još nije razgovarao sa nama. Ni posle pisma gospodinu Živkoviću niko nam nije odgovorio - rekao je Milan Đorđević, zamenik predsednika Sindikata radnika EPS-a.

Milan Đorđević, predsednik "sindikalaca", kaže da Sindikat nije protiv izdvajanja, ali "moraju nam dokazati da je to ekonomski najbolje i za firmu i za zaposlene". On ističe da je loše donositi zakon o energetici bez energetske strategije koja bi nam "pokazala" gde ćemo biti u budućnosti u ovom sektoru. Rešenja iz predloga zakona, ističe on, nisu dovoljno dobra o čemu govori i podatak da nisu prihvaćene primedbe stručne javnosti, ali i poslovodstva EPS-a.

Kori Udovički, ministar rudarstva i energetike je iznenađena ovom tvrdnjom. Skoro dva meseca pre odvajanja JP za podzemnu eksploataciju uglja, Sindikat je bio upoznat šta će se desiti šest nedelja pre odluke. Tada nisu imali prigovore. Što se tiče zamerke da je odluka nezakonita, to je isključeno jer smo više puta konsultovali pravnike i u Ministarstvu i u Vladi.

Što se tiče ostalih zahteva, dodale je:
- Zadovoljna sam sprovođenjem Kolektivnog ugovora. Sindikat je ovih dana "zamrzao" pregovore oko Aneksa. Mislim da Strategija nije problem sindikalne borbe. Mi smo im pre nekoliko dana poslali Elaborat o izdvajanju preduzeća koja ne pripadaju osnovnoj delatnosti EPS-a i šta bi trebalo da se dogodi tokom leta. Nadam se da će Sindikat biti konstruktivniji prilikom ovog posla.

U ovakvoj situaciji nije čudo što je nesporazum kulminirao štrajkom. Sindikat je kao poslednji korak pred obustavu rada poslao i pismo Zoranu Živkoviću, srpskom premijeru, s molbom da razgovaraju o njihovim zahtevima. Posle početka štrajka ministarka Udovički je konstatovala da štrajk nije počeo zbog interesa zaposlenih već, zbog interesa sindikata kao institucije. - Sukob sa ministarstvom je pre svega institucionalne prirode. Razgovaraćemo sa radnicima iz rudnika, ali ne želimo da razgovaramo sa bukačima iz Sindikata."

Ostavka

U Sindikatu kažu da je odluka republičke Vlade nezakonita jer je prekršen Zakon o Elektroprivredi Srbije. Nadležni treba ili da ukinu ovaj zakon, dodaju oni, ili odluku o izdvajanju rudnika. Ministarka Udovički, rekla je da će pre podneti ostavku nego povući odluku o izdvajanju JP za podzemnu eksploataciju uglja.

Da podsetimo, rudnici sa podzemnom eksploatacijom bili su samostalno preduzeće do 1991. kada su pripojeni EPS-u. Da li zbog toga ili ne, radnici su smanjili proizvodnju uglja od milion tona na oko 500.000. Izdvajanje rudnika je dugo najavljivan potez i predstavlja početak restrukturianja EPS-a. Posle izdvajanja, za rudnike su obezbeđene subvencije države od 700 miliona dinara. Rudnici, prema uveravanjima iz ministarstva, neće biti zatvoreni jer je zemlji potreban ugalj. "Cilj je da zaposlene nateramo da poboljšaju svoju proizvodnju jer je u poslednjih desetak godina zbog lošeg poslovanja znatno smanjena", ističu u ministarstvu.

Na drugoj strani, odvajanje rudnika i restruktuiranje EPS-a počinje bez zakona o energetici, bez Strategije o razvoju energetike i socijalnog programa za višak zaposlenih, što najviše smeta radnicima.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:18h

Sindikat EPS-a najavljuje radikalne mere i nestašicu struje

16:29h

"Telekom Srbija" šalje nove račune za telefone

16:35h

Đelić pozvao poslanike DOS-a da dođu na glasanje u Skupštinu SCG

16:43h

Duvanske kompanije BAT-a i JTI zatvaraju fabrike

16:51h

Vlada Srbije uputila Skupštini predlog izmene više zakona

16:59h

Božidar Đelić: Finansiranje deficita i deviznom štednjom?

17:07h

Šta predviđa plan poslovanja ŽTP "Beograd"

17:16h

Carina ostaje ista
   


     


FastCounter by LinkExchange