[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako je i zašto umro DOS u Subotici?

"Mađari protiv Evropljana"

SUBOTICA - Dopunski izbori u šest izbornih jedinica za odbornike Skupštine opštine Subotica, kao i za mesne zajednice, održaće se 15. juna, a ni na jednoj listi nema DOS-a kao i drugih koalicija koje čine aktuelna vlast.

Nova koalicija, kojoj svi daju velike šanse, "Koalicija za evropsku Suboticu" u kojoj su Demokratska stranka, Demohrišćanska stranka, Liberali Srbije, Građanski savez Srbije, Socijaldemokratska partija i Demokratski centar, a nakon 15. juna pristupiće im i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Da je tu još i Savez vojvođanskih Mađara bio bi to nekadašnji DOS za Suboticu. Zašto SVM-a, do sada najjače i najuticajnije stranke na severu Bačke, u novoj koaliciji nema? Da li je DOS u Subotici mrtav?

Konkurencija

Jedini kandidat Narodne demokratske stranke, Mirko Bajić, uživa veliku reputaciju, a favoriti su i kandidati Demokratske stranke Srbije i zato nastupaju van predizbornih koalicija. Pored SVM, NDS i DSS samostalno nastupaju i SPO, SRS i Reformisti Vojvodine.

- Ne želimo stranke sa nacionalnim predznakom u "Koaliciji za evropsku Suboticu" ali subotički DOS nije mrtav i on funkcioniše u gradskom parlamentu. Međutim, na predstojećim izborima želimo građanima da ponudimo nešto drugo, a to projekat evropske Subotice u kojima vidimo ne samo političke stranke već i nevladine organizacije, nezavisne eksperte i druge kojima nacionalni predznak nije na prvom mestu - kaže Saša Vučinić, menadžer "Koalicije za evropsku Suboticu", savezni poslanik i predsednik Okružnog odbora Demokratske stranke.

Obzirom da se radi o relativno "malim izborima", tek u šest izbornih jedinica, agresivna kampanja sa sofisticiranim spotom na lokalnoj televiziji i nastupima u medijima, izgleda preglomazno od "Koalicije za evropsku Suboticu".

- Subotica je poslednja po broju građevinskih investicija, ne koristi svoje potencijale pre svega turističke i poljoprivredne. Mi želimo da grad na severu Bačke prednjači u Srbiji i bude lokomotiva razvoja. Da bismo to ostvarili potrebno je da osvojimo vlast, a na budućim izborima ćemo to i učiniti, dok su predstojeći dopunski izbori svojevrsno "sondiranje" raspoloženja građana. Otud i tolika kampanja jer sve shvatamo veoma ozbiljno - dodaje Vučinić.

Međutim, i Savez Vojvođanskih Mađara se priprema, kako kažu, ozbiljno.
- Ne želimo da se bavimo programima drugih stranaka ali u "Koaliciji za evropsku Suboticu" nalaze samo one stranke čije je sedište u Beogradu i smatram da birači treba da razmisle zašto je to tako - kaže predsednik okružne organizacije Saveza Vojvođanskih Mađara Oto Buš.

V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:13h

Kako je i zašto umro DOS u Subotici?

16:24h

Nova Jugoslavija u Banatu

      


FastCounter by LinkExchange