[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Amerika upozorava da podele oko MKS-a otvaraju novu krizu

Lažni izbor između SAD i EU

NJUJORK (Beta-AP) - Sjedinjene Države upozorile su Evropsku uniju da njeno angažovanje u korist stalnog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) dodatno opterećuje transatlantske odnose.
U poverljivoj noti koju su SAD uputile prošle nedelje vladama članicama EU, navodi se da bi bila "velika šteta da ovo pitanje izazove neslaganje i razilaženja" na predstojećem samitu SAD i EU 25. juna.

Administracija predsednika Džordža Buša optužuje u memorandumu Evropljane da nastoje da osujete napore SAD da zaštite Amerikance od gonjenja pred tim sudom i ukazuje da oni moraju da prestanu s tim. "To će potkopati sve naše napore da se poprave i obnove transatlantski odnosi, baš kada je došlo do zaokreta nakon nekoliko teških meseci", navodi se u noti.

Izbeći svađu

Britanski "Gardijan" notu Vašingtona evropskim saveznicima povezuje s današnjim glasanjem u Savetu bezbednosti UN o produženju za još 12 meseci izuzimanja američkih državljana iz nadležnosti MKS. Uprkos protivljenju Nemačke i Francuske, to će najverovatnije biti odobreno, jer je, piše "Gardijan", malo ko spreman na još jednu žestoku svađu sa Bušovom administracijom, kao što je bilo povodom rata u Iraku.

EU je prošlog meseca uputila pisma grupi 10 zemalja koje će sledeće godine postati članice Unije, kao i zemljama Balkana koje žele članstvo u EU, pozivajući ih da ne potpisuju bilateralne sporazume sa SAD o izuzimanju američkih građana iz nadležnosti MKS, koji bi bili u suprotnosti sa evropskim smernicama. SAD, takođe, optužuju diplomate iz EU da lobiraju kod vlada protiv sklapanja takvih sporazuma. "Državama je dat lažni 'izbor' između Evrope i SAD, što unosi dodatnu napetnost u transatlantske odnose", navodi se u noti vladama EU.

Dodaje se i da su SAD pristale prošle godine na to da se neće protiviti tom sudu, ako se Evropljani ne budu mešali u američke napore. "Mi smo ožalošćeni činjenicom da bi EU mogla aktivno da nastoji da ugrozi američke napore", dodaje se u memorandumu.


vesti po rubrikama

^svet

17:18h

Amerika upozorava da podele oko MKS-a otvaraju novu krizu

17:26h

Predsednik Češke uoči referenduma o ulasku u EU

17:34h

U Izraelu zatečeni pokušajem ubistva vođe Hamasa

17:44h

Bliks: Prljava kampanja SAD

17:52h

"Indipendent" o cenzuri u Iraku

18:00h

Slovenci prinuđeni da promene zastavu i grb

23:10h

Novi samoubilački napad u Jerusalimu

23:17h

Berlin: Sudar vozova

 
     


FastCounter by LinkExchange