[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Republička inspekcija za zaštitu životne sredine u "Viskozi"

Smrad u nosu prašina u plućima

Predveče grad smrdi, a jutrom se budi u izmaglici

LOZNICA - Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je HK "Viskoza", posle prekjučerašnje kontrole rada fabrike, da odmah započne merenje emisije štetnih i opasnih materija na izvoru zagađenja i da rezultate merenja dostavi Ministarstvu za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine i nadležnoj inspekciji.

Već nekoliko dana Loznicu, a posebno delove grada koji gravitiraju ka "Viskozi", u večernjim časovima pritiska neugodan miris, a u jutarnjim sivi smog koji znatno smanjuje vidljivost. Brojne pritužbe građana na "maglu" koja je lebdela nad gradom uslovile su reakciju opštinske vlasti. "Uputili smo zvanični dopis i pozvali republičke inspektore da dođu i provere navode građana da "Viskoza" ispušta određene gasove, kaže Mirjana Vukmirović-Mitrović sekretar SO Loznica koja je potpisala dopis.

Davljenje

Opštinski odbori Nove Srbije i SPS-a reagovali su saopštenima na ekološku sliku Loznice. NS povodom nekoliko "otrovnih" noći pita ko je odgovoran za "davljenje" građana dok socijalisti traže odgovor na pitanje: Koliko su hemijske materije koje se ovih dana emituju u atmosferu štetne po zdravlje ljudi?

Posle prvih reakcija građana oglasio se direktor "Celuloze" koji je obavestio Lozničane da se "proizvodnja odvija normalno" i da "nema akcidentnih pojava koje bi dovele do povećane koncentracije otpadnih gasovitih supstanci, koje bi mogle ugroziti zdravlje građana". Kao razlog povećane količine smoga u atmosferi navedeni su "povećana vlažnost i nizak atmosferski pritisak". Marko Blagojević generalni direktor "Viskoze" ne veruje da je prethodnih dana u vazduhu bilo opasnosti po građane jer se koriste sve sirovine koje su i ranije korišćene.

- "Viskoza" je osamdesetih radila sa mnogo većim kapacitetom nego sada, a kako fabrika nije radila poslednje dve i po godine ljudi su se po malo odvikli od svega što prati proizvodnju - kaže Blagojević i tvrdi da će, ako "Viskoza" opstane na tržištu ekološki problemi biti rešeni mada će za njih biti potrebno mnogo para. Ekološki inspektor SO Loznica, Zoran Erić kaže za "Glas" da kao zagađivač "Viskoza" ima zakonsku obavezu da obavlja merenje emisije tipičnih i specifičnih materija.

Po njegovim rečima nekada se, od specifičnih zagađujućih materija, u Loznici merila koncentracija ugljendisulfida, vodoniksulfida, merkaptana, etilacetata, furfurola i toluola, a danas bi u pitanju mogli biti sumporna jedinjenja, merkaptani, vodoniksulfid i sumpordioksid.

Po Eriću tek posle merenja koncentracija zagađujućih materija moći će preciznije da se zna da li su njihove koncentracije prešle dozvoljene granice. Dok ne stignu zvanični rezultati, o tome šta su i u kojim količinama Lozničani udisali ovih dana, ono što se vidi i bez mernih instrumenata je sitna prašina koja je, kao pre nekoliko godina, ponovo pokrila lozničke ulice, zelene površine i balkone.

I mada su republički inspektori naložili da se merenja emisije štetnih i opasnih materija obavi odmah pitanje je da li će do njega uopšte i doći jer su inspektori već upoznati da će proizvoda u "Celulozi" trajati još nekoliko dana zbog, kako stoji u zapisniku, "nedostatka sirovina (drveta)" i biti zaustavljena do "nabavke sirovina koja se očekuje krajem jula". To može donekle da uteši građane ali ovakvi ekološki "nestašluci" u Loznici sigurno neće doprineti razvoju turizma i imidža turističkog kraja u koji treba doći na odmor.

S. Tr.


vesti po rubrikama

^Ostali regioni

16:01h

Loznica: Republička inspekcija za zaštitu životne sredine u "Viskozi"

16:09h

Sukob zbog partizanskog obeležja na Ravnoj Gori

16:15h

TE "Pljevlja" ponovo u pogonu

16:22h

Akcija SO i vrtića Paraćina: Ulepšajmo život mališanima

16:30h

Jagodina: Komemoracija Milanu Pantiću

16:38h

Ljubovija: Biolozi najbolji na smorti

 

 


     


FastCounter by LinkExchange