[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iskustva beogradskih advokata Branke Slani Taboroši i Božidarke Stojković koje besplatno brane Srbe na Kosmetu

Upiranje prstom glavni "dokaz"

Uglavnom namontirani procesi, sa kontradiktornim izjavama "svedoka". Putujemo u pratnji Unmika, bez njih ne možemo ni u toalet

Život pod upravom stranaca, omeđen albanskom mržnjom i nepoverenjem, gde zbog boljeg vinograda možeš izgubiti glavu - nije najsrećniji izbor. Ali, tako moraju da žive Srbi na Kosovu. Oni ipak ostaju, posećuju svoja groblja u autobusima koje ponekad albanska deca kamenuju i uče pod starost strane jezike da ih "ne provale" da su Srbi. Oni koji veruju u čovečnost, ličnu odgovornost i preziru politiku, ne odlaze sa Kosova svesno rizikujući da "završe" u albanskim zatvorima. Odatle ih vade advokati iz Srbije, prijavljeni u Koordinacionom centru za Kosovo i Metohiju, koji besplatno brane optužene Srbe.

Sa okovima na nogama

Optužnica je teretila Matića za zločin nad 42. ljudi, a da nisu navedena imena žrtava, njihovi podaci, dan i čas smrti.
- Prihvatiti ovakvu optužnicu značilo bi da sva tužilaštva na svetu mogu podizati optužbe na osnovu imaginarnih podataka, ukazala je u završnoj reči Božidarka Stojaković, zatraživši da se zaštite ljudska prava okrivljenog koji je u sudnicu dovođen - sa lisicama na rukama i okovanih nogu.

- Prvi odlazak na Kosmet pretprošle godine, zima. Idemo u pratnji vozila UNMIK-a uz Brezovicu do hotela "Narcis". Strm put kao levak, okolo litice, ispod se crni ponor. Zbog neiskusnog vozača, jednom zamalo da "istražimo" provaliju. Sam Bog nas spasao. Kad putujem dole, ne razmišljam o strahu, mada nije prijatno putovati rođenom zemljom sa tuđim vojnicima, priča o svom prvom dolasku na međunarodno Kosovo beogradski advokat Branka Slani-Taboroši.

Ona je sa koleginicom Božidarkom Stojaković preuzela slučaj Save Matića (40) iz Orahovca, nekadašnjeg portira sa završenom osnovnom školom. Optužen je u decembru 1999. godine, kako tvrde, "pokazom prsta" da je učestvovao u masakru 42 albanska civila u Velikoj Kruši, te u kidnapovanju i otimačini. Proveo je dve godine i tri meseca u zatvoru, kada je s licem šezdesetogodišnjaka oslobođen.

Sve spaljeno

Matićeva i kuće njegovih rođaka spaljene su 1999. godine, a veliko imanje i vinograd oduzeti. Sestre su mu izbegle, braća završila po albanskim zatvorima. Nema ni ženu, ni decu. Uprkos svemu, on je nastavio da živi na Kosovu, a za rat i svoju nesreću krivio je politiku.

- Prvi odlazak u prizrensku sudnicu bio je zastrašujući. Izgled grada ispred čijih se kuća bokori veštačko cveće, frontalni napad nekoliko jarkih boja odavali su mesto u kome živi samo jedan narod, bio je utisak Božidarke, koja je još mučnije doživela prolaz kroz špalir stotinjak neprijateljski raspoloženih albanskih policajaca.

- Pre ulaska do detalja su nas pretresli. Toalet nismo mogle da koristimo, dok ga ne pregleda Unmikovo obezbeđenje. Suđenje je trajalo od 10 ujutro pa do osam uveče, bile smo gladne, a nismo znale ni gde da jedemo, ni da li uopšte smemo da napustimo zgradu, priča ona.

Fotografija

Međunarodno krivično veće smatralo je da je u slučaju Matić reč o zameni identiteta. Oslobađajuću presudu donelo je zbog toga što svedoci i preživeli nisu identifikovali okrivljenog kad im je pokazana njegova fotografija, već nakon međusobnog razgovora.

Okružene mržnjom u dupke punoj sudnici, u koju su Albanci uvodili čak i maloletnu decu, neznanjem jezika kojim je govorila suprotna strana, suočene sa neprekidnim dobacivanjem i navođenjem svedoka na podobne izjave, obe su se borile da bar međunarodne sudije ovom suđenju daju pravni okvir.

Svedoci, i trojica koja su tvrdila da su preživela masakr, ponavljali su mišljenje kolektiva, sela koje se "složilo" da je Matić kriv i da ga treba kazniti. Običajno pravo Albanaca i relikt krvne osvete odvajkada je priznavalo kolektivnu krivicu za zločin. Krv mora da se plati, nije važno ko će iz okrivljene zajednice da izgubi glavu, pričaju sagovornice "Glasa".

Saradnja

Saradnja sa Unmikom je odlična. Vlada Srbije organizuje prevoz do granice sa Kosovom, gde nas dočekuje Unmik i prevozi do odredišta. Svi nas dobro čuvaju - Amerikanci, Nemci, Francuzi, Bugari, Jordanci - pričaju advokatice.

Odbrana, slažu se oba advokata, nije imala nikakvu mogućnost da sakupi dokaze o nevinosti okrivljenog. Mogle su samo da pomoću kontradiktornih izjava svedoka ukazuju na lažne iskaze. Uniforma vojnika, kojima je navodno komandovao Matić, čas je bila plava, čas zelena, ponekad i maskirna. Tog dana bilo je toplo i duvao je topao vetar, tvrdili su jedni, dok je po drugima bilo veoma hladno, jer je padala kiša. Jedan Albanac je čak posle dve godine od Matićevih batina otišao lekaru, jer je imao otoke i modrice po telu.

Upozorene da je obilazak mesta zločina organizovan u strogoj tajnosti, i uslovljene potpisivanjem izjave da za naš život niko nije odgovoran, doletele smo, kao u akcionom filmu, američkim vojnim helikopterom na cilj. Sve je bilo savršeno organizovano, jedini propust bio je sletanje na pogrešno mesto zločina. Kad je propust ispravljen, našle smo se na nekom brdu sa nekoliko obeleženih grobova, gde nas je "potpuno neobavešteno" čekalo bar pet albanskih sela, seća se Branka Slani-Taboroši.

Najopasnije je bilo u sudnici posle čitanja oslobađajuće presude. - Imale smo utisak da prvo nisu shvatili da je Matić oslobođen, jer je zavladao muk. Tek posle obrazloženja presude počela je galama. Daktilografkinja Albanka je toliko prebledela, kao da je oslobađanje Matića bio njen lični poraz, opisale su one reakciju albanske zajednice posle njihove i Matićeve pobede. Savo Matić je danas na slobodi. I dalje živi na Kosovu, veruje u pravdu i Boga, ali strepi od novog upiranja prstom.

Tanja Kaluđerović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:20h

Poplava želja, čestitki i pozdrava na radio- stanicama u Braničevskom okrugu

15:53h

Kosovo, Makedonija i Bosna postali krajnja odredišta belog roblja

16:13h

Iskustva beogradskih advokata koje besplatno brane Srbe na Kosmetu

16:39h

Porodica Živković iz Zaječara traži pomoć za četrnaestogodišnjeg sina
   
 


     


FastCounter by LinkExchange