[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive] 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


VSO odlučio da MUP Crne Gore obezbeđuje državnu granicu

Vojni rok (ni)je kraći

VSO je predložio Savetu ministara SCG da ovlasti ministra odbrane da sa predstavnikom Vlade Crne Gore zaključi ugovor o preuzimanju poslova i sredstava na obezbeđenju granice

BEOGRAD - Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović preksinoć je odlučio da vojnicima koji su otišli na odsluženje vojnog roka do 30. aprila 2003. godine skrati služenje za trideset dana, objašnjeno je "Glasu javnosti" u Ministarstvu odbrane. Prema tome, skraćenja vojnog roka za sada neće biti i regruti koji posle pomenutog roka dođu na odsluženje, u kasarnama će i dalje provoditi devet meseci.

Predsednik Marović je pomenutu odluku doneo posle Pete sednice Vrhovnog saveta odbrane, koja je održana u Beogradu. Kako je saopšteno, Savet odbrane je razmotrio dosadašnji nivo saradnje s Međunarodnim krivičnim tribunalom i naložio da se preduzmu sve mere potpune saradnje s tim sudom u skladu sa zakonom. Savet je usvojio i izveštaj o dostignutom stepenu reforme Vojske i razmotrio zadatke i način rada Odbora za koordinaciju aktivnosti na poslovima reforme.

Polemika Tadić- Marković

Demokratska stranka Srbije saopštila je da je pometnja oko toga kome će biti skraćen vojni rok "neprijatno podsećanje na neodgovoran odnos Saveta ministara SCG prema Vojsci". "Prvo je predsednik Marović upoznao VSO sa svojom odlukom da se vojni rok svim vojnicima skrati za 30 dana. Potom je ministar Tadić "pojasnio" tu odluku, rekavši da se ona odnosi samo na vojnike koji su otišli do decembra, na kraju je iz kabineta istog ministra saopšteno nešto treće. Krajnje je neuobičajeno da ministar objašnjava odluke predsednika, posebno na način na koji je to učinio ministar Tadić, implicitno polemišući sa Marovićem", saopštila je DSS.

VSO je prihvatio stav Vlade Crne Gore da obezbeđenje administrartivne linije sa Kosovom i Metohijom i kontrola kopnene zone bezbednosti pređe u nadležnost MUP-a Crne Gore na teritiriji ove Republike.

Na Savetu je dogovoreno da Vojska Srbije i Crne Gore ustupi poslove i sredstva i prenese nadležnosti sistema obezbeđenja državne granice u Crnoj Gori MUP-u ove republike članice. U tom cilju, VSO je predložio Savetu ministara SCG da ovlasti ministra odbrane Borisa Tadića da sa predstavnikom Vlade Crne Gore zaključi ugovor o preuzimanju poslova i sredstava na obezbeđenju državne međe.

Vrhovni savet odbrane će kod Saveta ministara inicirati razrešenje problema kasarne "Obilića poljana" na Cetinju. Spor oko mesta na kojem je trenutno kasarna Vojske SCG, podsetimo, nastao je kad je opština Cetinje osporila pravo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na kupovinu ovog objekta. Kupoprodaja je obavljena uoči usvajanja Ustavne povelje, a posebno je zanimljivo da je Mitropolija po treći put za poslednjih dva veka kupila ovaj objekat, koji je inače njeno vlasništvo. U ranijoj izjavi za naš list, mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije (Radović) je podsetio da je Mitropolija kupila kasarnu isto kao što je to uradila SO Podgorica kupivši kasarnu "Morača" u Podgorici, ali da zbog toga niko ne napada predsednika opštine.

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Posle sednice SB UN u Prištini se prešlo s reči na dela

17:20h

DA predlaže našoj delegaciji u Solunu: Bojkotovati Štajnera

17:25h

Štajner odbacio predlog premijera Živkovića

17:35h

VSO odlučio da MUP Crne Gore obezbeđuje državnu granicu

17:40h

Čedomir Jovanović u službenoj poseti Hrvatskoj

17:45h

Predsednik PDS-a o zahtevu vojnog tužioca

17:55h

EU i dalje protiv sporazuma sa SAD oko MKS

18:00h

Uslovi o postavljanju guvernera uskoro pred Skupštinom Srbije

18:10h

Londonski Gardijan tvrdi: Vašington preti SCG

18:15h

Poslanici DOS-a za Šljivančanina

18:25h

Bivši šef DB-a stigao u Holandiju

18:30h

Novo otkopavanje masovnih grobnica kod Kladova

22:30h

Poslanici srpske Koalicije "Povratak"U kosovskim institucijama

22:40h

Sporazum SCG i Slovenije: Bez dvostrukog oporezivanja

22:48h

Danas sednica DOS-a

23:00h

Mlađan Dinkić: Zakon o NBS nije prioritet

      


FastCounter by LinkExchange