[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slučaj Varjačić i dalje predmet interesovanja javnosti u Kragujevcu

Od tužioca nema odgovora

Advokat Pačariz pisao Batiću i podsetio ga na međunarodno preuzete obaveze

Povodom sudskog spora protiv bivšeg policajca Nenada Varjačića, advokat Veroljub Đukić iz Fonda za humanitarno pravo kaže da je postala praksa da sudovi u poslednje vreme određuju mnogo strože pritvor. Konkretno u slučaju Varjačić, neuobičajeno je da je pritvor ukinut pa ponovo određen.
- Na tu činjenicu još uvek nismo naišli, iako je veliki broj sporova koje pratimo - kaže advokat Đukić, koji kaže je i ovaj sudski spor predmet njihovog interesovanja i po tom osnovu.

Advokat Duško Pačariz juče je uputio i pismo ministru Pravde Vladanu Batiću u kome ga upozorava da je Srbija potpisala međunarodne obaveze i da se ne sme dozvoliti da se ovlaš prelazi preko zakona, da se krše elementarna ljudska prava.

Lepo postavljena pitanja

Opštinski tužilac Kosana Radović odbila je juče da da odgovore na pitanja "Glasa", koja prema njoj " nisu lepo postavljena". U pisanoj formi, pitali smo tužioca o svim nelogičnostima koje postavlja odbrana u "slučaju Varjačić". Dakle, ostali smo uskraćeni za odgovore na pitanja da li su se saslušanjem svedoka Radoslava Raleta Đurovića stekli svi zakonski uslovi za zadržavanje u pritvoru Nenada Varjačića? Da li je prilikom kvalifikacije optužnice imala izvod iz kaznene evidencije oštećenog Đurovića, čije interese zastupa isprva policija, a zatim i tužilaštvo? Da li je nelogično da se oštećeni svedok, čije interese u ovom slučaju zastupa tužilaštvo, u dva navrata privodi zbog neodazivanja na Sud? Kako komentariše činjenicu da se Varjačiću na dan kada je glavni svedok tužilaštva saslušan određuje pritvor u trajanju od dva meseca? Kao i da li je u njenoj karijeri zabeleženo da neko sam ode u zatvor?

- U Šumadiji, koja je odvajkada bila poznata po ljudima odmerenim, bistrim, pronicljivim i pravdoljubivim nastala je izreka - da nije važno gledati u brdo već iza brda. Plašim se, gospodine ministre, da se u Opštinskom sudu u Kragujevcu ljudi koje ste Vi imenovali na te funkcije zagledali u brdo. Brdo vlasti, samovolje i nezakonitosti. A iza tog brda, gospodine Ministre, čeka nas Sud u Strazburu, ne toliko udaljen kao što se u ovom trenutku čini - kaže se u pismu koje je upućeno na adrese Ministarstva pravde, Fonda za humanitarno pravo, Hjuman rajts voča, Jukoma, ministrima pravosuđa zemalja Evropske unije i suda u Strazburu. U pismu još stoji da je u ovom slučaju napravljen presedan nad presedanima.

Varjačić je praktično utamničen u Okružnom zatvoru u Petrovcu zbog uticaja na svedoke koji su saslušani. Pačariz dalje hronološki navodi sve nelogičnosti u ovom postupku, gde je policija štitila interese Radisava Raleta Đurovića, svog dugogodišnjeg "poznanika", gde se u dva navrata po istim parametrima ukida pritvor, pa određuje i do toga da se oštećeni Đurović ne pojavljuje na suđenjima, i izdaje se u dva navrata naredba za njegovo privođenje.

- Ovo je slučaj koji će ući u istoriju srpskog pravosuđa. Sa druge strane, ući će i u anale našeg beščašća, državnog i nacionalnog beščašća. U imaginarnom postupku pronalazi se svedok i navodno oštećeni, koji je poznat i Vašem ministarstvu i Ministarstvu policije. I to u 20-tak navrata o čemu svedoče operativne i kaznene evidencije nadležnih državnih organa. I to nasuprot jednom časnom policajcu koji je više puta odlikovan. Upoznajte se sa svim ovim činjenicama, pa sami procenite da li je Vaše Ministarstvo spalo na te grane, gospodine Ministre - zaključuje advokat Pačariz u pismu.

D. Alempijević


vesti po rubrikama

^Kragujevac

15:38h

Slučaj Varjačić i dalje predmet interesovanja javnosti u Kragujevcu

15:45h

Odlukom IO Skupštine grada Kragujevca: Stanovi i za privatnike

15:53h

Veče indijske kulture

16:00h

Samostalni sindikat najavio: Veliki protest 18. juna

16:11h

Po prvi put na CD- u jedna od najpoznatijih šumadijskih pesama
        


FastCounter by LinkExchange