[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sindikat pravosuđa Srbije do daljeg zamrznuo štrajk

Čekaju obećano povećanje plata

Novac od taksi ne vraća se pravosuđu u punom iznosu

BEOGRAD - "Beli" štrajk zaposlenih u administraciji sudova i tužilaštava zamrznut je do daljeg, dok ne vidimo da li će biti ispunjen bar deo zahteva Sindikata pravosuđa Srbije o kojima smo razgovarali sa nadležnima u Ministarstvu pravde Srbije - izjavila je za "Glas" Slavica Živanović, predsednik Republičkog odbora ovog sindikata.

Ona ističe da je u domaćem zakonodavstvu još prisutan sindrom leks-specijalista i dodaje da je Zakon o trezoru praktično poništio neke delove Zakona o sudskim taksama.
- Pravosuđu se ne vraća predviđenih 50 odsto sredstava prikupljenih putem sudskih taksi, dok se novac sa računa, naročito u beogradskim sudovima, odmah prema Zakonu o trezoru skida sa računa. U unutrašnjosti je pak drugačija situacija, pa se novac ne skida odmah sa računa - objasnila je Živanović.

Osporene uredbe

Predstavnici sindikata sastali su se nedavno i sa Sonjom Brkić predsednicom Vrhovnog suda Srbije i Slobodanom Vučetićem predsednikom Ustavnog suda Srbije.
- Saznali smo da će naša inicijativa upućena Ustavnom sudu biti na dnevnom redu u septembru. Mi smo osporili sve uredbe po kojima se na različiti način tretiraju lični dohoci i tražili da nam se plate daju samo po osnovu Zakona - rekla je Živanović.

Kako su obećali u Ministarstvu pravde Srbije, tvrdi Živanović, do juna bi trebalo da nam bude povećana plata za 12,5 odsto.
Posle godišnjih odmora navodno bi trebalo da usledi još jedno povećanje. Videćemo šta će od ovoga biti ispoštovano, a naš zahtev je povećanje ličnih dohodaka za 30 odsto. Pored ovoga mi zahtevamo redovnu isplatu ličnih dohodaka što do sada nije bio slučaj. Jedan od naših zahteva je i isplata jednokratne pomoći zaposlenima od po 20.000 dinara, za odeću, obuću ili hranu. Uprava s vremena na vreme dobiva jednokratnu pomoć dok sa pravosuđem to nije slučaj. Takođe, tražili smo od ministarstva da se omogući beneficirani radni staž za daktilografe, sudske izvršitelje i zatvorsku stražu i poboljšanje uslova rada. Daktilografi zbog velikih napora najčešće odlaze u invalidsku penziju, a izvršitelji je često i ne dočekaju. Tim povodom trebalo bi da sastavimo zajednički zahtev sa ministarstvom kako bi on došao do skupštine. Vreme je i da se osnovica plata zaposlenih u zatvorima poveća što tražimo još od prošle godine - rekla je Živanović.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:28h

Ogorčena borba za članove i mesto u radiodifuznom Savetu

16:34h

Zahtev Sinoda i grupe intelektualaca da se povuče Predlog zakona o obrazovanju

16:40h

Andrej Mahečić iz UNHCR-a o položaju izbeglica u Srbiji

16:47h

Istraživanje o praćenju elektronskih medija pokazalo: Povećana gledanost B 92

17:00h

Sindikat pravosuđa Srbije do daljeg zamrznuo štrajk

      


FastCounter by LinkExchange