[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zahtev Sinoda i grupe intelektualaca da se povuče Predlog zakona o obrazovanju

Briga za dobrobit
svih naroda u Srbiji

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je pismeni zahtev Narodnoj Skupštini Srbije da iz skupštinske procedure odmah povuče Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a sa skupa posvećenog reformi u Udruženju književnika Srbije upućena je Rezolucija protiv nasilja nad decom i školom, kojom se takođe insistira na povlačenju predloženih paragrafa kojima se suštinski menja školski sistem u Srbiji.

Ovaj svojevrsni apel parafiralo je sedamnaestoro intelektualaca i predstavnika nevladinih organizacija, među kojima su episkop Atanasije Jevtić, akademik Nikola Milošević, psihijatar i književnik Stanislav Nikić, direktor Matematičke gimnazije dr Ljubomir Protić, direktor Filološke gimnazije Miodrag Maričić, dekan Matematičkog fakulteta dr Aleksandar Lipkovski…

Ideologija

Reforma školstva koja ne doprinosi zdravom društvu i društvu znanja, već kloniranoj ideologiji postmodernističkog deteta, ravna je zločinu nad prosvećenošću i duhovnošću i podložna je krivičnoj odgovornosti, jer se ignoriše pedagoška progresivna baština - stoji u Rezoluciji, čiji potpisnici veruju da predlozi Vlade i Ministarstva ne idu u korist opšte dobrobiti.

U saopštenju Sinoda SPC insistira se na povlačenju Predloga jer su "rukovođeni brigom za dobrobit srpskog naroda i svih drugih naroda koji žive u Srbiji, a posebno mladih naraštaja". Zato Sinod podržava molbe i apele profesora univerziteta, strukovnih sindikata i stavove iz Rezolucije i poziva Vladu i Ministarstvo prosvete i sporta da pokrenu javnu raspravu jer je, po njihovom mišljenju, izostalo izjašnjavanje stručnih krugova, a nisu uzete u obzir ni "sporadično izrečene argumentovane kritike". Ovaj molbeni zahtev potpisao je predsednik Svetog arhijerejskog Sinoda i patrijarh srpski Pavle.

U Rezoluciji protiv nasilja nad decom, koja je uobličena na okruglom stolu u UKS u osam tačaka navedeni su razlozi za odustajanje od reforme, a među tim stavovima je i protivljenje zbog skraćivanja trajanja gimnazije sa četiri na tri godine.

Potpisnici apela smatraju da Ministarstvo sprovodi "neprosvećeni diktat, a ne demokratizaciju i deideologizaciju obrazovanja i da unosi haos u škole".

Nesporazum

Ministar dr Gašo Knežević je odbacio pritužbe SPC da nisu imali prilike da se upoznaju sa predlogom zakona i kao dokaz te tvrdnje rekao da poseduje pismo koje mu je 30. aprila uputio ministar vera Vojislav Milovanović, "zahvaljujući mu što su predstavnici Crkve dobili primerak zakona na uvid i mogli da se upoznaju sa rešenjima pre svih. Knežević je rekao da je pismo SPC shvatio kao nesporazum, s obzirom na to da ne stoji ni njihova primedba o "poništavanju pedagoške progresivne baštine".

M. D.


Procedura

- Nema potrebe da se zakon povlači iz skupštinske procedure, s obzirom na to da se pojedina rešenja još mogu popraviti usvajanjem amandmana - izjavio je Bojan Pajtić, šef poslaničke grupe DOS-Reforma Srbije, uz napomenu da ne vidi razlog zbog kojih se ne bi usvojila pojedina rešenja na kojima insistira. SPC.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:28h

Ogorčena borba za članove i mesto u radiodifuznom Savetu

16:34h

Zahtev Sinoda i grupe intelektualaca da se povuče Predlog zakona o obrazovanju

16:40h

Andrej Mahečić iz UNHCR-a o položaju izbeglica u Srbiji

16:47h

Istraživanje o praćenju elektronskih medija pokazalo: Povećana gledanost B 92

17:00h

Sindikat pravosuđa Srbije do daljeg zamrznuo štrajk

      


FastCounter by LinkExchange