[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu i širom Srbije

Dragocena tečnost
neophodna svima

Bolnicama u Republici dnevno je potrebno 800 do 1.000 jedinica krvi, a sada se sakupi duplo manje, tvrde nadležni iz Instituta za transfuziju krvi

"Dajte krv…ali ne komarcima" slogan je akcije dobrovoljnog davanja krvi koju je pokrenuo Institut za transfuziju krvi i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa kompanijom Džonson Vaks. Akcija je počela juče na Trgu Republike, a trajaće tokom juna i jula ove godine. Specijalan autobus za prikupljanje krvi i krvne plazme, koji je obezbedila kompanija Džonson Vaks, ima četiri ležaja, klimu i specijalne rashladne uređaje za odlaganje i čuvanje krvi i omogućiće svima koji se nađu na centralnim gradskim trgovima širom Srbije da pokažu svoju humanost.

- Nadam se da će ova akcija probuditi sve ono humano i solidarno u nama i želeo bih da se zahvalim kompaniji Džonson Vaks na nesebičnom zalaganju da ova akcija uspe, jer ova laboratorija na točkovima je potpuno bezbedna i ima uslove prilagođene svetskim standardima- rekao je dr Ivan Jovanović, pomoćnik republičkog ministra za zdravstvo.

Dajte krv

Svi zainteresovani građani mogu u narednih mesec dana da daju krv na nekoliko punktova u Beogradu. Akcije će se organizovati U Knez Mihailovoj ulici, ispred hotela Jugoslavija, na Slaviji, na Adi, ispred Biblioteke grada Beograda i pored restorana Mekdonalds u Zemunu svakog dana od 11 do 18 sati.

Bolnicama u Srbiji dnevno je potrebno 800 do 1.000 jedinica krvi. Od toga 400 do 450 beogradskim bolnicama. Idealno bi bilo da pet do osam odsto ljudi daje krv, a u Srbiji je prošle godine bilo svega 2,92 odsto dobrovoljnih davalaca krvi, što predstavlja veoma mali procenat stanovništva kada se pogledaju evropski i svetski standardi.

- Krv dajem 19. put, jer želim da pomognem svima kojima je ova tečnost neophodna. Živim u Lazarevcu, ovde sam se zatekla poslom, ali često odlazim i u Zavod za transfuziju da tamo dam krv- rekla je Leposava Subotić.

U sklopu kampanje "Dajte krv…ali ne komarcima", autobus će obići 20 gradova u Srbiji, među kojima su Smederevo, Novi Sad, Subotica, Kragujevac, Kraljevo i mnogi drugi. Pokretna laboratorija će biti smeštena na centralnim gradskim trgovima, a svaka donacija omogućiće bolji i efikasniji rad Instituta za transfuziju.

- Ovo je 32 put da dajem krv, a to činim iz humanitarnih razloga. Slučajno sam se zatekao na Trgu, ali bih svakako otišao i do Instituta da dam krv, jer to redovno činim i u svom preduzeću kad god se ovakve akcije organizuju- zaključio je Svetislav Kostić iz Padinske skele.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^Beograd

20:00h

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu i širom Srbije

20:09h

Donacija američke firme Dečjoj klinici u Tiršovoj

20:20h

Sve teža situacija sa vodosnabdevanjem

20:28h

U toku je izgradnja cevovoda Makiš-Julino brdo

20:42h

Posle incidenta ispred i u studentskom domu "Patris Lumumba"

20:55h

Kako je životinjama u Beo ZOO vrtu

21:05h

Petar Šešlija autom usmrtio dvoje najboljih prijatelja

21:15h

U organizaciji Dečje televizije mališanima sa oštećenim vidom upriličen izlet

      


FastCounter by LinkExchange