[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. 6. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporter "Glasa" u Valoni, na albanskom primorju

Letovanje s pogledom na bunkere

Za Albaniju od 1. juna, nije potrebna viza, ali se na granici plaća taksa od 10 evra. Stvar na koju treba obratiti pažnju jesu morski ježevi

More je kristalno čisto, tirkizno, toplo već početkom juna. Duž obale svako može da pronađe plažu kakva mu odgovara - peskovitu, šljunkovitu ili stenovitu. Pa ipak, izvesno je da će se retko ko odlučiti da godišnji odmor provede u Valoni, odnosno Vlori, kako glasi originalno ime gradića na albanskom primorju. Jedni će u startu odbaciti ovu pomisao zbog uvreženih predrasuda, drugi iz patriotskih razloga, treći zbog toga što je Albanija još uvek "tera inkognita" i nisu spremni da se upuštaju u eksperimente te vrste.

Italijansko iskustvo

Stanovnici Valone, njih oko 150 hiljada, ponosni su na istoriju svog grada, a naročito na činjenicu da je ovde 1920. godine proglašena nezavisnost Albanije. Mesto je pregrmelo tri pustošenja - prvo za vreme vladavine Envera Hodže, drugo u pobuni početkom devedesetih, kada je srušen komunizam i konačno 1997. godine u neredima zbog rušenja piramidalnog sistema banaka. Situacija se popravlja zahvaljujući stranim investicijama, ali i domaćoj privredi. Flaširanje vode i proizvodnja soli su neke od najvažnijih grana. Turizam, je, ipak osnovni izvor prihoda, a turistički radnici se uglavnom oslanjaju na italijanska iskustva u ovoj oblasti.

Šta očekuje one koji u sebi ipak imaju dovoljno avanturističkog duha da bi se upustili u otkrivanje nepoznatog i one kojima je dosta Crne Gore, Turske i Tunisa?

Ni za Albaniju od 1. juna, nije potrebna viza, ali se na granici plaća taksa od 10 evra. Ista suma naplaćuje se i prilikom izlaska iz zemlje, mada nije baš najjasnije zbog čega. Između Beograda i Tirane JAT je uspostavio redovnu avionsku liniju, a let traje jedan sat. Vožnja autobusom do Valone traje tri puta duže, ne zbog razdaljine, već zbog veoma loših i uskih puteva. Uskoro će dolazak biti olakšan, jer se 20 kilometara severno od mesta gradi međunarodni aerodrom. Italijansku i albansku obalu, udaljene manje od 50 kilometara, povezuju tri feribota.

Rivijera jednog od najznačajnijih lučkih gradova Albanije dugačka je sedam kilometara. Plaža u centru grada nije baš reprezentativna, ali čim se ode nekoliko kilometara dalje, zaboravite da ste u zemlji koja je decenijama bila zemlja bunkera. Njih, doduše, ima još mnogo duž puteva, jer je armirani beton od koga su zidani neuništiv, ali se sada nalaze u senci palmi i okruženi lijanderima. Baš negde kod Valone, spajaju se Jadransko i Jonsko more.

(Ne) čistoća

Valona je poznata i kao kulturni i univerzitetski centar. Albanci su veoma gostoljubivi i čini se da imaju na umu činjenicu da je profit iznad toga ko su gosti, pa makar oni dolazili iz Srbije. Iako ulice izgledaju prilično zapušteno i nije neuobičajeno da pojedini delovi plaže u centru grada liče na prava smetlišta, u novim kafićima i restoranima trude se da održe visoke higijenske standarde. Za razliku od Beograda, ovde ne može da se dogodi da u toaletu, recimo, nema sapuna.

Međutim, dilema u kom od ta dva mora se kupate prestaje da bude bitna onog trenutka kada uđete u vodu. Jedina stvar na koju treba obratiti pažnju jesu morski ježevi, ali za njih ionako kažu da žive isključivo u čistoj vodi. Ko zaista želi da se rashladi posle boravka na jakom mediteranskom suncu, pravo osveženje naći će na plaži Uji i ftoft, što znači hladna voda. To ime je dobila zbog izvora koji ide direktno u more.

Turisti navikli na luksuz svakako neće odabrati Valonu kao destinaciju za letovanje, ali grad ima nekoliko pristojnih hotela, u kojima se cena dvokrevetne sobe kreće od 15 do 30 evra. U simpatičnim restoranima na obali može dobro da se jede, a specijalitet su plodovi mora. Južno od grada privodi se kraju izgradnja marine i Albanci se nadaju da će ubuduće sve više stranih turista letovati u gradu čiji je počasni stanovnik Romano Prodi.

Jelena Mitić


vesti po rubrikama

^Turistička panorama

15:08h

Reporter "Glasa" u Valoni, na albanskom primorju

15:16h

Ljubiša Petrović iz sektora turističke inspekcije o nepoštovanju programa putovanja

15:24h

Odmor za sportiste i ljubitelje aktivnosti

15:33h

Promovisana letnja turistička sezona na Crnom moru u Bugarskoj

15:41h

Turska, destinacija broj jedan i ovog leta

15:53h

Turistička organizacija Nove Varoši spremna za avgustovsku regatu klisurom reke Uvac

16:00h

Turistička ponuda nacionalnih parkova Durmitor i Biogradska gora za nastupajuće leto

16:13h

Niš ovih dana dobio atraktivan poslovno-turistički vodič na pet jezika

16:20h

Novi časopis o putovanjima

16:31h

Anketa: Pitali smo Beograđane da li imaju novca za letovanje?

16:42h

Nove linije za Beograd

16:54h

Herceg Novi: Kroz grad samo sa odobrenjem

17:03h

Ponuda u Hrvatskim hotelima bolja

17:21h

Na putu od Kopaonika do Vrnjačke banje - svratite u Kruševac

17:30h

Bukovička banja - kupanje u kiseloj vodi okruženo stoletnim platanima

17:43h

Predstojećeg vikenda - otvaranje letnje sezone na Adi Ciganliji

   


     


FastCounter by LinkExchange