[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Violinista Jovan Kolundžija uz večerašnji koncert u "Gvarnerijusu"

Ne robujem blještavilu

Važno mi je da se osećam dobro. Ovo je posao za čitav život ako se shvati o kakvoj se vezi radi na relaciji čovek-instrument

- Beograd je samo jedan u nizu od 18 gradova u Srbiji u kojima ću nastupati uz Čedomira Nikolića, pijanistu, do kraja juna, a ove turneje ne bi bilo bez "Rajfajzen" banke. Sviraću Mocarta, Baha, Krajslera i Vijenjavskog koji se često nalaze na programu mojih koncerata. U svim gradovima publici će se pored mene predstaviti, u desetak minuta, neko od mladih muzičara, i tako dobiti šansu, a možda i svoj koncert, jer je pomoć mladima potrebna.

Na mom beogradskom koncertu, na primer, sviraće Nataša Grujić, trinaestogodišnja violinistkinja, kaže Jovan Kolundžija, jedan od naših najpoznatijih solista na violini, najavljujući nastup večeras u 20 časova u "Gvarnerijusu", Centru lepih umetnosti, čiji je osnivač.

U karijeri dužoj od tri decenije Kolundžija je obišao svet; da spomenemo da je održao 14 turneja samo u nekadašnjem SSSR-u... Usavršavao se kod slavnog Henrika Šeringa, koji je o njemu govorio da je "jedinstveni dragulj među mladim svetskim violinistima". I tako su se koncerti i gradovi nizali dok jednog dana Jovan Kolundžija nije shvatio da mu je dosta svega. Napravio je jednogodišnju pauzu. Bilo je to pre 15 godina.

- U toj trci za parama umetnik ne koristi mogućnost da mu bude bolje, iako bi mogao da uspori tempo. Svirao sam po 100 koncerata godišnje, mnogi tu popucaju... Tako sam i ja u svojoj 40. godini osetio premor, bilo mi je muka od svega. Zarađivao sam mnogo i u zemlji i u inostranstvu, a rezultat tih godina je kupovina (uz kredit) violina Gvarnerijus i sada istoimeni Centar lepih umetnosti. Ali ne robujem blještavilu i grandomaniji. Robujem samo onome što radim i važno mi je da se osećam dobro. Ovo je posao za čitav život ako se shvati o kakvoj se vezi radi na relaciji čovek-instrument.

Osim solističke karijere, Jovan Kolundžija je dugo maštao o tome da napravi Centar lepih umetnosti "Gvarnerijus". Taj san je danas stvarnost i odlično funkcioniše, a Kolundžija ne bez ponosa ističe:

- "Gvarnerijus" danas ima najbolji klavir u gradu, koncertnu Jamahu, instrument je bolji od onog na Kolarcu. Sebe upoznajem kroz život. Nikada se nisam bavio neimarstvom, ni zadužbinarstvom, ali kada sam prvi put video prostor gde se sada nalazi centar, salu iz 1924. sa korintskim stubovima, osetio sam da ima posebno značenje. To je prostor koji vas inspiriše i bez ičije pomoći sam ga renovirao. Danas imamo koncertnu salu, galeriju, tonski studio će biti do kraja godine u funkciji, subotom će u ovom prostoru biti džez klub...

A posle turneje...
- Snimiću dva kompakt diska sa delima Baha i sa Mocartovim sonatama u izdanju "Gvarnerijusa". Napravićemo i jedno međunarodno takmičenje violinista sa specifičnim propozicijama koje će od proleća startovati. A očekuju me i koncerti u Italiji i Austriji.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

16:02h

Violinista Jovan Kolundžija uz večerašnji koncert u "Gvarnerijusu"

16:10h

U Novosadskom pozorištu naredne sezone: Za početak Lorka

16:23h

U susret 48. Sterijinom pozorju: Informativna selekcija

16:31h

U Muzeju afričke umetnosti: Afro festival 2003.

16:40h

Vesna Golubović u galeriji "Zvono"

16:48h

Subotički dečji festival u Beogradu

16:56h

Poslednji dan Filmskog festivala u Kanu: Grinavejev eksperiment

17:04h

Takmičenje za pesmu Evrovizije: Pobedila turska pevačica

17:11h

Novi međunarodni festival u Monaku: Film bez nasilja

17:20h

Snimaće se "Mletački trgovac"

   


     


FastCounter by LinkExchange