[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nezadovoljstva Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije

Za male pare izložene gnevu

Od spremačica veća plata za oko 2.000 dinara. Žele priznavanje benificiranog radnog staža na teškim odeljenjima

BEOGRAD- Da li se može dogoditi da svoje radno mesto napusti pre završetka smene i odu bilo kuda. Ne, naravno, sem ako nije nekim slučajem šefova miljenica, a i to je vrlo retko. One, medicinske sestre i tehničari su uvek tu, prva linija u kontaktu sa pacijentom i rodbinom bolesnika, izložene svemu što bolestan čovek, a neretko i rodbina nosi.

A to znači strah, gnev, tugu, i gotovo nikad, na početku lečenja radost. Bolestan čovek često je sklon i da se izviče na medicinsku sestru, kad stigne u bolnicu, a odmah ne nađe doktora. Nekada ni ona ne ostaje dužna, pa se sve pretvori u vrlo neprijatnu situaciju.

Zašto je to tako, objašnjava medicinska sestra Dragica Dašić, vršilac dužnosti predsednika Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije:
- U poslednjih deset godina, profesija nam je skroz devalvirala. Medicinske sestre i tehničari, koji rade u bolnicama izuzetno su opterećeni, i to pre svega paramedicinskim poslovima, koji im ne pripadaju po obrazovanju. Ukidanjem bolničara, ona je izložena raznim teškim fizičkim poslovima, poput pomeranja i prenošenja bolesnika, koji su, uzgred budi rečeno, duplo teži, ako nisu svesni, premeštanjem i pomeranjem bolničkih kreveta… Sve to, dugoročno, ostavlja posledice na zdravlje i dovodi do invalidnosti.Upravo zato, što društvo ne obraća pažnju na nas, već se podrazumevamo kao deo zdravstvenog sistema, bojim se da ćemo veoma brzo imati krizu u ovoj profesiji.

Podvajanje

U negotinskom zdravstvenom centru lekarima se peru uniforme u "bolničkim vešerajima", dok sestre svoje uniforme moraju da peru kod kuće. Osim toga, lekari u ovom gradu platu dobijaju u kovertama, a sestre javno.

Komora

Žele što pre da dobiju svoju komoru, u kojoj će biti obavezno članstvo i gde će se imati uvid u svačiji rad. A najviše, kako kažu, žele komoru da bi mogle da utiču na odabir glavnih sestara u zdravstvenim ustanovama, a ne, kao što je slučaj sada da, o tome može "neko" lično da odlučuje.

Razlozi za krizu kriju se u tome što mlade sestre ne žele pod postojećim okolnostima da rade ove izuzetno teške poslove, pogotovu na odeljenjima gde se leče izuzetno teški bolesnici, poput gerijatrije, onkologije, nefrologije i dijalize, neuropsihijatrije, hirurgije…

Šta su neprihvatljive okolnosti, ili bolje rečeno loši uslovi, objašnjava Radmila Simović, predsednik Izvršnog odbora navedenog sindikata:

- Nedostatak materijala, radne odeće, obuće… Loš lični dohodak , koji nas od spremačica razdvaja za samo 0,25 odsto. Ili bolje rečeno, naša početna plata, bez dežurstava, a u koju je uračunat regres i topli obrok, iznosi oko 9.000 dinara. Kad ovo navodimo, treba znati da ne mislimo da je plata spremačica velika. Razlika je oko 2.000 dinara i nije dovoljna ni njima ni nama. Zato i tražimo u legalnim institucijama sistema da se taj koeficijent, koji je inače 3.17 preinači.

U tom smislu, predstavnici ovog sindikata sa ministrom zdravlja profesorom dr Tomicom Milosavljevićem zakazali su sastanak za sledeći utorak, a postoje i čvrsta uveravanja da će ih primiti i Božidar Đelić, ministar finansija.

- Nadamo se da će ministar zdravlja, pošto je čovek iz baze, razumeti naše zahteve, kaže Dragica Dašić. Naš predlog upućen ministru je da se raspon između naših i plata spremačica poveća sa 0,25 odsto na 1,25 procenata. Mislimo da je to i za njih prihvatljivo, ukoliko ne žele da im mlade medicinske sestre sve više beže iz profesije za koju su se školovale. Jer, već sada ne treba zanemariti podatak da nas ima dovoljno na tržištu, ali ne i u ovakvim specifičnim zdravstvenim ustanovama. Sestara i medicinskih tehničara u Srbiji ima 58.000, ali mnogi mladi beže i traže lakše i bolje plaćene poslove, koji, uzgred budi rečeno, nemaju nikakve veze sa onim za šta su se školovali.

Naravno, plate nisu jedino, na šta ovaj kadar reaguje. Njihova druga bolna tačka je invalidnost nastala, kako kažu, na radnom mestu. Sunčica Milošević, član IO sindikata, veli da medicinske sestre insistiraju da se spisak zakonom priznatih profesionalnih oboljenja proširi. Zbog dugogodišnjeg fizičkog naprezanja na odeljenjima gde se leče specifični bolesnici, mnoge sestre imaju teška oboljenja kičme, proširene vene, ginekološka oboljenja, hepatitis, ali Ce, koji zakonom nije priznat kao profesionalno oboljenje.

Sem toga, ovaj sindikat predlaže dopunu postojećeg kolektivnog ugovora, koji bi im omogućio da dobiju beneficirani radni staž. I to na svim teškim odeljenjima u bolničkim uslovima. Traže i skraćenje broja sati u radnoj nedelji. U nekoliko grupa od 35 do 40 sati, opet u zavisnosti od težine posla.

- Tražimo i profesionalno obezbeđenje u svim urgentnim službama Srbije, nastavlja Radmila Simović. Upravo zbog maltretiranja, koje doživljavaju sestre u kontaktu sa bolesnicima i rodbinom. Do koje granice to može da ode najbolje pokazuje primer jedne naše koleginice, kojoj je nezadovoljan pacijent slomio nos.

Takođe insistiraju i da prestane "interno maltretiranje" rukovodstva pojedinih zdravstvenih ustanova, koje ne dozvoljava da se osnuju osnovne organizacije ovog sindikata, iako po zakonu na to imaju pravo. Kao primer, navode slučaj Užica, gde je njihovu koleginicu rukovodstvo suspendovalo, kada je krenula sa sindikalnom aktivnošću.

Z. Ostojić
Foto: E. Vaš


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Suspendovani sveštenik Goran Arsić uoči suđenja vladici Pahomiju

16:21h

Ljubiša Popović, kandidat za devetog člana Radiodifuznog saveta

16:30h

Nezadovoljstva Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije

16:39h

Goran Lončar, direktor PIO Fonda, o isplati penzija na Kosmetu

   


     


FastCounter by LinkExchange