[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Suspendovani sveštenik Goran Arsić uoči suđenja vladici Pahomiju

Javnost bruji, crkva ćuti

NIŠ - Vladika je brutalno udario na mene i moju porodicu. Užasava me licemerno ćutanje crkve, iako svi znaju sve. Trenutno čekam poziv Crkvenog suda koji treba da odluči o mojoj suspenziji. Vladika Pahomije, koji je sebe izuzeo iz tog suda čiji je predsedavajući, i dalje drži sve konce vezane za moju sudbinu pred tim sudom, koji me inače može i doživotno raščiniti i isključiti iz crkve - izjavio je za niški dnevnik "Narodne novine" vranjski sveštenik Goran Arsić, jedan od svedoka u procesu protiv vladike vranjskog Pahomija.

Sveštenik Arsić je inače zajedno sa monahinjom Jovanom, po članu 219. Ustava SPC, suspendovan zbog svedočenja.
Glavni pretres u sudskom procesu protiv vladike Pahomija, optuženog za "bludne radnje i seksualno uznemiravanje", pred Opštinskim sudom u Vranju zakazan je za 29. maj. Prema najavi opštinskog tužioca u Vranju Zareta Dinića, taj pretres će verovatno teći iza zatvorenih vrata, dakle bez prisustva medija. U međuvremenu, desio se i požar u vladičanskom konaku crkve Sveti Nikola u Vranju, koje mnogi povezuju sa "slučajem Pahomije", dok je zvanična policijska istraga još u toku.

Pretnje

Suđenje vladici Pahomiju očekuje sa sa izuzetnom pažnjom i javnosti i građana, dok u međuvremenu novinari "Novina vranjskih", koje su prve objavile "dosije Pahomije" izjavljuju da trpe pritiske i dobijaju pretnje kakve nisu doživeli ni u Miloševićevo vreme.

Jedan od branilaca oštećenih dečaka, advokat Dragan Nikolić, ističe da je od početka ovog procesa tražio pritvaranje vladike Pahomija zbog mogućnosti da vrši uticaj na svedoke. To nije prihvaćeno i jedan od dečaka je u međuvremenu odustao od prvobitnog iskaza, u jednom slučaju delo je proglašeno zastarelim, ali su četvorica mladića ostala pri svojim optužbama.

Međutim, kako se nezvanično saznaje, branilac vladike Pahomija priprema taktiku "dobijanja na vremenu" time što će zatražiti izuzeće suda. A onda, ukoliko bi takav predlog bio usvojen, odredio bi se sudija iz druge sredine, ili bi se pretres odvijao "na neutralnom terenu".

M. Doderović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Suspendovani sveštenik Goran Arsić uoči suđenja vladici Pahomiju

16:21h

Ljubiša Popović, kandidat za devetog člana Radiodifuznog saveta

16:30h

Nezadovoljstva Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije

16:39h

Goran Lončar, direktor PIO Fonda, o isplati penzija na Kosmetu

   


     


FastCounter by LinkExchange