[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS prenosi

Njujork Tajms: Majstori utiska u pozorištu prvog čoveka Amerike

Bušov imidž kako
ga steći i održati

Reflektori, pozadina, položaj kamera, nosači aviona, sletanja, uzletanja... sve to čini sliku o prvom čoveku Amerike

Ateriranje Džordža Buša na palubu nosača aviona "Abraham Linkoln" u stilu akcionog filma "Top gan" biće upamćeno kao jedna od najbezočnijih predsedničkih pozorišnih predstava u američkoj istoriji. To je samo poslednji u nizu primera koji pokazuju na koji način Bušova administracija koristi moć televizije i tehnologije za promovisanje predsednika, i koji otkrivaju koliko je u tome ona nadmašila administraciju bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana, koja je toj veštini postavila temelje.

Funkcionere bivših demokratskih i republikanskih administracija zapanjuje veština kojom Bela kuća ne propušta nijednu priliku da predsednika Buša predstavi u krajnje dramatičnoj pozadini, i uvek pod savršenim svetlom. Sve je dobro izrežirano.

Dole kravate

Kako je objavila TV mreža VISH iz Indijanapolisa, prilikom snimanja govora kojim je Džordž Buš u ovom gradu promovisao svoj ekonomski plan, stručnjaci iz Bele kuće otišli su tako daleko da su od ljudi koji su stajali iza predsednika zahtevali da skinu kravate kako bi više ličili na obične ljude, tj. na one kojima je govor i bio namenjen. Glavni tvorac imidža Ronalda Regana Majkl K. Diver tvrdi: "Oni, kao i svi mi, vrlo dobro razumeju značaj vizuelnog. Gledali su šta smo mi radili, videli su greške Džordža Buša starijeg i gledali kako se Klinton spoticao. Sada su sve to pretvorili u pravu umetnost."

Za TV obraćanje naciji u udarnom terminu, povodom godišnjice terorističkog napada na STC i Pentagon, Bela kuća je iznajmila tri ogromna sistema za svetlo, kakvi se koriste na sportskim stadionima i rok koncertima, i baržama ih prevezla preko NJujorške luke do podnožja Statue slobode. Kad su sva svetla uključena, statua, koja predstavlja simbol američke slobode, zasijala je u svoj svojoj veličanstvenoj lepoti.

Za govor koji je Buš prošlog leta održao u Maunt Rašmoru, Bela kuća nije postavila platformu za TV ekipu iznad glava bivših predsednika, nego sa strane, tako da su kamere hvatale Buša iz profila, u savršenom nizu sa četiri lika u steni.

Za govor kojim je predsednik prošle nedelje u Albakerkiju predstavio svoj plan za smanjenje poreza, u pozadini se mogla videti "poruka dana": "Pomozimo malim preduzećima".

Prvi među jednakima je bivši producent TV mreže Ej-Bi-Si Skot Sforca koji sada radi za direktora službe za komunikacije Dena Bartleta. Natpisi sa "porukom dana" su Sforcina ideja. Sforca radi sa Bobom Deservijem, bivšim kamermanom u TV mreži En-Bi-Si, koga je Bušova administracija angažovala zahvaljujući veoma uspešnim snimcima predsedničke kampanje 2000. Smatraju ga stručnjakom za svetlo.

On je bio pomoćnik producenta jednog od najznačajnijih događaja tokom Bušovog mandata - govora koji je američki predsednik održao na Trgu Revolucije u Bukureštu, u novembru 2002. Deservi je iznajmio poseban sistem svetla u Velikoj Britaniji, brodom ga prevezao preko Lamanša, potom kamionima do Rumunije, gde je osvetljavao ogromnu binu na kojoj je stajao Buš.

Instant verzija

Treći ključni igrač je bivši producent TV mreže "Foks njuz televižen" Greg Dženkins. On rukovodi malom armijom službenika i volontera koji nekoliko dana pre Bušovog nastupa odlaze na mesto i pripremaju scenografiju.

"Amerikanci su veoma zaposleni i ponekad nemaju prilike da pročitaju nešto u novinama ili čuju ceo govor na radiju. Ali, ako u 60 sekundi TV prenosa mogu dobiti razumljivu instant verziju onoga o čemu je predsednik govorio, onda smo postigli svoj cilj. Zbog toga ovaj posao radimo veoma ozbiljno", kaže Bartlet.

Troškovi onih koji rade na izgradnji predsednikovog imidža pokrivaju se iz budžeta koji Kongres odobrava Beloj kući za putovanja i različite događaje. Za 2003. taj budžet je 3,7 miliona dolara. Bartlet tvrdi da ne zna koliko je koštala godišnjica 11. septembra 2001, niti iznajmljivanje opreme za specijalno osvetljenje.

Najpažljivije pripreman, ali i najviše kritikovan Bušov nastup bio je njegov govor na palubi nosača aviona "Abraham Linkoln", kojim je najavio okončanje borbi u Iraku. Po dobro obaveštenim izvorima iz Bele kuće, ideja je potekla i od samog predsednika. Đnekoliko dana pre nego što se Buš spustio na nosač i obratio se oduševljenoj posadi, obučen ukao pilot, ovde je stigao Sforca da sve pripremi.

U glavi i oko nje

Kasnije su medijski stratezi tvrdili da su Sforca i tim napravili savršenu koreografiju. To je obuhvatalo i članove posade, koji su u košuljama odgovarajućih boja stajali iza Bušovog levog ramena, kao i zastavu u pozadini na kojoj je pisalo "Misija ostvarena". I sam govor je vremenski tempiran, tako da je počeo u trenutku koji stručnjaci za fotografiju nazivaju "trenutak magične svetlosti". Ona je zlatnim odsjajem obasjavala predsednika Buša. "Ako ste taj govor gledali na malim ekranima, mogli ste videti kako mu svetlost obasjava levi obraz, a blaga senka pada preko desnog obraza. To je bila savršena slika" objasnio je King.

Javno mnjenje pokazuje da je Bela kuća, možda, ipak u pravu: 59 odsto ispitanih je o Bušovom pilotskom odelu i činjenici da je kraj borbi najavio na nosaču aviona, odgovorilo je da je sve bilo na svom mestu i da nije bilo postizanje političkih poena.

Ali, čak i ova administracija ponekad pravi greške. Najupečatljivija je bila ona u januaru, kad je Buš u jednoj kompaniji za prevoz kamionima u Sent Luisu održao govor o svom ekonomskom planu. Tada je angažovana posebna grupa volontera koji su, na kutije na kojima je pisalo"Proizvedeno u Kini", lepili bele nalepnice. Ali, iza predsednika je visila zavesa s oslikanim kutijama i natpisom "Proizvedeno u SAD". To je poruka koju je administracija želela da prenese američkim TV gledaocima.

Čak i kad se radi o standardnim dešavanjima u Beloj kući, tvorci Bušovog imidža vode računa o svakom uglu snimanja. Nedavno, kad je predsednik imao zajedničku konferenciju za štampu sa španskim premijerom Hoze Marijom Asnarom, ona je održana u Velikom foajeu, pod mermernim stubovima, dok se u pozadini videla divno osvetljena Plava soba i ogromni cvetni aranžman bež boje. "Oni znaju da moraju da naprave scenografiju, bilo da se radi o nosaču aviona, o Ružinom vrtu ili Južnom travnjaku. Oni vrlo dobro znaju kako da učine da kandidat ili predsednik bolje izgleda na slici ili na ekranu", objašnjava Diver i, na kraju dodaje:"Ja sam još u vreme Ronalda Regana naučio, a izgleda da i oni to znaju, da je ono što se nalazi oko glave podjednako važno kao i sama glava."

Prevela: Željka Dulić


vesti po rubrikama

^tema

16:00h

"Glas" prenosi Njujork Tajms: Majstori utiska u pozorištu prvog čoveka Amerike

16:20h

"Glas" saznaje: Srpski naučni radnici osnovali Odbor za odštetu i sukcesiju teritorije i mora bivše SFRJ

16:35h

Njegovo kraljevsko visočanstvo knez Aleksandar Karađorđević za "Glas"

   


     


FastCounter by LinkExchange