[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. 5. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar policije najavio da će saznanja iz istrage ubistva srpskog premijera biti državna tajna

Ko je znao da će ubiti Đinđića?

Ili znaju nešto što ne žele da objave, ili nešto kriju. U obezbeđivanju nema "tople vode" - precizno se zna šta ko radi i u kojim okolnostima

BEOGRAD - Kad se premijer ubije u sred bela dana, pred očima javnosti, onda ni jedan podatak u vezi sa takvim događajem ne sme biti sakriven od javnosti, a kamoli proglašen državnom tajnom! - kaže za "Glas" Biljana Kovačević-Vučo, predsednik JUKOM-a.

Rad Vlade Srbije je javan, dodaje ona, i svaki podatak do koga Komisija dođe mora biti obelodanjen, jer, u suprotnom, kaže Vučo, kome će podnositi izveštaje - samima sebi!?

Slično misli i Nebojša Čović, potpredsednik Vlade Srbije, i naglašava "da svi podaci o istrazi koja je vođena posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića treba da budu dostupni javnosti".

Vlada Srbije je prošle nedelje formirala Komisiju za ispitivanje sistema bezbednosti obezbeđenja predsednika vlade Republike Srbije Zorana Đinđića i imenovala Žarka Koraća za predsednika. Time će - prema nekima suviše kasno - pokušati da odgovori na pitanje koje je građanima, posle ubistva Đinđića, bilo prvo na pameti: a šta je radilo obezbeđenje?

BIA znala

Frankfurtske "Vesti" su prenele informaciju da je "Vojna obaveštajna služba, dve nedelje pre atentata na premijera Srbije, prosledila ljudima u BIA podatak da je Đinđić u opasnosti". O ovom podatku postoji i službena beleška (27. februar), koja je upućena na nekoliko adresa, uključujući i načelnika Genaralštaba, s upozorenjem da je "bezbednosni prsten oko premijera Đinđića porozan i da postoji mogućnost njegovog probijanja". Čelnici BIA su ovaj izveštaj o neadekvatnom obezbeđenju premijera, koji je lično potpisao načelnik bezbednosti Beogradskog korpusa pukovnik Milan Stojanović, "primili k znanju", ali, kako se ispostavilo, gotovo ništa nisu učinili da se obezbeđenje premijera pojača ili reorganizuje. General policije Sveta Đurđević je još u septembru gotovo identičnu informaciju prosledio šefovima BIA "uz dodatak da postoji mogućnost kidnapovanja Đinđićeve dece".

Međutim, ako je suditi prema najavama ministra policije Dušana Mihajlovića, to se još dugo neće saznati, jer je ministar upravo izjavio da će neki podaci do kojih dođe ova komisija biti proglašeni državnom tajnom. A kako će, onda, javnost saznati ko je skrivio ubistvo premijera?

Dragan Džamić, vojno-politički analitičar i ekspert za bezbednost, nekadašnji pripadnik 63. padobranske jedinice i autor knjiga o specijalcima i telohraniteljima, kaže da je i sam zatečen ovakvom izjavom.

- Ne bih da sudim unapred! Ali, ukoliko je ovo tačno, to može da znači samo jedno: ili znaju nešto što ne žele da objave, ili nešto kriju. U sistemu obezbeđivanja nema nikakve "tople vode", veoma je jasno precizirano šta ko radi i šta se radi u kojim okolnostima. Prema tome, u tom delu ne vidim šta bi trebalo da se sakrije ili proglasi državnom tajnom - čudi se Džamić.

Novoformirana komisija, o kojoj ni Čedomir Jovanović nije znao detalje, sem da je formirana i da će uz eksperte, u nju biti uključeni i predstavnici Vlade, izazvala je nedoumice. Da li je političarima, koji su, s obzirom na svoje mesto u Vladi, i sami mogli da budu odgovorni za atentat, mesto u toj komisiji? Da ideja nije dobra, slaže se i predsednica JUKOM-a.

- To će, svakako, izazvati sumnju u rad Komisije, ali i u sve ostalo. Jer, ako se sve bude svelo na inutrašnje informacije koje će oni međusobno razmenjivati, ne vidim svrhu njenog formiranja - kaže Vučo.

Za razliku od Vučo, Zoran Dragišić, sa Fakulteta civilne odbrane, veruje da bi članovi Vlade u Komisiji samo doprineli da "posao bude ozbiljniji". Tvrdi da će se tako "skinuti senka sumnje s nekih koji su sad možda nepravedno osumnjičeni".

Aleksandar Radić, vojno-politički analitičar, ne misli da je dobro što su u Komisiji političari, jer to "celom poslu daje politički predznak". On podseća "da je mnogo pitanja povodom ubistva premijera, a pre svega - da su premijerove ubice tehniku državnog udara savladali služeći državi." "Najlakše je okriviti neposredno obezbeđenje i tako naći žrtvenog jarca", rekao je Radić.

A ko je zakazao? Obezbeđenje ili neko drugi?
Upozorenja i najava atentata bili su poznati čelnicima Vlade, pošto su to oni pričali i javno, pa i kasnije. Znalo se za planirani atentat sa jedne zgrade dok je Đinđić bio na stepeništu Savezne skupštine, rekao je nedavno ministar pravde Vladan Batić. I eksperti za bezbednost su više puta upozoravali na dva velika propusta u obezbeđenju premijera.

Prema njima, prvi je načinio kontraobaveštajni sektor BIA, koji nije otkrio planove organizatora atentata na Zorana Đinđića, tačan datum i mesto napada, i o tome informisao Vladu Srbije, tačnije, potpredsednika vlade zaduženog za pitanja bezbednosti i, potom, MUP Srbije, zato što nije naložio preventivnu kontrolu šire zone oko zgrade Vlade Srbije i rezidencije premijera na Dedinju. Drugi propust načinila je služba obezbeđenja zgrade Vlade Srbije, koja je trebalo i fizičkim zaklonima da zaštiti ulaz broj pet, kroz koji je svakog dana ulazio premijer Srbije.
I, na kraju, ko je isključio kamere koje snimaju 24 sata ulaz u Vladu Srbije?

Brankica Ristić


vesti po rubrikama

^hronika

17:24h

Pilot Emir Šišić, osuđen u Rimu, veoma je lošeg zdravstvenog stanja

17:32h

Beograd: Maloletnica ubila babu zbog novca

17:40h

Teška nezgoda na putu Pančevo-Kovačica

17:49h

Bogdan Veljković tvrdi da se imovina protivzakonito prodaje

17:57h

Požarevac: Bokser iz zabune ubio harmonikaša

18:05h

Ministar policije najavio da će saznanja iz istrage ubistva srpskog premijera biti državna tajna

18:12h

Policija uhapsila poznatog biznismena Jovicu Stefanovića u Nišu

18:20h

Branilac optuženih za krađu izbora najavio za sledeće ročište

23:36h

MUP negira tvrdnje da je Makina grupa pogrešno optužena     


FastCounter by LinkExchange