[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. 5. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bogdan Veljković tvrdi da se imovina protivzakonito prodaje

Zbog očevine i u Strazbur

BEOGRAD - Nakon velike narodne i komunističke pobede u oslobođenom Beogradu Vojni sud je imao pune ruke posla. Trebalo je iskoreniti sve narodne neprijatelje, ali i "pobrinuti se" o njihovoj imovini. Vojni sud je 9. januara 1947. zbog "pomaganja oružanih bandi a protiv naroda i države" oduzeo imovinu Vojislavu Veljkoviću, direktoru Parnog mlina, sve pod parolom "smrt fašizmu - sloboda narodu". Međutim, 16. jula iste godine Drugi sreski sud za grad Beograd poništio je odluku, jer Vojni sud Treće armije nije imao dokaze da je Veljković "narodni neprijatelj", te mu se vraća konfiskovana imovina.

Bogdan Veljković, sin Vojislava Veljkovića, koji se posle demokratske pobede vratio iz Amerike u otadžbinu, uzaludno pokušava da vrati svoju očevinu - na demokratski način.

- Dostavio sam direktoru Direkcije Siniši Nikoliću dokaz da je još 1947. poništena konfiskacija imovine moga oca. Ne samo da je nisu vratili, nego je sad i prodaju! Podneću krivične prijave protiv svih učesnika i obratiti se sudu u Strazburu zbog kršenja zakona i ljudskih prava, izjavio je Bogdan Veljković.

Sutra komisija IO Skupštine grada i Direkcija za građevinsko zemljište treba da donesu odluku da li će prihvatiti ponudu preduzeća ABD za suinvestitora placa u Rajićevoj, koje je pre 12 godina dato na korišćenje "Union inženjeringu" iz Beograda. "Ponavljam da se ne radi o prodaji zemljišta. Novim Zakonom o izgradnji data je mogućnost firmama da legalizuju gradnju. Sledećih godinu dana nema oduzimanja, osim ako sami ne vrate.

Grad može samo da donese odluku o visini nadoknade. Gospodin Veljković ne priča da je na taj plac, na koji polaže pravo, upisano stotinak akcionara. Oni su 1948. namireni, a među njima i pet Veljkovića. U svakom slučaju, nije donet zakon o denacionalizaciji. Da li će prihvatiti ponudu strane firme, odluku donosi petočlana komisija gradske vlade. Tako, ni mi ne znamo šta će biti, rekao je Siniša Nikolić, direktor Direkcije za građevinsko zemljište.

S. M. P.


vesti po rubrikama

^hronika

17:24h

Pilot Emir Šišić, osuđen u Rimu, veoma je lošeg zdravstvenog stanja

17:32h

Beograd: Maloletnica ubila babu zbog novca

17:40h

Teška nezgoda na putu Pančevo-Kovačica

17:49h

Bogdan Veljković tvrdi da se imovina protivzakonito prodaje

17:57h

Požarevac: Bokser iz zabune ubio harmonikaša

18:05h

Ministar policije najavio da će saznanja iz istrage ubistva srpskog premijera biti državna tajna

18:12h

Policija uhapsila poznatog biznismena Jovicu Stefanovića u Nišu

18:20h

Branilac optuženih za krađu izbora najavio za sledeće ročište

23:36h

MUP negira tvrdnje da je Makina grupa pogrešno optužena     


FastCounter by LinkExchange