[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. 5. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pilot Emir Šišić, osuđen u Rimu, veoma je lošeg zdravstvenog stanja

Doživotna kao smrt

Majorovi dosadašnji branioci u našim vlastima vide najvećeg krivca

BEOGRAD/NOVI SAD - Jugoslovenske vlasti krive su što je Emir Šišić, pilot bivše JNA, osuđen u Rimu na doživotnu robiju. Savezno ministarstvo pravde nije preduzelo dovoljne mere da zaštiti interese svog državljanina koji je uhapšen u inostranstvu, dok Vojska Jugoslavije nije Šišića zaštitila kao svog pripadnika - rekao je za "Glas" advokat Vladislav Horovic.

Prema njegovim rečima, posle hapšenja Šišića u Mađarskoj, vlasti su morale da insistiraju da se on izruči u svoju zemlju. "Rezervna varijanta mogao je da bude Hag a čak je i izručenje Hrvatskoj bila bolja varijanta jer je tamo osuđen na 20 godina", rekao je Horovic, koji je branio Šišića pre izručenja.

Horovic navodi i da nije uobičajena procedura da Italijani na jednom suđenju završe posao i donesu presudu.
"Tužilac je bio na čistim pozicijama jer su imali sve zapisnike i spise. Pitanje je zašto njegov advokat, koga su naše vlasti platile 260.000 evra, nije predložio izvođenje dokaza kako bi se utvrdilo po čijim nalozima je Šišić 7. januara 1992. godine oborio helikopter Evropske misije u kome su poginula četiri italijanska i jedan francuski vojnik", rekao je Horovic.

Batić zaprepašćen

Ministar pravde Srbije Vladan Batić izjavio je juče da je zaprepašćen presudom. "Neko je zatajio u kontroli letenja kad su dva helikoptera sa teritorije Mađarske ušla na teritoriju Hrvatske, a tim povodom je vođen postupak i pred Vojnim sudom. Šišić je postupio kao vojnik i on ništa nije odlučivao. Nije bila njegova svest i volja da sruši helikopter i pobije ljude", rekao je Batić. Ministar je kazao da država treba da uloži maksimalan trud da pomogne Šišiću, dodavši da "mu se čini da je Šišić u celoj priči kolateralna šteta".

Kako kaže, pogrešnim radom advokata i savetnika iz naše vlasti Šišić je u Italiji praktično osuđen na smrtnu kaznu jer je njegovo zdravstveno stanje veoma loše. "Po domaćem zakonodavstvu Šišić bi za ovo delo mogao da dobije najviše 15 godina zatvora. Na toliko bi verovatno bio osuđen i u Hagu. Vlasti su dozvolile da izbor zemlje bude najnepovoljniji jer Italija ima predviđenu doživotnu kaznu a oštećeni su, odnosno ubijeni u ovom slučaju njihovi državljani, zbog čega se moralo znati da će kazna biti ovakva i to se moralo sprečiti", rekao je Horovic.

Novosadski advokat Nemanja Aleksić, koji je do skora bio Šišićev pravni zastupnik, ukazuje na nekoliko čudnih poteza sa naše strane, koji su "u najmanju ruku olakšali donošenje drakonske kazne". "Zbog čega je otkazana punomoć italijanskom kolegi koji je zajedno sa nama pripremao majorovu odbranu pred italijanskim sudom i zašto je, dve meseca uoči početka suđenja, potpuno promenjen tim jugoslovenskih branilaca, koji smo predvodili kolega Nikola Novaković i ja? Zašto na suđenju nije korišćeno ništa od mnoštva dokaznog materijala koji postoji u Vojnom sudu u Beogradu, kada se zna da je jugoslovenski tim advokata majorovu odbranu pripremao bezmalo dve godine", pita Aleksić.

Veliki poraz

Na suđenju je u prilog majorove odbrane rečeno samo da je bio zaslepljen suncem. Niko nije pomenuo činjenicu da su tog dana naprasno promenjena čak četiri kontrolora leta u Mađarskoj, čija je kontrola pustila helikopter da uđe u zonu zabranjenog leta, niko nije govorio o postojanju trećeg helikoptera, nisu izneta, pa čak ni pregledana, dokumenta koja postoje u našim arhivama... Sve se to mora razjasniti, da bismo shvatili kako je došlo do presude, koja predstavljala veliki udarac Emiru i njegovoj porodici i zbog koje iskreno žalim. Ova presuda predstavlja i veliki poraz za našu državu", kaže Aleksić.

T. M. Subota
R. Kukobat


vesti po rubrikama

^hronika

17:24h

Pilot Emir Šišić, osuđen u Rimu, veoma je lošeg zdravstvenog stanja

17:32h

Beograd: Maloletnica ubila babu zbog novca

17:40h

Teška nezgoda na putu Pančevo-Kovačica

17:49h

Bogdan Veljković tvrdi da se imovina protivzakonito prodaje

17:57h

Požarevac: Bokser iz zabune ubio harmonikaša

18:05h

Ministar policije najavio da će saznanja iz istrage ubistva srpskog premijera biti državna tajna

18:12h

Policija uhapsila poznatog biznismena Jovicu Stefanovića u Nišu

18:20h

Branilac optuženih za krađu izbora najavio za sledeće ročište

23:36h

MUP negira tvrdnje da je Makina grupa pogrešno optužena     


FastCounter by LinkExchange