[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


TURISTIČKA PANORAMA

Leto na Drini za sve koji žele aktivan odmor

Splavarenje, pecanje
i kampovanje na Drini

Cena jednog spuštanja gumenim čamcima od Perućca do Bajine Bašte je samo 350 dinara. U hotelu "Jezero" u Malom Zvorniku prenoćište je 750, a pun pansion 1.100 dinara

Ako niste veliki ljubitelj "prženja" na suncu na Jadranskom, Crnom ili Egejskom moru, i volite dinamičan, aktivan odmor, dođite na Drinu. Ova naša reka postaje sve zanimljivija za sve, ne samo za ribolovce. Dok su turistički sadržaji u Bajinoj Bašti sve bogatiji, u Ljuboviji se ovog leta neće skoro ništa dešavati.

Za pecaroše

Za ribolovce su najzanimljivije plemenite vrste - mladica /kraljica Drine/, lipljan i pastrmka, naročito u području Bajine Bašte i LJubovije. U Drinskom jezeru i nizvodno ima soma, a na "meniju" se nađe i štuka, smuđ, bela riba...
Godišnja dozvola, koja važi za Srbiju osim Vojvodine,staje 2.000 dinara. Dozvole iz Vojvodine ne važe, jer se u njoj ne priznaju ni dozvole iz ostalog dela Srbije. Dnevna dozvola košta 500 dinara, a sve dozvole mogu se dobiti u opštinskim udruženjima sportskih ribolovaca. Za sada nije izvesno da li će biti dozvoljen ribolov na mladicu, a ako bude potrebna je posebna godišnja dozvola koja košta 1.500 dinara.

- Od naredne sedmice za goste sa Tare i Zlatibora organizujemo svakodnevno spuštanje niz Drinu, od Perućca do Bajine Bašte. Nabavili smo gumene čamce, samospasioce, bezbednost je zagarantovana. Osim toga, za turiste organizujemo izlete do manastira Rača, crkve brvnare u Dubu i Kadinjače. Od 13. do 15. juna organizovaćemo promotivno splavarenje i izlete za novinare, predstavnike turističkih organizacija i turističkih objekata sa Zlatibora i Tare, kaže Boriša Čolić, stručni saradnik za turizam u Sportsko- turističkom centru u Bajinoj Bašti. Cena jednog spuštanja gumenim čamcima od Perućca do Bajine Bašte je samo 350 dinara.

Od 24-26. jula ova ustanova organizuje tradicionalnu "Drinsku grand regatu" od Perućca do Rogačice, sa mnogo zanimljivih sadržaja, a jedan dan je rezervisan za takmičarski deo regate. Na Petrovdan će, po prvi put, biti održano takmičenje u skakanju sa mosta na Drini kod Bajine Bašte.

U ovom gradu postoje dve plaže o kojima brine STC - jedna je na jezeru Perućac, a druga na ušću Rače. Na plažama će ove godine biti obezbeđeni svi potrebni uslovi, a kupači će moći da iznajme pedolino ili kajak. U Ljuboviji, kao i Malom Zvorniku nema uređenih plaža za kupače, ali je obala pristupačna na velikom broju mesta (naročito na Drinskom jezeru), pa to ne predstavlja veći problem.

Sportski ribolovci "Mladice" iz Bajine Bašte proteklih godina su organizovali Svetsko prvenstvo u lovu na mladicu, ali je ovo međunarodno takmičenje dovedeno u pitanje jer se Zavod za zaštitu prirode još nije izjasnio hoće li ribolov na mladicu biti dozvoljen ili ne.

Ekološko udruženje "Drinska regata" iz Ljubovije organizuje 12. jula regatu od Rogačice do Ljubovije na koju dolazi veliki broj zaljubljenika u Drinu iz cele zemlje. Prošle godine učešće na regati je bilo besplatno, a ako se ove godine nešto bude i plaćalo, cena će biti simbolična.

Jeftinije nego na moru

U Bajinoj Bašti je hotel "Drina" u kome pun pansion košta 870 a polupansion 650 dinara. Smeštaj u privatnoj režiji košta od tri do šest evra / najskuplje je na Tari/, ali se preporučuje zainteresovanima da zatraže pomoć STC u Bajinoj Bašti. U Ljuboviji, u motelu "Letnjikovac", na samoj obali Drine, pun pansion košta od 800 do 900 dinara, a za grupe važi popust. Prenoćište po osobi staje 530 dinara. U hotelu "Jezero" u Malom Zvorniku prenoćište je 750, a pun pansion 1.100 dinara.

Mali Zvornik je i ovog leta u znaku takmičenja ribolovaca: 31. maja je prvenstvo opštine, od 18-20. jula tradicionalna "Somovijada" a 14. septembra Kup Malog Zvornika.

- Mali Zvornik nema turističku organizaciju, pa jedino mi nešto organizujemo. Ovog leta pokušaćemo da oživimo motonautičke trke na Drinskom jezeru i formiramo kajak klub što će u budućnosti dati neke nove mogućnosti za goste u našem gradu - kaže Dragan Kostadinović, predsednik OOSR "Drinsko jezero".

Osim splavarenja, pecanja ili kampovanja na Drini za posetioce Bajine Bašte, Ljubovije ili Malog Zvornika biće zanimljivi i izleti do Tare, Bobije ili Gučeva, i manastira Soko i Tronoša koji su nedaleko od Drine.

Tekst i foto: Milojko Ivanović


vesti po rubrikama

^turistička panorama

15:10h

Turistička panorama: Leto na Drini za sve koji žele aktivan odmor

15:28h

Turistički centar Brzeće spreman za letnje tropske vrućine

15:46h

Manastir Studenica - nada za razvoj seoskog turizma kraljevačkog kraja

16:00h

Šta sadrži turistička ponuda Srbije za predstojeću letnju sezonu i kakve su cene u hotelima

16:22h

Reporter "Glasa" u Carskoj plaži na egipatskom jugu

16:47h

Niška banja - zdravstveni turizam
   


     


FastCounter by LinkExchange