GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


PROCENA

Novo, radikalno i loše

Povodom HI trijenala jugoslovenske keramike

Našoj široj javnosti je već dobro poznata sudbina Oktobarskog salona, salona likovnih i primenjenih umetnosti, šta je on bio i šta je sada. Od jedne divne, vredne i tradicionalne izložbe koja traje već evo skoro 40 godina nije ostalo skoro ništa. Nadobudni i iskompleksirani likovni kritičari i istoričari ( to nije isto ) uzeli su stvar u "svoje ruke" i od jedne vrle izložbe napravili pravu papazjaniju koja nema više nikakvu ozbiljnost i koja više ni na šta i ne liči.

Primivši sa zapada sa zakašnjenjem kao i mnoge druge stvari, kritičari su prihvatili načelo da su važniji i više umetnici i od samih umetnika pa su počeli da "kreiraju" i samu umetnost igrajući se sa umetnicima.

Nažalost, posle ravno 30 godina isto se događa sa poznatim Trijenalom keramike. Priučeni i krajnje nestručni kritičari i istoričari, koji SVI zajedno nemaju objavljen skoro ni jedan jedini stručni i ozbiljniji tekst o umetnosti keramike, jednu značajnu izložbu su (sa blagoslovom Ministarstva kulture i oba organizatora , Muzeja za primenjenu umetnost iz Beograda i Likovnog susreta iz Subotice) potpuno upropastili, kompletno celu manifestaciju.

Niko nema ništa protiv jedne ovakve izložbe kakva je organizovana, ali uništiti Trijenale zarad ovakve izložbe jeste u najmanju ruku nedopustivo. Bilo je sto mogućnosti da se u nekom drugom terminu, pod nekim drugim imenom ostvari ovakva izložba. Kako se ovaj eksperiment pokazao totalno promašenim, mislim da Ministarstvo za kulturu, a i sami organizatori moraju povesti računa da se ovako nešto nikada više ne ponovi.

Očigledno je da su kritičari i istoričari od sebe stvorili veštačku avangardu nalik na boljševike, za razliku od prave avangarde koja nije ni znala da je avangarda. Drugi su to konstatovali. Uživeli su se uloge boljševičkih komesara koji sve znaju i o svemu pa čak i da su veći umetnici i od samih umetnika, a samim tim sebe zamišljaju u ulozi predvodnika umetnika i umetnosti.

Povodom ovog trijenala jedan od selektora koji se keramikom nikada nije bavio mudro je izjavio :".... prosto je bilo potrebno da se uradi nešto novo i radikalno" !! zašto i kako, to se ne kaze. Da li je Trijenale do sada bio neka loša i nekvalitetna izložba? Naprotiv! Ili je još na prošlom Trijenalu bio potreban sektorski sistem i baš možda taj selektor? Zato je, valjda, trebalo nešto novo i radikalno, a ispalo više nego loše. I ko odgovara za to loše? Niko! Ministarstvo plaća cenu.

Poseban bezobrazluk, nema druge reči, jeste izjava jednog drugog selektora( na RTS 1): ".. da na ovoj izložbi učestvuju svi koji su to ZASLUŽILI "!!!Kakve teške reči, a na izložbi nema čak petoro ranijih dobitnika Velike nagrade Trijenala kao i mnogih drugih umetnika sa pratećim nagradama ranijih Trijenala. Zar baš skoro niko od profesora Fakulteta primenjenih umetnosti nije zaslužio da učestvuje na Trijenalu? Svaka čast za ovakvu izjavu.

Još jedna selektorska izjava je interesantna:"Selektorski sistem je objektivniji od kolektivnog zaziranja"! Potpuno se negira demokratičnost da se svakom pruži prilika da konkuriše. Ispada po tome da je jedno mišljenje kompetentnije nego mišljenja i znanja. To je u potpunoj koliziji za višečlanim žirijem za nagrade. Baš filozofski zaključak.

Ova izložba je kobajagi tematska. Svaki selektor je imao svoju temu, jedino što umetnici uopšte nisu ni radili na te teme koje su objavljene. Tema za skulptiralnu keramiku je bila : "Od sećanja do budućnosti". Šta to uopšte znači kada se zna da radovi moraju biti realizovani u poslednje tri godine. O kakvom se sećanju tu radi? Tema za upotrebnu keramiku je još skaradnija: "Od mogućeg ka apstraktnom".

Kakva to apstraktna upotrebna keramika može biti. To je neko neverovatno otkriće za buduća pokolenja. Već kod TELEFONSKIH poziva za učešće na izložbi pokazalo se da ovaj selektor ne poznaje ni keramičku termonologiju, jer ne zna koja je razlika između posudne i upotrebne keramike. Po svemu sudeći teme su date tek onako, što narod kaže da se "zaseni prostota".

Posebna zanimljivost ove izložbe je totalna organizaciona neprofesionalnost. Selektorni umetnici su PRVO pozivani telefonom, pa su tek onda išli pisani pozivi shodno datoj saglasnosti. Izložba se bliži kraju a od kataloga ni traga ni glasa. Ovakva izložba, a bez kataloga, možda je i to nešto novo i radikalno? Diplome ( valjda su to ) ili uverenja o dobijenim nagradama, uručene su na više nego bedan način. Ispisane na običnom mašinskom papiru i to kompjuterom, savijene na tri dela pa strpane u koverat kao kakvo obaveštenje, i to mora da je nešto novo i radikalno. Nema druge! Koliko me pamćenje drži, a drži me, diplome su UVEK bile ručno ispisane na specijalnom papiru i zaista su uveličavale ovu manifestaciju i njen rejting.

Moguće nije bilo novca, a bilo je novca da se dovede za člana žirija za nagrade poznata keramičarka ina nama "susedne " Australije! Njen dolazak bi bio razumljiv da je ova izložba međunarodna. Ali nije . U prilog lošoj organizaciji i koncepciji izložbe je i podatak da su druga dva člana žirija za nagrade bili GRAFIČARI! Kakve oni imaju veze sa keramikom? Pitanje je morala da su se oni i prihvatili tog čina. Bilo bi jako interesantno videti da na nekoj izložbi grafike u žiriju bude neki keramičar.

To je ipak previše i nije ni zamislivo, mada sam ubeđen da se keramičari više razumeju u grafiku nego grafičari u keramiku, iz jednostavnog razloga što su keramičari uglavnom odlični crtači.. Doduše ovo sa žirijima nije prvi put. Na prošlom Trijenalu (isti organizatori) član selekcione komisije pa i član i PREDSEDNIK žirija za nagrade bio je čovek sa Višom ekonomskom školom. Podatak za Ginisa.

U vezi sa razmišljanjem o ovogodišnjem Trijenalu spadaju i takozvane "autorske " izložbe što ovaj trijenale i jeste. Neko pozove nekoliko umetnika i samim tim SEBE proglasi za autora izložbe. ON se za javnost predstavlja sa umetnicima. Da li on možda time polaže pravo i na intelektualnu svojinu? Šta su umetnici u tom slučaju ? Može li on da zaštiti tu izložbu i na koji rok? Mogu li ti isti umetnici ikada više izlagati u tom sastavu i sa tim delima, a bez ODOBRENJA "autora"? Kod nas je to toliko uzelo maha da se već oseća vonj! Očigledno umetnici tu služe da bi se neko kitio tuđim perjem. Što je najgore, sve se te izložbe finansiraju društvenim parama.

Moglo bi još mnogo da se kaže, o postavci izložbe, o pratećim izložbama, o tome da se za nagrade saznalo iz sredstava informisanja tek posle 4 do 6 dana. No, mislim da je i ovo dosta da bi se za sledeći Trijenale uzeli u pamet. Radikalno!
S poštovanjem,

Branislav Stajević redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u penziji,
Beograd - Vranić


OTPIS

G. Zgagi sa čuđenjem

"Zora iz Male Krsne", "Glas javnosti", 5. maj 2003. godine

Izvesni" Milutin Živković je duže vreme prestao da piše dopise za "Glas", jer je skoro redovno doživljavao šokove čitajući svoje dopise kada se nađu na stranicama lista. Štamparske greške, pogrešna interpunkcija, štampanje delova koji zahtevaju originalni tekst sa odgovarajućim pismom u nekom nerazumljivom obliku - sve je to dovelo "izvesnog" u stanje kada je zaključio da je bolje da ne piše više ništa.

"Filips" u podrumu

Čudi me da slobodni novinar nije primetio da je u mom prethodnom tekstu reč "pogibelji" odštampana kao "pogiblji", ali zaključuje da sigurno nisam imao radio pre Drugog svetskog rata! Taj radio je još u podrumu i bio je model "filips" iz 1936, prvi model sa skalom.

No, ako oko Zare (greškom Zore) i radija treba da se preganjamo preko stranica lista, onda je to na nivou maloletnika, da ne kažem maloumnika.

Slobodni novinar nije našao za shodno da se pridruži vapaju zbog likvidacije listova, zbog čega njegove kolege ostaju bez posla, nego se okomio na očiglednu štamparsku grešku koja mu bode oči. Ili je, možda, tu grešku iskoristio kako bi stavio na znanje čitaocima da je i on čuo za Zaru Leander.

Znanje na videlo

Toliko sa moje strane, a ubuduće zbog štamparskih grešaka neću odgovarati nikome.
P. S. Slobodnom g. Zgagi predlažem da iskoristi i ovaj tekst, pa da napiše nešto o karijerama Zare Leander i Rozite Serano ("čileanskog slavuja") koje su osvojile svet krajem tridesetih i koje su obe snimale za nemačku UFFA, pa posle rata imale probleme i neprilike zbog toga.

Milutin Živković,
Beograd


PODSEĆANJE

Zaboravljeni vitezovi Petorica
braće Gavrovića, pet majora, tri viteza

Iz poznate i viđene trgovačke familije Gavrovića u Čačku, petoro braće je otišlo u Prvi svetski rat, pet majora, od kojih su trojica proglašeni za vitezove. To su: Mihajlo Stevana Gavrović, konjički major, poginuo kod Surčina; Svetozar Stevana Gavrović, pešadijski major, poginuo kod Kumanova; Aleksandar Stevana Gavrović, major, poginuo negde kod Niša. To su tri viteza Gavrovića, čije su kosti ostale na ratištima Srbije.

Zatim, dr Arsenije Dmitra Gavrović, major, preživeo je rat, prihvatio je i podigao četiri ćerke poginulog brata Aleksandra, i Sreten Dmitra Gavrović, pešadijski major, poginuo u Prvom svetskom ratu, ne zna se gde je ostavio život.

O ovim zaboravljenim vitezovima i u celini o familiji Gavrovića iz čačka, priprema se posebna knjiga. Materijale za nju pripremaju Petar Papić, zet Gavrovića (Obilićeva 6, 32 000 Čačak), i Radivoje Bojović, istoričar, radnik Muzeja u Čačku.

Pa, evo, i ovim putem, pozivamo sve koji nešto znaju o Gavrovićima iz Čačka (poreklom iz Hercegovine) da se jave sa informacijama na 032/46-092 i tako doprinesu objavljivanju ove knjige.

Dragan Ugarčina,
Čačak