[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 20. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Karla del Ponte ima ideju za osnivanje još jednog tribunala u Hagu

Sud i za zločine u Iraku

Na zna se da li bi se tu sudilo i američkim i britanskim vojnicima koji su počinili zločine

ŽENEVA - Ambiciozni glavni tužilac Haškog tribunala za ratne zločine na rovitim političkim prostorima takozvane eks-Jugoslavije Karla del Ponte ne posustaje u svojim akcijama i inicijativama u domenu međunarodnog krivičnog sudstva iako se ponekada i trapavo plete, kao što je bio drastičan slučaj njenog neuspelog lobiranja u svojoj Švajcarskoj i na međunarodnoj sceni da se dokopa funkcije glavnog tužioca u nedavno formiranom od Ujedinjenih nacija, trajnom Međunarodnom krivičnom sudu, takođe u Hagu.

Ovoga puta žestoka Del Ponte nastupa s predlogom da se za Irak pod američko-britanskom okupacijom formira novi ad hoc međunarodni krivični sud poput onog haškog u kome je ona vrhovna tužiteljka. Javljajući o ovoj njenoj inicijativi pokrenutoj pred Švajcarskom fondacijom u Vašingtonu, švajcarska agencija ATS ističe da je Karla del Ponte "uverena u potrebu uspostavljanja nekog međunarodnog suda za suđenje ratnim zločinima u Iraku".

U ovom izveštaju se ne precizira da li će se suditi samo osumnjičenima Iračanima, posebno onim iz nomenklature moći i vladanja svrgnutog režima Sadama Huseina, kojima Vašington preti još od vremena pripreme agresije na Irak, ili i pripadnicima okupacione sile osumnjičenim za ratne zločine.

Imajući u vidu žestoko protivljenje Vašingtona da se američkim ratnicima i komandantima koji vojuju po belom svetu može suditi pred bilo kakvim međunarodnim tribunalom, realno je pretpostaviti da se u konceptu Del Ponteove za ad hoc međunarodni krivični sud za Irak podrazumeva neka formula izuzeća američkih građana iz nadležnosti i tog suda.

Takvom konceptu ide u prilog i mišljenje američkih advokata i drugih eksperata koje citira ATS. Za gospođu Rut Vedžvud iz komiteta američke advokatske komore, na primer, najbolje bi bilo formirati takav krivični sud za ratne zločine u Iraku" koji bi podržale američke vlasti, ali bi njime rukovodili Iračani". U njenoj formuli za taj tribunal nema mesta Ujedinjenim nacijama", pošto one nemaju mandat u Iraku i ne mogu raspolagati obaveštajnim podacima američkih tajnih službi".

Drugi američki pravni eksperti pokreću inicijativu, prema izveštaju ATS, za formiranje neke vrste "mešovitog tribunala". To bi bio irački sud "međunarodnog karaktera". Takvo rešenje je već primljeno u Sijera Leoneu i Kambodži.

Međunarodni krivični sud pod pokroviteljstvom OUN, koji je nedavno konstituisan u Hagu, ne može da sudi ratnim zločincima u Iraku, zaključuje se u izveštaju švajcarske agencije. Ni SAD niti Irak nisu potpisnici Rimskog ugovora kojim je uspostavljena ova međunarodna sudska institucija.

MOMČILO BLAGOJEVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:00h

"Glas" istražuje: Da li je akcija "Sablja" uklonila narkotike sa ulica

17:15h

Karla del Ponte ima ideju za osnivanje još jednog tribunala u Hagu
   


     


FastCounter by LinkExchange