[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Požar uništio veći deo konaka crkve Sveti Nikola

Izgoreli vredni dokumenti

VRANJE - Požar koji je u nedelju ujutru izbio u kompleksu crkve Sveti Nikola u gornjem delu Vranja uništio je veći deo konaka. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasnih jedinica požar je brzo lokalizovan, a prema prvim procenama, pričinjena materijalna šteta je ogromna, jer su izgoreli izuzetno vredni istorijski dokumenti i građa, tvrde u eparhiji Vranjskoj.

U trenutku izbijanja požara, u konaku se nalazila jedna monahinja, koja je uspela da nepovređena izađe iz zapaljenih prostorija.
Crkva Sveti Nikola potiče iz 14. veka i više puta bila je paljena i renovirana, poslednji put obnovljena je prošle godine. U crkvi koja je darivana manastiru Hilandar sada se nalazi Senski manastir. Istražni organi još uvek rade na utvrđivanju uzroka požara.

U saopštenju, koje je potpisao vladika vranjski Pahomije, navodi se da je požar podmetnut. Ovaj episkop tvrdi da opravdanu sumnju da je požar podmetnut potkrepljuje i izjava jednog stručnog lica da je isključena mogućnost da su neispravni uređaji i instalacija uzrok požara.

Pahomije navodi da je , kada je čuo vest o požaru, na sopstveni rizik izašao iz bolnice u Beogradu i došao u Vranje da se na licu mesta uveri u razmere tragedije. Kako se tvrdi u saopštenju, požar u kompleksu crkve Sveti Nikola je "posledica opšte harange kroz štampu i medije" , a povodom precizira se, neosnovanih optužbi protiv vladike Pahomija.

Izvori bliski vranjskoj policiji preciziraju da treba sačekati rezultate istrage, pa onda suditi ko je odgovoran za požar.

LJ. S.


vesti po rubrikama

^vesti

18:21h

Požar uništio veći deo konaka crkve Sveti Nikola

18:30h

TV Pink sprema napad na potpredsednika vlade Srbije

18:45h

Treći dan blokade autoputa Beograd - Zagreb

   


     


FastCounter by LinkExchange