[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Živeti u Bagdadu

BAGDAD - Pad Sadamovog režima je, pored ostalog, za posledicu imao i to što je svet konačno u prilici da vidi kako izgleda stvarni život u zemlji koja je tolike godine provela pod strahovladom i odsečena od sveta.

Sada kada više nema Sadamove propagande, ali ni američkog friziranja istine u svrhu viših ciljeva - o čemu najbolje svedoče naknadna otkrića o oslobađanju Džesike Linč, zarobljene pripadnice vojske SAD - na površinu izbijaju neki drugi, često ne baš ugodni prizori. Prizori koji, pomalo paradoksalno ali ipak očekivano (i uprkos višedecenijskoj izolaciji), Irak predstavljaju kao samo još jednu tipičnu zemlju trećeg sveta, sa svim nedaćama koje taj status podrazumeva.

I dok američki vojnici moraju da izigravaju policajce, nastojeći da obuzdaju eksploziju kriminala - kako su to učinili i sa trojicom mladića sa slike, uhapšenih zbog oružanog obračuna s rivalskom bandom - a bagdadska deca-beskućnici "duvanjem" lepka polako ali sigurno stupaju na put bez povratka, mala Iračanka pred svojim razredom, a tokom posete direktorke Unicefa Kerol Belami, čita iz udžbenika. Kako da kadar s poslednje fotografije postane pravilo, a depresivni detalji s prethodne dve izuzetak - to je ono što se, kako bi se američkim žargonom reklo, naziva pitanjem od milion dolara...

G. J.


vesti po rubrikama

^svet

16:38h

Samoubilački napad u Jerusalimu

16:45h

Istraga o bombaškim napadima u Kazablanki

16:53h

"Vašington post" o novoj Al Kaidinoj kampanji terora

17:00h

Uspeo slovački referendum o priključenju Evropskoj uniji

17:11h

Živeti u Bagdadu

        


FastCounter by LinkExchange