[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uspeo slovački referendum o priključenju Evropskoj uniji

Još jedno "da" za EU

Poruka Evropi bila bi nedvosmislenija da je učešće građana bilo veće, ali su i ovakvim epilogom svi zadovoljni

BRATISLAVA (Beta) - Slovačka je peta od deset zemalja pozvanih u članstvo Evropske unije koja se na referendumu izjasnila za ulazak u tu asocijaciju.
Od 52,14 odsto upisanih birača koji su izašli na glasanje, protiv ulaska u Uniju izjasnilo se samo 6,2 odsto, saopštila je u Bratislavi Centralna referendumska komisija.

Referendum je održan u petak i subotu, i to je prvi referendum koji je u Slovačkoj uopšte uspeo zahvaljujući dovoljnom broju izašlih glasača. Na njega se, prema zvaničnim rezultatima, odazvalo preko četiri miliona registrovanih glasača.

U Slovačkoj je slavlje počelo još preksinoć, kada je prema nezvaničnim rezultatima postalo jasno da je referendum uspeo.
Premijer i lideri svih sedam parlamentarnih partija su u prvim reagovanjima listom naglašavali da im je pao kamen sa srca, mada su izjavljivali da bi signal Evropi bio jasniji i nedvosmisleniji da je učešće građana bilo veće - oko 60 odsto, kako su govorile neke prognoze.

Uspeh referenduma pozdravili su, među mnogima, poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski i šef češke diplomatije Ciril Svoboda. Oni su u čestitkama naveli da je toliki broj slovačkih glasova za uniju važan podsticaj za Poljake i Čehe - koje referendumi tek očekuju.

Ekonomski analitičari očekuju da će se uspeh referenduma za ulazak u EU pozitivno odraziti na finansijska tržišta a na dugoročnom planu ojačati privredu. Zadovoljstvo su u medijima izrazili i šefovi najvećih slovačkih preduzeća, jer očekuju da će im ulazak na jedinstveno evropsko tržište bitno olakšati poslove sa inostranim partnerima. Slovački parlament bi trebalo da ratifikuje sporazum o pristupanju EU tokom narednog meseca.


vesti po rubrikama

^svet

16:38h

Samoubilački napad u Jerusalimu

16:45h

Istraga o bombaškim napadima u Kazablanki

16:53h

"Vašington post" o novoj Al Kaidinoj kampanji terora

17:00h

Uspeo slovački referendum o priključenju Evropskoj uniji

17:11h

Živeti u Bagdadu

        


FastCounter by LinkExchange