[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Vašington post" o novoj Al Kaidinoj kampanji terora

Strah se vraća

VAŠINGTON, BERLIN (Tanjug, Beta) - Saif Al Adel, Egipćanin koji bi mogao biti treći čovek Al Kaide, a krije se u Iranu, učestvovao je u organizovanju napada u Rijadu 12. maja, u kome su poginule 34 osobe, piše "Vašington post", pozivajući se na izvore u američkoj administraciji i obaveštajnoj službi.

BND: Spremni da udare bilo gde

Nemačka Savezna obaveštajna služba (BND) upozorila je na opasnost od novih terorističkih napada i ocenila da je Al Kaida sada u stanju da širom sveta, na više mesta istovremeno, organizuje terorističke akcije. Prema pisanju lista "Velt am zontag", koji se poziva na poverljivi izveštaj BND-a, nakon napada u Maroku može se računati sa novim napadima u severnoj i istočnoj Africi, Saudijskoj Arabiji i Avganistanu. Prema BND, Al Kaida se u proteklom periodu kako kadrovski tako i finansijski reorganizovala, te je sada u stanju da napade izvodi širom sveta.

Napad u Rijadu mogao bi predstavljati početak nove kampanje terorističkih napada čiji je cilj što više napada u što kraćem roku, da bi se dokazalo da je mreža koju je osnovao Osama bin Laden još operativna, uprkos borbi protiv terorizma, piše list.

Mislim da se Al Kaida vratila - primetili smo pauzu (dok su trajale borbe u Iraku)", izjavio je jedan funkcioner zadužen za borbu protiv terorizma koji je želeo da ostane anoniman. Napade u Rijadu su izveli "obični članovi Al Kaide", koji su zauzeli odgovorne funkcije u mreži zamenivši ubijene ili zarobljene lidere, kažu izvori koje citira "Vašington post".

Ovi izvori smatraju da se, pored Saifa Al Adela, sin Osame bin Ladena, Saad, kao i dve važne ličnosti Al Kaide, Abu Mohamed Masri i Abu Musab Al Zarkaui, kriju u Iranu. "Ima važnih članova Al Kaide u Iranu koji su mogli imati veze sa napadima u Rijadu", izjavio je jedan visoki zvaničnik koga takođe citira "Post". Ministar odbrane SAD Donald Ramsfeld je u četvrtak optužio Iran da pruža utočište visokim zvaničnicima Al Kaide, što je Teheran odmah demantovao.


vesti po rubrikama

^svet

16:38h

Samoubilački napad u Jerusalimu

16:45h

Istraga o bombaškim napadima u Kazablanki

16:53h

"Vašington post" o novoj Al Kaidinoj kampanji terora

17:00h

Uspeo slovački referendum o priključenju Evropskoj uniji

17:11h

Živeti u Bagdadu

        


FastCounter by LinkExchange