[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Samoubilački napad u Jerusalimu

Sedam mrtvih u autobusu

TEL AVIV (Tanjug) - Najmanje sedam Izraelaca je poginulo, a 20 je povređeno u napadu bombaša samoubice juče rano ujutro u jednom autobusu u Jerusalimu.
Napad na liniji 6 nacionalne kompanije Eged dogodio se pre šest sati po lokalnom vremenu u blizini Francuskog brda u severnom Jerusalimu. Šef jerusalimske policije Miki Levi je izjavio da je bombaš, prerušen u religioznog Jevrejina, ušao u autobus na prvoj stanici kraj Pisgat Zeeva, koji se nalazi u blizini zelene linije - imaginarne granice koja odvaja Zapadnu obalu od Izraela.

Drugi bombaš-samoubica je poginuo pola sata nakon eksplozije u autobusu na ulazu u obližnji deo grada Dahit al-Barid. U ovom incidentu nije bilo povređenih. Levi je rekao da se ta eksplozija dogodila na barijeri koju su granični policajci postavili nakon eksplozije u autobusu s ciljem da uđu u trag onima koji su poslali bombaša. Policajac je naredio sumnjivoj osobi da stane. Bombaš je to odbio i aktivirao je bombu.

Prvi susret bez efekta

Premijer Šaron i njegov palestinski kolega Mahmud Abas, poznatiji kao Abu Mazen, razgovarali su pretprošle noći čitava tri sata u Jerusalimu o takozvanoj mirovnoj mapi za Bliski istok, ali nisu uspeli da umanje velike razlike u svojim stavovima. Nakon sastanka, Šaronov kabinet saopštio je da će dvojica zvaničnika ipak nastaviti razgovore, ubrzo nakon Šaronovog povratka iz SAD. To je bio prvi sastanak palestinskih i izraelskih zvaničnika na najvišem nivou za poslednje dve i po godine, koliko traje ustanak Palestinaca.

Jučerašnji bombaški napad u Jerusalim prvi je u skoro šest meseci, s obzirom da su bezbednosne snage uspešno omele mnogobrojne pokušaje napada. Prethodni napad se dogodio na autobuskoj stanici sredinom novembra.

U Hebronu, na Zapadnoj obali, preksinoć je poginuo bračni par jevrejskih naseljenika i bombaš samoubica, koji je izvršio napad u delu grada u kojem žive jevrejski naseljenici, samo nekoliko sati pre sastanka izraelskog premijera Arijela Šarona i premijera palestinske uprave Mahmuda Abasa.

Zbog najnovijeg talasa bombaških napada, Šaron je odložio putovanje u SAD, planirano za juče popodne. Za sada je nejasno da li Šaron odustaje i od sastanka zakazanog za utorak uveče sa predsednikom Džordžom Bušom u Beloj kući, ili samo odlaže put na nekoliko sati. On je za juče sazvao sastanak najviših izraelskih zvaničnika radi diskusije o bezbednosnoj situaciji.


vesti po rubrikama

^svet

16:38h

Samoubilački napad u Jerusalimu

16:45h

Istraga o bombaškim napadima u Kazablanki

16:53h

"Vašington post" o novoj Al Kaidinoj kampanji terora

17:00h

Uspeo slovački referendum o priključenju Evropskoj uniji

17:11h

Živeti u Bagdadu

        


FastCounter by LinkExchange