[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive] 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Senator Bajden podneo predlog Rezolucije

Referendumom do statusa Kosova

VAŠINGTON (Tanjug) - Američki senator Džozef Bajden podneo je Senatu predlog Rezolucije kojom SAD izražavaju podršku pravu stanovništva Kosova da odredi svoju političku budućnost putem referenduma o budućem statusu ove pokrajine, kada se u njoj dostignu standardi UN u razvoju demokratskih institucija i zaštiti ljudskih prava.

Predloženom Rezolucijom senatora Bajdena se, kako je u njoj precizirano, traži da SAD podrže "održavanje referenduma, pod međunarodnim nadzorom, o budućem statusu Kosova, ali tek kada u pokrajini bude postignut napredak u razvoju demokratskih institucija, uspostavljanju vladavine zakona, kada budu olakšani povratak i reintegracija izbeglica u lokalne zajednice i zaštita etničkih manjina u skladu sa standardima UN".

Nema podele

U Rezoluciji se zatim navodi da je potpredsednik srpske vlade Nebojša Čović tražio povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo i razgovore o statusu pokrajine, a da je međunarodna zajednica "jasno stavila do znanja da neće podržati monoetničku vladu niti podelu Kosova".

Rezolucija se poziva na Međunarodnu konvenciju o građanskim i političkim pravima, koja priznaje pravo ljudi na samoopredeljenje. U Bajdenovoj Rezoluciji, se istovremeno zahteva da SAD priznaju "opasnost koje nepotrebno odlaganje u određivanju konačnog statusa predstavlja za političku i ekonomsku održivosti Kosova i stabilnost u regionu i da javno podrže cilj poštovanja ljudskih prava od strane demokratske vlade Kosova, uključujući prava etničkih i verskih manjina".

Bajdenova Rezolucija dalje ističe da su se lideri kosovske Skupštine javno izjasnili da razvijaju demokratiju zapadnog tipa Đ prema kojoj svi građani, "bez obzira na etničku pripadnost, imaju ljudska i građanska prava, kao i da postoji pravo na povratak svih izbeglica bez obzira na etničku pripadnost".


vesti po rubrikama

^politika

16:30h

Održana vojna vežba na Pasuljanskim livadama

16:35h

Senator Bajden podneo predlog Rezolucije

16:45h

Na jesen u Partnerstvo

16:50h

Poruka Zorana Živkovića na sednici GO DS-a: Prioritet borba protiv kriminala

17:00h

Zašto je predsednik Ustavne komisije tražio pomoć Oebsa i SE?

17:05h

Danas zasedaju šefovi diplomatija EU

17:10h

Koštunica: Vlada Srbije nema stvarnu podršku

17:15h

Grahovac: Vojsku smanjiti na 25.000, ukinuti mornaricu

17:25h

Tadić: VSCG ne zna gde je Mladić

17:35h

SSJ o dopunskim lokalnima izborima

   


     


FastCounter by LinkExchange