[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tomislav Kresović, publicista i politički analitičar

Lobiranje za nezavisno Kosovo

Ciljevi: do 2005. nezavisno Kosovo, do 2007. federalizacija Makedonije i specijalni status Albanaca na jugu Srbije, a do 2010. uspostavljanje Albanske balkanske unije, nalik EU

Američko-albanski lobi formiran je da na duže staze pomogne Albancima na Kosovu i Metohiji da dođu do nezavisnosti i potpunog odvajanja od Srbije. Ali, i Albancima na Balkanu da geopolitički preoblikuju svoje interese. Publicista i politički analitičar Tomislav Kresović govori za "Glas" o delovanju albanskih lobista u svetu, posebno u SAD.

Kada je albanski lobi počeo da deluje i s kojim ciljem?
- Lobi fazno deluje da se do 2005. godine postigne nezavisnost Kosova. Do 2007. godine cilj im je federalizacija Makedonije i specijalni status Albanaca na jugu Srbije, a da se do 2010. godine uspostavi neka vrsta Albanske balkanske Unije koja bi bila nešto između Albanske federacije i EU.

Koliko je to ostvarljivo?
- Očigledno je da Američko-albanski lobi nema odgovore na činjenicu da Kosovo i Metohija pod vlašću Unmika i Kfora nije izgradila multietnički karakter društva, niti liberalno-demokratske institucije koje funkcionišu po standardima EU i SAD. Nema odgovora na činjenicu da je Kosovo i Metohija epicentar organizovanog kriminala na Balkanu. Ali ni odgovora kako na Kosovu i Metohiji ,i pored tolike finansijske podrške, nema stabilnog tržišta i ekonomije niti sposobnosti albanskog političkog establišmenta da upravlja lokalnom samoupravom koja im je data.

Međusobni sukobi albanskih plemena-partija i vođa ukazuju da je na Kosovu i Metohiji potreban period od najmanje pet do sedam godina pune podrške EU-SAD i bezbedonosnih faktora da se uspostave institucije koje mogu da garantuju visoke norme za priznavanje statusa nezavisnosti. Najveća zagonetka je kako i na koji način bi se finansirala takva država. Sve indicije govore da Kosovo i Metohija ne ispunjavaju nijedan uslov za status nezavisnosti, već je potrebno unaprediti forme međunarodnog protektorata koje bi sa vojno-strateškog aspekta trebalo da imaju političko-ekonomsku dimenziju sa Srbijom i državama u okruženju.

Zašto?
- Ova činjenica se može potvrditi od načina raspolaganja međunarodnim finansijama koje su usmerene kao donacija i kao podrška oporavka Kosovu i Metohiji. Drugi aspekat je način organizovanja političkih institucija i lokalne vlasti. Treći aspekat su krajnje nepovoljna ljudska i manjinska prava koja su ugrožena od vodećih partija Albanaca. Četvrti aspekat su međusobni politički obračuni među albanskim partijama i liderima koji ukazuju na ostatke plemensko-patrijahalnog i neokomunističkog ali i nacionalšovinističkog metoda ponašanja i življenja.

Peti elemenat je dominacija organizovanog kriminala i mafije. Šesti elemenat je javno prezentiranje ekstremnih političkih i nacionalnih stavova, pre svega koncepta "velike Albanije" i "etnički čistog Kosova" što se u praksi sprovodi. Sedmi elemenat je nedostatak - deficit političke-državne-ekonomske elite koja bi bila sposobna da uredi Kosovo i Metohiju kao organizovanu građansku-multietničku državu sa visokim standardima EU i Oebsa. Osmi elemenat-aspekt je vezan za postojanje dve albanske države jedne do druge koje bi bile stalno u sukobu oko Pijemonta uticaja i značaja.

Deveti aspekt je velika zavisnost od finansija albanske emigracije i albanske narkomafije što bi temeljno ugrozilo ekonomske postulate Kosova kao nezavisne države. Deseti aspekt je krajnje nepovoljna bezbednosna situacija i rizičnost formiranja Armije Kosova koja bi u većini bila sastavljena od terorista, kriminalaca, plaćenika i predstavljala bi faktor ugrožavanja Balkana.

Preko koga deluju lobisti?
- Albanski lobi, preko američkih političkih krugova sistematski objedinjuje albansku emigraciju svih političkih boja i uz pomoći uticajnih američkih političara poput Roberta Boba Dola, Ala Gora, Džozefa Diogardija, De Konsinija rade na prikupljanju velikog novca za lobiranje nezavisnosti Kosova. Američko-albanski lobi prikuplja stotine miliona dolara za različite postupke i faze koje treba da Kosovo i Metohiju pripreme za nezavisnost. U početku bi bila "uslovna nezavisnost" koja bi bila izvan Srbije i pod kontrolom SAD-NATO a kasnije puna nezavisnost.

Pored senatora i kongresmena albansko-američki lobi angažuje i lobiste u značajnim institutima i centrima za strateška istraživanja. Pre svega uporište je u Centru za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona sa dr Bugajskim, ali i preko Međunarodne krizne grupe, centra za preventivne akcije i Aspenovog instituta. Jedan od najjačih praktičara politike nezavisnosti Kosova je Morton Abramović koji je svojevremeno u Rambujeu bio savetnik albanske delegacije.

Koje su projekcije lobiranja?
- Pored novca i perfidnog prodora lobija kroz Kongres i Senat radi se i na projektovanju scenarija nezavisnosti i efikasnom prezentiranju u centrima političke moći u SAD. Ali i u svetu. Osnovne projekcije lobiranja su stvaranje stvaranje strateških dezinformacija oko prodaje-kupovine Kosova za 2,5 milijardi dolara, zatim jačanje albanskog nacionalnog cilja i slabljenje srpskih nacionalnih interesa i podsticanje velikoalbanske platforme uz prekrajanje granica.

Za sve to potrebno je mnogo para. Kako se lobi finansira?
- Američko-albanski lobi ne zazire od novca stečenog od delovanja albanske narkomafije i opranog novca od kriminala kao i drugih nezakonitih i neproverenih poslova.

Ljiljana Staletović

Spremnost Albanije

Albanija je, smatra Kresović, spremna da lobira za faze nezavisnosti Kosova i Metohije. Ali, kaže naš sagovornik, u isto vreme, dve nezavisne albanske države otvaraju put sukoba na albanskom političkom prostoru oko Pijemonta, odnosno dominacije Prištine ili Tirane.


vesti po rubrikama

^intervju

15:30h

Tomislav Kresović, publicista i politički analitičar: Lobiranje za nezavisno Kosovo

   


     


FastCounter by LinkExchange