[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 18. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ko je ovaj čovek?

Jelena Tinska

(Pametna plavuša)

Početak - rođena je 25. aprila 1950. u Beogradu. Otac Aleksandar Saša Petrović, bio je prevodilac i književnik, preveo je dve trećine Šekspirovih dela, majka Tanja Kešeljević, montažer muzike na filmu. Da nije "tikva bez korena" upravo je obelodanila. Mnogi su, izuzev Bogoljuba Karića (s kojim se sada prepucava u novinama, postavljajući mu najteže pitanje: "A, koliko je tvojih u Aleji velikana", jer su je njegovi, u "Milioneru" prozvali sinonimom za ljubavnicu) i ranije znali da s Tinskom nema šale.

Deda joj Mata Milošević, glumac i reditelj, deda po majci je završio medicinu u St. Peterburgu, bio je i direktor bolnice za kožne bolesti u Beogradu. Bake: Marija Mihajlović, poznata violinistkinja, profesor na Muzičkoj akademiji, druga baka, Irina Tromscinska - Kešeljević udavila se u 23. godini. Pradeda joj je Krsto Kešeljević, prota na Grahovu, i starešina Vaznesenjske crkve, a pradeda po ocu, Maksa Petrović, advokat, koji je imanje - dve trećine Obrenovca, poklonio ovoj opštini.

Detinjstvo - i kao dete znala je šta - neće!

Verska opredeljenost - pravoslavna.

Nacionalnost - sama kaže: Srpkinja poljskog, jevrejskog i ruskog porekla. Mada, mnogi patrijarhalni Srbi najradije bi se odrekli ovakve zemljakinje - zbog izjava, posebno one: "Živimo na Balkanu, t..... koze, a smeta nam gej-parada!". Još i više zbog sklonosti da o svemu piše javno, pogotovu o detaljima iz kreveta, na šta su Srbi posebno osetljivi...

Obrazovanje - završila je Petu beogradsku gimnaziju, Srednju baletsku "Luj Davičo", studirala je glumu, apsolvirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu - sve u Beogradu.

Karijera - ona je balerina, glumica, vlasnica Studija za oblikovanje tela "Jelena Tinska". Ekslokica, jedna od prvih Srpkinja koje su se skinule za potrebe umetnosti - pre nje učinila je to, sedamdesetih, u predstavi "Kosa", Nada Simić, ona se obnažila u "Seksploziji", u Domu omladine. Napisala je devet knjiga:"Od svakog koga sam volela", "Duhovni aperitiv (volim seks i rado ga se sećam)", "Beograđanka " i "Vilhemina" (ova je bila predložena za nagradu "Oskar Davičo").

"To pokazuje da, iako sam plava, nisam glupa. Na našem podneblju ja sam prva žena koja je napisala knjigu kakvu pišu sve zvezde na zapadu. U njoj je deo mog života. Samim tim u njoj se našlo mesta i za muškarce koji su prošli kroz moj život." Onih kojih nema u knjizi se i ne seća, i obavezno doda onu bezobraznu narodnu o sećanju i onom drugom...

Igrala je u mnogim predstavama, dobila je nagradu na Internacionalnom festivalu dečjih pozorišta 1979. godine, a najdraža joj je uloga Mej u Šepardovom komadu "Ludi za ljubavlju", koja je, kaže, njena krvna grupa. I podseća je na veliku ljubav s mlađanim Igorom Pervićem, zbog koje je dugo bila predmet ogovaranja. I zavisti...Sada je u žiži zbog epiteta ljubavnica.

"Dvaput sam bila ljubavnica i to javna. Oba puta su muškarci koji su ušli sa mnom u vezu to odmah saopštili ženama, i došlo je do javnih skandala. Nikad nisam bila sponzoruša, tajna ljubavnica, neko ko se krije. To nije u mojoj prirodi. Čak sam ženi svog ljubavnika napisala pismo na 14 strana zato što sam smatrala da ako ja sve znam o njoj, mora i ona o meni." Ipak, za većinu, bar starijih sunarodnika, zauvek će ostati upamćena, pre svega, po ulozi mlade, zgodne, plave "Lokice".

Stranački angažman - i politiku je učinila manje ozbiljnom - od priče o Željku Simiću, onda ministru kulture i viđenijem espeesovcu - do intervjua sa sadašnjim političarima, na primer Čedom Jovanovićem, koga je pitala svašta i koji joj priznao da se loše oseća dok pozira za slikanje...

Zanimljivosti - vegetarijanac je, ne jede ništa što, kako kaže, ima lice, ali tamani rakove, školjke i muškarce! Pije dobru crnogorsku lozu, ili viski Glenfididž, ili crno vino s Hvara. Najseksi muškarci su joj Lijam Nisan, Željko Simić i Tihomir Stanić. Volela je Gorana Miloševića iz "Generacije 5", koji je bio "lep ko bog", i Nenada Romana, zbog koga je napustila oca svojih kćerki. Ali jedan je samo razumeo, Slovenac, Rade Toka, koji je, dok je ona ukapirala da je pravi, poginuo...

"Kada moja Jelena Tinska izbije iz mene, muškarci moraju da odu, jer ne mogu više da me podnesu. Ja nemam prijatelja među svojim bivšim ljubavima. Oni bi me svi rado videli mrtvu."Žena, odavno najveći skandal-majstor u beogradskom džet-setu, priznaje da nije lako biti kćerka Jelene Tinske.

"Volela bih da u drugom životu budem kćerka Tinske, iako ne mislim da je mojoj deci bilo lako sa mnom. Ja sam dominantna majka i žena, drčna sam, imam svoj put, od koga ne odustajem ni po koju cenu!"

Ima Milicu Zeldu -Tinsku i Ljubicu Jentl-Tinsku, balerine. I unuke.

Zorica Zarić


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

Glas pita: Zašto ima toliko samoubistava i ubistava u porodici u Srbiji?

17:45h

Ko je ovaj čovek: Jelena Tinska

      


FastCounter by LinkExchange