[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kiša nije pomogla usevima, iz "Meteosa" najavili

Stižu pljuskovi

BEOGRAD - Dugo očekivana kiša, koja je preksinoć, takoreći, samo pokupila prašinu, nema nikakvog značaja za useve u zapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde trenutno vlada suša. Međutim, za sutra uveče i u četvrtak, iz meteorološke kuće "Meteos" najavljuju jaču kišu i pljuskove tokom celog dana, u gotovo svim krajevima u Srbiji, a temperature će biti niže za deset do 15 stepeni.

Žedna polja dobila injekciju

INĐIJA (Tanjug) - Kiša koja je kasno posle podne pala u istočnom Sremu, došla je kao melem na ranu za sve useve. U selima Ljukovu, Jarkovcima, Staroj i Novoj Pazovi, Inđiji i drugim mestima, kiša je nalila žedna polja, iako nije pala u dovoljnim količinama. Dobro je došla da ublaži sušu, koja će sigurno uzeti danak poljoprivredi.

Prema rečima Srđana Milakare, agrometeorologa u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, prekjuče je pao svega jedan litar po kvadratnom metru, a ozime i jare useve u ovim krajevima može, u ovoj situaciji, da spase više od 25 litara padavina.

- I pored ovog sušnog perioda i visokih temperatura, žitarice nisu imale dovoljno vlage poslednja dva i po meseca, jer su padavine bile ispod proseka u martu i aprilu. Trenutno su najugroženiji pšenica i ječam, jer su sad u fazi rasta, a nemaju uopšte vlage za to. Za jare useve, kukuruz, šećernu repu, sada je potrebna kiša za klijanje, a ove useve već je u nekim krajevima početkom aprila pogodio mraz, pa je bilo presejavanja. Ipak, ovim kulturama bi mogla još da pomogne neka jača kiša - kaže Milakara.

D. S.


vesti po rubrikama

^vesti

17:38h

Kiša nije pomogla usevima, iz "Meteosa" najavili: Stižu pljuskovi

17:45h

Sabor SPC

17:53h

Ljubovija: Grad obrao malinu

18:00h

Kostolac: Otkriven akvadukt

18:10h

Vojsci veće plate

18:17h

U Kosovskoj Mitrovici ugrađen prvi kuk

      


FastCounter by LinkExchange