[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izveštaj Elektroprivrede Srbije o saradnji sa kompanijom Enerdži finansing tim

Preko EFT-a uvezeno 3,18 kilovata

Od sedam tendera londonska kompanija je u potpunosti dobila dva, a treći sa 80 odsto

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije u Izveštaju o saradnji sa kompanijom Enerdži finansing tim odgovara na tri pitanja koja je postavilo Ministarstvo rudarstva i energetike - "Da li su ugovori sklapani isključivo na osnovu tenderske procedure? Koji su bili osnovni kriterijumi za usvajanje ponuda, i ukoliko nije usvojena ponuda sa najpovoljnijom cenom, po kom kriterijumu je EPS napravio izbor? Zašto je propuštena mogućnost da se struja za prethodnu zimsku sezonu kupi na ranije raspisanom tenderu u Republici Srpskoj?

Što se tiče prvog pitanja, od aprila 2001. do marta ove godine, Elektroprivreda Srbije uvezla je ukupno 6,2 milijarde kilovata, a samo oko deset odsto, ili oko 600 miliona, nije nabavljeno preko tendera, već direktnim ugovaranjem sa stranim kompanijama. Ovaj uvoz ostvaren je u decembru 2001. i januaru 2002, a struja je nabavljena od sledećih kompanija: RVA 124 miliona kilovata, EON 190, EFT 260 i rumunske "Hidrotehne" 20.

Pre ovih pregovora sa stranim firmama EPS je raspisao tri tendera za uvoz struje na kojima je dogovorio isporuke oko dve milijarde kilovata. Zašto nije raspisano još tendera pre sezone? Da podsetimo, ova tri tendera bila su pozivnog tipa, jer je EPS iskoristio zakonsku mogućnost (još nije bio donet Zakon o javnim nabavkama) da ih ne objavi u novinama.

Prema podacima EPS-a, u poslednje dve godine raspisano je sedam tendera na kojima je uvezeno oko 5,6 milijardi kilovat/sati. U 2001. bilo je pet tendera, a u 2002. dva. Prvi tender u 2002. dobila je bugarska državna firma NEK, kao jedini ponuđač. Ugovor je važio za avgust, ali je pod istim uslovima produžen i za septembar. Drugi tender je za godišnji uvoz od septembra 2001. do septembra 2002, a odnosio se na struju iz pravca Mađarske. Inače, struja iz ovog pravca je najjeftinija u okruženju. Na ovom drugom tenderu bile su četiri ponude za uvoz 1,560 milijardi kilovat/sati, a pobednik je bila kompanija EFT.

Nema bitnih promena

- Mi smo organizovali tendere i pre donošenja Zakona o javnim nabavkama. Praktično smo tu proceduru naučili još u sezoni 2000-2001. Ta procedura nam je bila poznata i nije se puno promenila posle donošenja Zakona. Promenio se rok trajanja tendera (po zakonu je to 30 dana, a ranije smo držali tender otvorenim dve nedelje), kao i traženje dokumenata o plaćenom porezu. Suština postupka se nije promenila - kažu u EPS-u.

Direktorova je poslednja

- Uvek postoji Tenderska komisija. Ona obavlja vrednovanje ponuda kroz upoređivanje sa uslovima i na kraju pravi rang listu. Tu je njen posao završen. Generalni direktor donosi konačnu odluku. Do sada je uvek donosio odluku na bazi Izveštaja komisije, čak je uvek 100 odsto uvažavao naše mišljenje - objašnjavaju u EPS-u.

Na trećem tenderu pobednici su bili NEK i nemačka kompanija EON. Bugari su nam prodali oko 980 miliona kilovata, a EON oko 420. Četvrti tender je dobila nemačka firma DPH sa 90 miliona kilovata (iz pravca Rumunije), a peti EON sa 410 miliona (isto iz Rumunije). Većinski pobednik na oba tendera (drugi se odnosio na "mađarski pravac") u 2002, za ukupan uvoz od 1,890 milijardi kilovata, bio je EFT. Kompanija sa sedištem u Londonu uvezla je oko 80 odsto količina i dobila posao vredan 50 miliona dolara.

Od sedam tendera dva je potpuno dobio EFT, a treći sa oko 80 odsto. Ukupno, londonska kompanija je prodala EPS-u oko 3,182 milijardi kilovata električne energije. Samo na drugom tenderu u julu 2001. cena nije bila odlučujući kriterijum za dobijanje posla. Iako je RVA imao manju cenu od EFT-a, na ovom tenderu presudile su bankarske garancije. EFT je prihvatio garancije domaće banke, a RVA nije. U EPS-u kažu da su garancije kod domaće banke bile mnogo jeftinije.

I odgovor na treće pitanje. Dug EPS-a prema "Elektroprivredi Republike Srpske je oko 30 miliona maraka. EPS je tendere objavio i potpisao ugovore o uvozu struje pre tendera koje je raspisala "Elektroprivreda Republike Srpske". Ostaju pitanja da li je bilo teško dogovoriti se sa komšijama, da ne kažemo braćom, oko termina održavanja tendera i da li je veliki problem za sklapanje posla dug od 15 miliona evra, ako možete da dobijete posao vredan 50 miliona?

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:28h

Izveštaj EPS-a o saradnji sa kompanijom Enerdži finansing tim

16:36h

Inflacija u aprilu 0,8 odsto

16:44h

Iz Crne Gore u EU samo 24 tone šećera

16:52h

"Kuda plovi JAT-ov brod"?

17:00h

Bahrija Beganović Lutka pokušao da kineski beli luk proda EU kao - srpski

17:11h

Afera sa izvozom šećera i luka u EU samo deo priče     


FastCounter by LinkExchange