[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. 5. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Republički zavod za zdravstveno osiguranje

Uskoro nova lista lekova na recept

Gotovo polovina domaćih lekova košta do 100 dinara

BEOGRAD (Tanjug) - Stručnjaci Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje rade na definisanju nove liste lekova koji se izdaju na recept i uskoro bi moglo da se očekuje njeno proširivanje, pod uslovom da se poveća lično učešće pacijenata u njihovom finansiranju, najavio je danas srpski ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Otvarajući konferenciju o refundaciji lekova, koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja Srbije u saradnji s Evropskom grupom za zdravstvo, Milosavljević je rekao da će pozitivna lista lekova biti pravljena na nov način, pri čemu će biti promenjen i način refundiranja proizvođača. Dr Stiv Lonsdeil iz Evropske grupe za zdravlje govorio je o prednostima engleskog modela koji predviđa drugačiju participaciju za svaki lek.

Za vitalne lekove koji spasavaju život, participacija je deset odsto, za esencijalne lekove koji se prepisuju za lečenje hroničnih bolesti 30 odsto, a za neesencijalne lekove 50 odsto.
- Republički zavod za zdravstveno osiguranje sada godišnje izdvaja osam milijardi dinara za finansiranje 303 leka s takozvane pozitivne liste i još sedam milijardi dinara za lekove koji se prepisuju u bolnicama. Tih 15 milijardi dinara predstavlja najveći trošak za zdravstvenu kasu, rekao je pomoćnik republičkog ministra zdravlja Vasilije Antić.

On je dodao da 50 odsto domaćih lekova košta do 100 dinara, oko 25 odsto između 100 i 300 dinara, a preostalih 25 odsto je skuplje od 300 dinara.
- Zasad preovlađuje mišljenje naših stručnjaka da bi za najjeftinije lekove do 100 dinara trebalo uvesti participaciju od 30 odsto, za lekove do 300 dinara 25 odsto, a za najskuplje preparate 20 odsto, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, to znači da bi, "kao socijalna država, trebalo da uvedemo sistem prema kome će, uz malo povećanje ličnog učešća, svi imati više lekova". Antić je podsetio da je participacije oslobođeno oko 60 odsto stanovništva, s obzirom na to da učešće u troškovima nije predviđeno za desetak kategorija osiguranika, među kojima su predškolska i školska deca, studenti, žene u toku trudnoće i godinu dana posle porođaja, stariji od 65 godina, dobrovoljni davaoci krvi i najveći broj hroničnih bolesnika.


vesti po rubrikama

^društvo

15:12h

Da li je atipična upala pluća (SARS) stigla i u Srbiju

15:21h

Istraživanje o broju ponovaca i đaka sa jednom i više jedinica

15:30h

Uskoro nova lista lekova na recept

15:39h

Istraživanje odnosa studenata prema vojsci     


FastCounter by LinkExchange