[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 8.5.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dekan Pravnog fakulteta dr Vladimir Milić o falsifikovanju diploma

Angažovaćemo grafologa

Ni jedan profesor prava nije bio umešan u "prodaju" ispita

BEOGRAD - Od momenta kad je na Pravnom fakultetu jedan dubler uhvaćen na ispitu "in flagranti", pa do raskrinkavanja grupe koja se tim poslom bavila veoma ozbiljno, protekla su dva meseca. Sve se zbilo u februaru, kad se jednom od profesora Ustavnog prava pričinilo da je dotični kandidat već polagao ispit kod njega. Posle toga se sve odvijalo munjevito. Iako je prevarant imao i indeks i ličnu kartu sa lažnom fotografijom, odala ga je slika iz studentskog dosijea.

Sitne prevare

Dekana Vladimira Milića, koji predaje sociologiju, ne čudi da studenti bez rada žele da polažu ispit i na lak način dođu do diplome.
- Kad ljudski život nema vrednost, kad se ubije i predsednik Vlade, a standard padne na nivo totalne bede, sve to rađa logiku po kojoj možeš da se obogatiš bez rada. Ceo sistem vrednosti je poremećen, ali to se ne može popraviti pukom pričom - komentariše dekan PF. Za njega, naša kultura blagonaklono gleda na sitne prevare.

Posle iznošenja dokaza i suočavanja u policiji, klupko je počelo da se odmotava i vrlo brzo, u aps su dospeli organizatori, mahom studenti ili diplomci Ekonomskog fakulteta, osobe za vrbovanje i "radilice", odnosno dubleri, a u toku je potraga i za korisnicima usluga ovog tima. Za sada je istragom utvrđeno da su samo dve osobe sa Pravnog fakulteta umešane u ovu rabotu, jedna je još student, a drugi je diplomirao i radi kao advokat.

Na pitanje da li će posle svega pooštriti mere kontrole na Pravnom, dekan PF dr Vladimir Milić odgovara potvrdno i navodi da će te mere ići u nekoliko pravaca, čak razmišlja da angažuje i grafologa, koji će proveravati ispravnost potpisa ispod ocena u indeksu. Iako misli da postoje i druge grupe koje rade za ostale fakultete u prestonici, dekan veruje da one više neće moći da rade iz straha da će biti otkrivene.

Nije retkost

Tokom svoje dugogodišnje profesorske karijere profesoru Miliću događalo se da uhvati studente da prepisuju. Ne prođe skoro nijedan rok a da ne otkrije bar nekoliko takvih slučajeva. Neko koristi knjigu, neko ceduljice. Takve studente je odmah udaljavao sa ispita i davao im peticu. Za disciplinske kazne kaže da su blage, a on lično je za one koje se primenjuju u svetu i koje podrazumevaju udaljavanje sa studija zauvek.

- Posle svega očekujem da se dogode tri stvari, prvo da se demantuju informacije koje su se pojavile u dnevnoj štampi da su i profesori Pravnog bili umešani u ovu aferu. Ovde ne postoji nijedan profesor koji je umešan u organizaciju, za sada. Očekujem takođe, da će ovo da deluje preventivno, jer ne verujem da će posle otkrivanja ove organizacije neko tako lako da se odluči na formiranje druge. Ali, svakako će i dalje biti individualnih slučajeva, jer se to ne može iskoreniti. Takođe, na sastancima Veća ćemo se dogovoriti kako da postupamo ubuduće. Neke mere smo već preduzeli. Mi uglavnom tražimo ličnu kartu uz indeks, a sad ćemo tražiti strogo poštovanje tih propisa. Problem se doduše, može pojaviti kad se falsifikuje i lična karta, ali tu ne možemo ništa da radimo - kaže za "Glas" dr Milić, napominjući da će angažovati i grafologa, pa koliko košta da košta, jer očekuje individualne pokušaje falsifikata.

Prepoznaju se

Dekan kaže da one koji prepisuju i varaju uvek, skoro nepogrešivo, prepozna po izrazu lica. Kad ih opomene, oni različito reaguju, neki se pokunje, a ima i onih koji se naljute, pa kažu "ma, profesore, nemojte molim vas" i izađu demonstrativno, pa onda profesor ispadne kriv.

U planu su i neke mere kontrole samih studenata koji dođu na ispit, jer se događalo da student ima bubicu u uhu, preko koje pada kosa.
- Mi ne možemo da tražimo od studenata da nam dozvole da im pregledamo uši - kaže dr Milić, ali navodi da će profesori ipak ubuduće bolje zagledati studente koje propituju. I u nekim sumnjivim slučajevima, ako baš bude trebalo, i to će raditi. Dr Milić misli da su bubice već odomaćen metod koji se koristi na svim fakultetima.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h

Kišno leto bez tropskih vrućina

16:10h

Ako do 10. maja ne padne kiša u Vojvodini očekuju katastrofu

16:18h

Milenko Smiljanić upozorava Vladu: Ne krijte šverc šećera

16:26h

Okupljanje Poslanika 13. maja

16:34h

Ministarstvo pravde radi na zakonu protiv ratnih zločinaca

16:40h

Dekan Pravnog fakulteta dr Vladimir Milić o falsifikovanju diploma

17:00h

Apel pedagoga Nataši Mićić: Zaštitimo decu od nestručne reforme

   


     


FastCounter by LinkExchange