[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 8.5.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministarstvo pravde radi na zakonu protiv ratnih zločinaca

Čekajući domaću
Karlu del Ponte

Procesi protiv zločinaca bez obzira na državljanstvo i nacionalnost

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Republike Srbije intenzivno radi na pisanju zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku protiv počinilaca ratnih zločina, a do kraja ovog meseca taj zakon bi trebalo da bude razmotren i na sednici Vlade - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vladan Batić, ministar pravde Srbije.

O "slučaju Trifunović"

- Lično smatram da bi trebalo omogućiti obnavljanje sudskog postupka generalu Vladi Trifunoviću. To je bilo jedno od političkih suđenja slično onom vođenom protiv Klintona, Širaka i drugih političara. Međutim, ovo pitanje nije u nadležnosti Ministarstva pravde. Mislim da bi pravosudni organi trebalo da nađu neko rešenje kroz vanredne pravne lekove, kada je u pitanju slučaj generala Trifunovića, rekao je Batić.

Ministar je najavio da će uskoro biti organizovan i okrugli sto o ovom zakonskom predlogu, koji će, inače, biti upućen i Oebsu. On je napomenuo da su prve opaske povodom ovog zakona pozitivne i da će se prilikom njegove izrade poštovati svi međunarodni standardi.

- Razlozi za donošenje ovakvog zakona su brojni, između ostalog, on bi mogao da postane motorna snaga koja bi pokrenula zamajac pravde. Specijalni tužilac za ratne zločine biće pandan Karli del Ponte. Poseban zakon je neophodan i zbog specifičnosti ovakvih postupaka. Opšti krivični zakon sadrži već brojna krivična dela za koja će se voditi procesi - to su genocid, ratni zločin prema civilnom stanovništvu, organizovanje grupa radi podstrekavanja ratnih zločina, ubistvo i nehuman tretman ratnih zarobljenika i ranjenika, zločini prema kulturnim dobrima i mnoga druga.

Počinju istrage u "Sablji"

- Početkom sledeće nedelje specijalni tužilac podneće zahtev za sprovođenje istrage protiv 45 lica privedenih pravdi u operaciji "Sablja". To znači da će posao preuzeti istražni pravosudni organi i uskoro započeti istrage protiv pomenutih lica - objasnio je Vladan Batić.

Postupci će se voditi protiv svih lica koja budu dostupna državnim organima, bez obzira na njihovu nacionalnost i državljanstvo, ali i na teritoriju bivše države gde su ratni zločini izvršeni. Tužilaštvo za ratne zločine imaće veliku samostalnost u radu, a tužioca će birati Narodna skupština na četiri godine. Biće formirana i specijalna sudska veća za ratne zločine i odeljenja koja će voditi samo slučajeve iz ove oblasti, i to u Novom Sadu, Beogradu i Nišu - objasnio je Batić.

Oštrije kazne

Od uvođenja vanrednog stanja pa do kraja aprila, po rečima Vladana Batića, ministra pravde Srbije, drastično je pooštrena kaznena politika u sudovima, iako je procenat uslovnih kazni još oko 40 odsto.
- Sudije su shvatile da kaznena politika mora biti rigoroznija -istakao je Vladan Batić.

On je najavio i formiranje posebne službe za otkrivanje ratnih zločina i osnivanje posebne pritvorske jedinice za osumnjičene.
Biće formirano i veće u Vrhovnom sudu Srbije koje će postupati po žalbama u drugom stepenu, kada su u pitanju procesi za ratne zločine. U procesnom smislu, suđenja će se voditi u okviru pravila Zakona o krivičnom postupku i određenim rešenjima, a u vezi sa postupcima protiv pripadnika organizovanog kriminala, u zavisnosti od toga da li se radilo o grupama ili pojedincima koji su vršili ratne zločine. Ministar je rekao da je obezbeđena zgrada Vojnog suda u Beogradu gde će biti sedište republičkog tužilaštva, uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i odeljenje Okružnog suda u Beogradu za vođenje postupaka za ratne zločine. Tužilac za ratne zločine trebalo bi da bude smešten u objektu u Masarikovoj ulici.

Ministar je uputio i pismo Mihaelu Štajneru, šefu Unmika na Kosovu, tražeći da se postupi po poternicama i zahtevima za ustupanje Šefćeta Muslijua, Arifa Getona i još nekoliko lica koja su izvršila krivična dela na teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe. Takođe, od Unmika je već tri puta traženo da se isto postupi u slučaju Tačija, Haradinaja i Čekua, zbog organizovanja genocida i terorizma.

Veće plate

Bruno Vekarić, sekretar ministarstva pravde Srbije, izjavio je da je sa ministrom Đelićem dogovoreno povećanje plata pravosuđu, verovatno već do kraja maja. Takođe, ministar pravde će od petka uručitui veći broj vozila predsednicima okružnih i pojedinih opštinskih sudova u Republici.

Vladan Batić je dodao da je sa predsednicom Vrhovnog suda Srbije usaglasio tekst sudskog poslovnika uređenog po svim evropskim standardima. On je napomenuo da će članovi Velikog personalnog veća do 24. maja obilaziti sudove u Srbiji, kako bi utvrdili postojanje odgovornosti sudija koji su se u proteklom periodu ogrešili o profesiju, posle čega će uslediti odlučivanje o razlozima za razrešenja. Postupak će biti pokrenut za 57 sudija, objasnio je Batić, a spisak koji su inicirali predsednici sudova gotovo je identičan inicijativi za razrešenja koju je ministar uputio prema ranijem zakonu još tokom 2001. godine.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h

Kišno leto bez tropskih vrućina

16:10h

Ako do 10. maja ne padne kiša u Vojvodini očekuju katastrofu

16:18h

Milenko Smiljanić upozorava Vladu: Ne krijte šverc šećera

16:26h

Okupljanje Poslanika 13. maja

16:34h

Ministarstvo pravde radi na zakonu protiv ratnih zločinaca

16:40h

Dekan Pravnog fakulteta dr Vladimir Milić o falsifikovanju diploma

17:00h

Apel pedagoga Nataši Mićić: Zaštitimo decu od nestručne reforme

   


     


FastCounter by LinkExchange