[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 8.5.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Branko Sparavalo, meteorolog privatne kuće "Meteos"

Kišno leto bez tropskih vrućina

Male šanse da se obistine prognoze ruskih meteorologa o 50 stepeni

Prema podacima ruskih meteorologa, područje Balkanskog i Apeninskog poluostrva biće vrelo ovog leta, sa temperaturama od 50 stepeni.
Iako trenutne temperature od 33 stepena idu u prilog tvrdnjama ruskih stručnjaka, prema podacima meteorološke kuće "Meteos", možemo da računamo da predstojeći letnji meseci neće biti vreli.

- Na ovoj geografskoj širini i ovim prostorima postoje vrlo male šanse da temperatura dostigne 50 stepeni. Prema podacima američkih stručnjaka nema značajnijih odstupanja od prosečnih temperatura, koje su kod nas leti 22 stepena, a maksimalne temperature koje očekujemo ovog leta su oko 35 stepeni - kaže Branko Sparavalo, meteorolog iz "Meteosa" i dodaje da će jedan deo ovog leta biti veoma kišan.

Na svetskoj karti koju je objavila Svetska meteorološka organizacija, naša i okolne zemlje su identifikovane kao region sa povećanim temperaturama i dugotrajnim sušama.
- Da nas vrelo leto očekuje, to je verovatno. Na osnovu dugotrajne prognoze svetskih eksperata možemo očekivati zaista dugo i toplo leto, ali 50 stepeni je fizički nemoguće za ove prostore - tvrdi i meteorolog Vera Gburčik.

U svakom slučaju, hronični bolesnici i starije osobe treba da povedu više računa o svom zdravlju u predstojećem periodu. Prema već poznatim savetima lekara, pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima i osetljive osobe ne treba da izlaze na sunce od 10 do 15 časova, treba svakodnevno da uzimaju propisanu terapiju, da piju što više tečnosti i da se redovno javljaju svom lekaru.

O. N. S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h

Kišno leto bez tropskih vrućina

16:10h

Ako do 10. maja ne padne kiša u Vojvodini očekuju katastrofu

16:18h

Milenko Smiljanić upozorava Vladu: Ne krijte šverc šećera

16:26h

Okupljanje Poslanika 13. maja

16:34h

Ministarstvo pravde radi na zakonu protiv ratnih zločinaca

16:40h

Dekan Pravnog fakulteta dr Vladimir Milić o falsifikovanju diploma

17:00h

Apel pedagoga Nataši Mićić: Zaštitimo decu od nestručne reforme

   


     


FastCounter by LinkExchange