GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


PROTEST

Vize su kardinalna greška

Otvoreno pismo Zoranu Živkoviću, premijeru Republike Srbije

Dobar dan, Srbin sam koji radi u Švajcarskoj. U septembru sam ,sa nekolicinom kolega, hteo da otvorim firmu u Beogradu - firmu koja bi se bavila pravljenjem jednog većeg programskog sistema za mreže multinacionalnih firmi. Te "kolege" su svi veoma dobro plasirani konsultanti u najvećim svetskim firmama. Nagovorio sam ih da kao partneri otvorimo firmu u Beograd, sa svim investicijama koje to podrazumeva (više miliona evra), jer imamo i te kako kvalifikovane inžinjere i programere, a plate su veoma pristupačne.
Problem koji imamo jeste u tome što bi u fazi razrade programa (koja će trajati godinu do godinu i po dana), osmorica konsultanta moralo svake nedelje da dolazi u Beograd. Iako se radi o veoma malenoj ceni u odnosu na naše mogućnosti, ipak moram da priznam da ih je to veoma iritiralo ! Nisam umeo da im objasnim. Nema te logike koju bih mogao da im pokažem i koja stvarno i realno objašnjava takav poduhvat.

Još gore, ja koji srdačno podržavam ove reforme i koji sam za još veću radikalizaciju reformi, počinjem da se pitam - da li u stvari ti predstavnici Vlade Srbije razmišljaju na način na koji sam se nadao da razmišljaju. Da li stvarno shvataju način na koji treba otvoriti našu zemlju Evropi, kao što sam mislio da shvataju ? Ovaj potez, čak sta otvoreno branjen od strane premijera (što me je stvarno iznenadilo !), apsolutno je suprotan efektu, doneće male sume kasi Srbije, zatvoriće našu teritoriju mnogima!

Zar ti koji su uveli stvarno misle da 55 evra nisu ništa za prosečnog Evropljanina? E pa verujte da će i prosečna evropska porodica razmisliti pre nego što joj pomisao o eventualnom odmoru ili prolasku kroz Srbiju proleti kroz glavu. Za četvoro - 220 evra, pa to nije normalno ! Pa to ne ide ni u prilog lokalnom turizmu, poboljšanju odnosa sa bivšim JU Republikama, ta odluka ne ide u prilog ničemu i nikome!

Razočaran sam tim ponašanjem koje mi liči na skupu prodaju karata za slabu pozorišnu predstavu. Šokiran sam nedostatkom vizije političara, sa nevericom ću odsad gledati na njihove postupke. Jer ova je računica bila stvarno bedna. Slažem se da naši državljani nisu dobro tretirani u stranim ambasadama i konzulatima, slažem se da je dosta čekanja u redovima, to je meni i te kako jasno. Ali odluka o poskupljenju viza nema veze sa tim. Sve mi to liči na pokušaj delimičnog ozdravljenja kase propale firme .... koji je još više zaglibi.

Pravi potez u stilu KPJ ili Slobe, ...Kako kažem sve što mislim, ja ipak ne smatram da uvek imam pravo. A kako gospodin premijer isto kaže sve što misli (što sam smatrao kao kvalitet na našim prostorima), tako je otišao daleko, postao arogantan i misli da tako treba i da radi sve što se misli, bez konsultacija, bez predviđanja, bez najavljivanja ... Gospodine Živkoviću i DS, izgubili ste poene kod mene.

Smatram da dobar menadžer ne može da napravi tako kardinalnu grešku. U nekoj firmi bi se takva greška skupo platila. A ovako ... Sačekaćete da se prašina spusti i hop, zatvorili ste vrata Srbije za dosta ljudi. I napravili korak unazad. Da, ja sada smatram da ste loš političar i da partija koja prihvata takve odluke, suprotne toku otvaranja Srbije, ne može da bude dobra.

Tak oda posle uspešnog odbacivanja komunista, pa pseudo-socijalista, sad za mene dolazi red na Vas i vašu partiju. Ostaje mi samo jedna partija koje je dovoljno liberalna. Ne želim da ova kritika o vizama postane politička debata, ali neko ko je sposoban da napravi takav apsolutno suprotan korak ambicijama koje najavljuje, sigurno je nekompetentan. Razočaran sam.
Pozdrav (ne baš toliko srdačan).

Kkistijan Cvetković,
Švajcarska


PITANJE

Molimo objašnjenje, g. Svilanoviću

Reč je o članku u "Glasu javnosti" od 24. aprila 2003. godine, pod naslovom "Ambasadorske plate od 2.900 do 4.500 dolara" i podnaslovom "Više piju i puše". Ovi podaci su nas zgranuli i slobodno mogu reći, i ozlojedili. I mi zahtevamo od gospodina ministra inostranih poslova Svilanovića da nas obavesti da li je taj tekst istinit ili nije. Ako je istinit, želimo da nam se objasne i obrazlože pojedine stavke. A ako nije istina, onda da nam se prezentira činjenično stanje.

Što je mnogo...

Naš komentar je sledeći: molim Vas, 100.000 cigareta godišnje, 360 flaša žestokog pića, 500 litara goriva za sebe mesečno, 300 litara za suprugu (!!!) i neograničeni broj telefonskih impulsa... i sve to uz "priču" da je tako uobičajeno u svetu! Pa, zar mi, sa našom bedom, izvlačenjem iz ponora u koji nas je stropoštao Miloševićev režim, uz pomoć donacija i kredita... pa, zar mi možemo, i smemo, da pratimo neke "uobičajene trendove" u svetu bogatih zemalja?!

Ne trebaju nama ambasadori koji će tamo da izigravaju neke "lovare"! Neka rade svoj posao i neka malo razmisle o tome kako su plaćeni ljudi u ovoj zemlji. Neka razmisle i oni, a i Vlada, da li je logično i ljudski da jedan profesor univerziteta, ili neki drugi stručnjak najvišeg ranga, ima koliko puta manji mesečni prihod od jednog ambasadora? Da li je logično da jedan vrhunski stručnjak, koji kao ambasador znanja odlazi na međunarodne skupove da bi prezentovao naša dostignuća - i za to dobija dnevnice koje mu se prosto u minut odbrojavaju kada je prešao granicu zemlje.

Mi zahtevamo da se javno iznese tačna specifikacija svega što dobija ambasador: ako je 100.000 cigareta, onda, kojih i u kojem obliku ih prima - u novcu ili u naturi. Isto važi i za viski: koja marka, cena po boci i da li ih prima u novcu ili naturi. I, konačno: kako se obrazlažu neograničeni telefonski razgovori i gorivo za suprugu...!?...!!!
Što je mnogo - mnogo je... pa i od ambasadora.

Smisao za realno

Mi znamo vrlo dobro da nije u kompetenciji našeg premijera da određuje primanja ambasadora, ali gospodin Zoran Živković je sa svojim najužim saradnicima fenomenalno rešio pitanje kriminalnih klanova, pa verujući u njegovu objektivnost i istinsku zainteresovanost za interese Srbije, nastavljajući putem našeg velikog čoveka pokojnog Zorana Đinđića - da će svojim sugestijama privesti ka realnosti ljude iz Ministarstva inostranih poslova, pa i Savezne vlade. Jako bi mi voleli da premijer pročita ove redove. A mislimo da totalno nema rezona izazivati ogorčenje naroda zbog nekontrolisanog novca.

Očekujemo odgovor ministra inostranih poslova SCG gospodina Svilanovića.

Dr Petar Mladenović,
Beograd


UTISAK

Ministri sa repovima

Ako honorare poklanjaju u dobrotvorne svrhe, što to ne obelodane

Praznici bili i prošli, a sa njima i novine za tri dana. U subotu se, na velika vrata, oglasio Veselinov. U novinama i na televiziji. Višnje, maline, šećer, ona je zgodna devojka (!), ali nema pojma o politici. Nigde - Osećam se (bar) odgovornim.

U nedelju jednako, Ministarstvo kulture finansiralo je snimanje "Profesionalca", a glavnu ulogu igra ministar! Ima li tu: m - od morala? Ima li tu sukoba interesa? Da li bi film bio snimljen da ministar nije dobio ulogu?

Pitanje: Da li je ministar kulture mogao da obavlja posao ministra dok je bio na snimanju filma? (Koliko traje snimanje jednog filma, koliko vremena se provede svaki dan na snimanju?)

Pitanje: Da li je ministar primio i ministarsku platu dok je snimao film? (Ako je platu ili honorar poklonio u dobrotvorne svrhe, zašto to novine ne objave, zašto ga mrze?)
A što se tiče tumačenja onog novog spota, džaba mu, ipak je to jako ružičasto.
Naslov pismu sam dala sama. Nisam znala da li da ispred ministra stavim crveni ili crni, pa sam ih ostavila bezbojnim.

Ružica Knežević,
Beograd