[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7.5.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


UN otkrila još jednu aferu u naoružavanju

Izvozili i na tone
oružja u Liberiju

Komisija UN utvrdila da su u ilegalni posao umešane beogradske firme "Temeks", "Interjug" i "Aviogeneks"

UJEDINJENE NACIJE (Beta-Rojters) - Jedna beogradska firma izvozila je prošle godine velike količine oružja u Liberiju, kršeći embargo Ujedinjenih nacija, utvrdila je komisija UN za kontrolu sankcija nametnutih Liberiji zbog umešanosti u sukob u Sijera Leoneu.

Nalazi tročlane komisije nezavisnih eksperata, koju je imenovao Savet bezbednosti UN, pokazuju da je kompanija "Temeks" iz Beograda, od juna do avgusta 2002. godine, izvezla hiljade automatskih pušaka, ručnih bombi, mina, ručnih bacača i pištolja, kao i milione komada municije u Liberiju. Oružje je isporučivano uz lažne dokumente po kojima je krajnje odredište pošiljki bila Nigerija. Lažne prateće papire je obezbeđivalo preduzeće "Interjug" na aerodromu u Beogradu.

Kao glavni organizator izvoza oružja i "prekršilac sankcija" UN, u izveštaju se navodi izvršni direktor "Temeksa" Slobodan Tešić. Njegov partner bio je Orhan Dragaš, a u posao je bio umešan i Jovan Aleksić iz kompanije "Aviogeneks", navodi se u dokumentu. Njih trojica su putovali u Liberiju iznajmljenim avionom radi ugovaranja isporuka.

Tešić je demantovao da je ikada bio u Liberiji, ali je komisija UN, uz pomoć vlasti Srbije, utvrdila da je on bio prijavljen u hotelima u Monroviji, glavnom liberijskom gradu.
Oružje je prošlog leta iz Beograda u Liberiju prebacivano avionima moldavske kompanije "Aerokom" i belgijskog ogranka avioprevoznika "Dukor".

Izvršni direktor "Dukora", Đuen Egli rekao je komisiji UN da je bio prinuđen da leti za Liberiju, jer mu je na beogradskom aerodromu fizički prećeno.
Eksperti UN utvrdili su da je "Temeks" pripremao novu isporuku od 50 tona oružja i vojne opreme iz Srbije u Liberiju preko Kinšase, glavnog grada Demokratske Republike Kongo.


vesti po rubrikama

^vesti

18:01h

UN otkrila još jednu aferu u naoružavanju

18:10h

U svečanom broju "Takovskih novina": Predsednikov album iz budžeta

18:19h

VDU obelodanila detalje incidenta u selu Zlot

18:26h

Bor: Pocepali uniformu policajcu

00:35h

Preminuo ambasador u Kanadi Miodrag Perišić

   


     


FastCounter by LinkExchange